Dit zijn de kenmerken van de Scandinavische woonstijl 0

De Scandinavische woonstijl is op dit moment ontzettend trendy. Waar we voorheen vooral moderne en landelijke interieurs zagen, is dit compleet veranderd met de komst van zowel de industriële- als de Scandinavische woonstijl. Wat vooral bijzonder is aan het Scandinavische design is dat je er vrijwel alle kanten mee op kunt. Er is niet 1 specifiek ontwerp. Het design hangt compleet af van de afkomst van de ontwerper en de oriëntatie van het design. In steeds meer tijdschriften zien we verschillende toepassingen van deze bijzondere woonstijl. In dit artikel nemen we je mee in de diverse kenmerken van de Scandinavische woonstijl en leggen we je uit hoe je dit kunt toepassen in je eigen interieur.

Het gebruik van natuurlijke materialen

De afgelopen jaren is de populariteit van natuurlijke materialen enorm gestegen. Dit zien we dan ook terug in de meest trendy woontrends. Ook bij de Scandinavische woonstijl is het gebruik van natuurlijke materialen niet weg te denken. Zonder dit te gebruiken is je woning niet uitgerust met die echte Scandinavische sfeer. Echte Scandinaviërs begonnen met het gebruik van natuurlijke materialen omdat dit goedkoper was. Tevens konden ze van wol, dierenvachten en leer hun interieur uitrusten met warme elementen tijdens de ontzettend koude winters. Natuurlijk hoeven wij in Nederland onze woning niet te bekleden met dierenvachten om het warm te houden. Maar toch is het interessant om te weten waar de basis van de Scandinavische woonstijl nou eigenlijk vandaan komt. In de Scandinavische stijl wordt vooral gebruik gemaakt van houtsoorten, zoals dennen, essen en eiken. De Scandinaviërs probeerden zo zoveel mogelijk op te gaan in de natuur en hebben tevens ook nog eens een zeer duurzame oplossing voor hun interieur te pakken. Hiermee kunnen we wel stellen dat ze eigenlijk voorlopers waren op onze huidige interesses in de natuur en het behoud van onze wereld.

Scandinavische woonstijl: licht en rustige kleuren

Iedereen die ooit wel eens in Scandinavië zijn geweest zullen beamen dat de dagen erg donker kunnen zijn daar. In de wintermaanden zien ze vrijwel nooit de zon en zijn de dagen grauw en grijs. Om deze reden hebben de Scandinaviërs slimme manieren bedacht om zoveel mogelijk licht in huis te halen. Dit zien we ook terug in de Scandinavische woonstijl. Zo wordt er voornamelijk gebruikt van lichte en neutrale kleuren. Meestal wit in combinatie met grijze- of beige tinten. Ook pasteltinten komen regelmatig voor in deze woonstijl. Met het kleurgebruik moet je voor ogen houden dat het voornamelijk belangrijk is dat de kamer rust en openheid uitstraalt. Tevens zijn er ook andere manieren om meer licht in huis te halen. Zo zorgen de Scandinaviërs er altijd voor dat er geen grote meubels voor de ramen worden gezet en dat er gebruik gemaakt wordt van lichtdoorlatende raambekleding. Wil je de Scandinavische woonstijl toepassen in je eigen interieur en weet je nog niet wat je met de raambekleding doet? Rolluiken passen perfect bij deze stijl en zorgen voor de nodige privacy terwijl ze alsnog licht doorlaten.

Minimalisme in de Scandinavische woonstijl

De Scandinavische woonstijl kenmerkt zich door het minimalistische interieur. De reden hiervoor was in eerste instantie dat de Scandinavische woningen niet erg groot waren en daardoor op een slimme manier ingericht moesten worden. Alle meubels die geplaatst werden moesten ook daadwerkelijk een belangrijke functie vervullen in de woning en het gebruik van accessoires werd tot het minimum beperkt. Maar hoe pas je dit dan toe in je eigen interieur? De meeste mensen vinden een woning al gauw saai als er weinig accessoires gebruikt worden. Gelukkig hoeft het gebruik van de Scandinavische woonstijl niet direct te betekenen dat je helemaal geen accessoires in je huis mag plaatsen. Het is enkel belangrijk dat je de woning zo ruim mogelijk laat ogen en een open uitstraling geeft. Tip: plaats 1 pronkstuk of eyecatcher in je woning voor een sfeervol resultaat.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *