Kraaldelen uit vurenhout zijn duurzaam en gaan minstens tien jaar meer 0

Kraaldelen uit vurenhout

Kraaldelen uit vurenhout bieden je een multifunctioneel gebruik en gebruik je zowel in de bouw als bij renovatie en de afwerking van bouwprojecten.  Een plank uit vuurhout met een zogenaamd kraalprofiel aan een zijde van de plank noemen we in vaktermen een kraaldeel. Het betreft een uitvoering van kraalschroot. Het gaat dan vaak over een dunnere uitvoering. Kraaldelen gebruik je vooral bij het bekleden van muren, wanden en plafonds. Kraaldelen worden daarnaast ook gebruikt bij de eindafwerking van lambriseringen, deuren, als dakbeschot en bij stijl- en regelwerk. Met een overkapping in vurenhout geven ze geven je woning een eigen uitstraling. Kraaldelen werden voor het eerst gebruikt op het einde van de negentiende eeuw.  Toen werden zowel muren als wanden vooral gemaakt door rabatdelen. De beste en meest duurzame kraaldelen zijn gemaakt van vurenhout.

Rabatdelen

Deze kraaldelen zijn vergelijkbaar met zogenaamde rabbatdelen. Daarmee maak je makkelijk zelf tuinafsluitingen en tuinhuisjes. Je hebt daarbij de keuze uit meerdere soorten rabatten, meestal vervaardigd uit hard vurenhout en in minderen mate ook uit grenenhout. Zowel kraaldelen als rabatdelen hebben een groot toepassingsgebied.

Wat is vurenhout?

Vurenhout of kortweg vuren is afkomstig van naaldbomen en vooral van de fijnspar. Deze populaire houtsoort is goedkoop en laat zich makkelijk bewerken. Fijnspar vind je vooral in Scandinavische landen, in midden- Europa en in het Baltisch gebied, vooral in Rusland en in Estland. Het besten vurenhout komt uit het noorden. Als gevolg van de lagere temperaturen krijgen ze daar voldoende tijd om rustig te groeien. Vurenhout kun je op vele manieren gebruiken. Het heeft van nature een lichtgele en neutrale kleur. Zonder beschermlaag zal het bij blootstelling aan het zonlicht relatief vlug verkleuren. Om dat te voorkomen verwerk je vurenhout zo snel mogelijk en geef je het bij voorkeur een beschermende beitslaag.

Vurenhout is uitstekend geschikt voor buiten

Vurenhout wordt niet alleen binnen gebruikt. Het wordt buiten gebruikt bij het vervaardigen van allerlei overkappingen, carports en budgetvriendelijke veranda’s  Onbewerkt vurenhout wordt vaak ingedeeld in duurzaamheidsklasse vier. De gemiddelde levensduur schommelt dan tussen de vijf en tien jaar. Behandeld vurenhout heeft duurzaamheidsklasse. Zijn levensduur varieert tussen de 10 en 15 jaar. Vurenhout met zo een geïmpregneerde beschermlaag is populair bij het vervaardigen van blokhutten, tuinhuizen en tuinmeubels. In de bouwsector gebruiken we dit vurenhout bij het vervaardigen van binnenkozijnen en allerlei kapconstructies. Vurenhout wordt nu zelfs meer en meer gebruikt bij het vervaardigen van meubels zoals tafels, stoelen en kasten. Vurenhout is dan ook een opvallend veelzijdige houtsoort.

Voordelen van vurenhout

Alle voordelen van vurenhout op een rijtje:

  • Zowel geschikt voor binnen als buitengebruik
  • Makkelijk bewerkbaar
  • Betaalbaar
  • Droogt snel
  • Lichtgewicht
  • Sterk

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *