
Wil je weten wat de kosten en opbrengsten van zonnepanelen zijn? Het zonnepanelen kostenoverzicht van Zonduurzaam kan je helpen. Daarnaast kan je op deze plek het nodige leren over de kosten en opbrengsten. Het is slim om voor een duurzame investering met een goed rendement te gaan. Zo ben je goed voor je portemonnee en voor het milieu. Het is aantrekkelijk om alle opties eens goed te bekijken en zo een plan te maken.
De prijs en de kosten
Op de site van Zonduurzaam kan je in ieder geval de prijs en de kosten goed uiteen laten zetten. Wanneer je kijkt naar de prijzen, dan zie je dat er veel verschillen tussen de panelen zitten. De hoeveelheid en de kwaliteit spelen allebei een rol. De kosten zijn wel flink gedaald. 10 panelen kosten tegenwoordig gemiddeld €6050 inclusief BTW. Die btw is terug te vragen. Daardoor daalt de prijs tot €5000,-. De totale prijs hangt af van de hoeveelheid, maar ook van andere materialen en de mate van arbeid. Neem dit dus allemaal mee in de berekening. De zonnepanelen hoeven niet zo duur meer te zijn als ze ooit waren.
Oog voor de opbrengsten
Het is vooral ook van belang om naar de opbrengsten te kijken. Je doet de investering namelijk maar één keer, maar de opbrengsten blijven jaren duren. Zo kan je elk kWh dat je opwekt afstrepen bij je aankoop bij het energiebedrijf. Zo dalen je kosten voor energie dus al direct. Je bent minder afhankelijk van het energiebedrijf. Dit is natuurlijk ook een voordeel. Bovendien kan je de zonnepanelen ook combineren met andere systemen zoals een warmtepomp. Zo haal je er alleen maar nog meer uit. Dit is zeker aantrekkelijk te noemen dan.
De energie opslaan of terugleveren
Er zijn ook allerlei andere mogelijkheden met de stroom die je opwekt met zonnepanelen. Zo kan je bijvoorbeeld een opslagsysteem laten aanleggen en energie die je opwekt opslaan om later te gebruiken. Zo bespaar je nog meer op de energiekosten. Je kan ook stroom terugleveren. De salderingsregeling is verlengd tot 2025 en wordt daarna tot 2031 langzaam afgebouwd. Zo krijg je dus terug voor elke kWh die je levert aan het net. Het is slim om van deze regeling gebruik te maken om meer over te houden aan je zonnepanelen.
Aan de slag met zonnepanelen subsidies
Om de kosten en opbrengsten nog beter in verhouding tot elkaar te zetten, is het ook slim om te kijken naar subsidies. Er zijn geen landelijke subsidies meer. Op gemeentelijk niveau is er echter wel nog van alles mogelijk. Er zijn allerlei soorten regelingen, zowel voor consumenten als voor bedrijven, waar je voordeel van kan hebben. Het is dus goed om te weten dat je hier het nodige uit kan halen. Op die manier kunnen de opbrengsten nog net iets voordeliger voor je uitvallen.