Laadpaal plaatsen: waarop letten? 0

Laadpaal plaatsen: waarop letten?

Heb je een elektrische wagen gekocht of ben je dat van plan? Dan wil je natuurlijk er ook voor zorgen dat je die makkelijk en vooral snel genoeg kan gaan opladen. Dan is een laadpaal bij je thuis meer dan een overweging waard.

Je kan natuurlijk ergens een openbare laadpaal gebruiken, maar dan moet je wel steeds tijd voorzien om daarheen te gaan. En bovendien betaal je bovenop het tarief van de elektriciteit die je afneemt ook nog de vergoeding voor de aanbieder van de laadpaal. Dan wordt een laadpaal laten installeren bij je thuis natuurlijk al snel interessant zodat je die hele achterloop en extra kosten niet hebt.

Heb je altijd een laadpaal nodig om een wagen op te laden?

In principe heb je technisch gezien geen laadpaal nodig om de elektrische wagen te kunnen opladen. Je kan dat ook via reguliere stopcontacten doen. Het nadeel is dan wel dat het enorm lang zal duren voor de wagen volledig opgeladen zal geraken. Reken dat je afhankelijk van de wagen 10 tot zelfs meer dan 20 uur nodig hebt om op te laden zonder laadpaal. Met een laadpaal ligt die tijd makkelijk 3 tot 4 keer lager omdat die palen speciaal voorzien zijn om snelle laadtijden aan te kunnen.

Een laadpaal met 1 fase zal bijvoorbeeld slechts 6 uur nodig hebben om een gemiddelde elektrische wagen op te laden. Heb je een laadpaal met 3 fases, dan kan je het zelfs al in minder dan een uur regelen met de nieuwste generaties laadpalen.

Let wel op: voor een paal met 3 fases zal de elektriciteit moeten aangepast worden en zal je dus ook een elektrische keuring nodig hebben.

Wat is belangrijk bij de plaatsing van de paal?

Bij het bepalen van de plaats van de oplaadpaal zijn een aantal zaken belangrijk om weten. Zo heb je geen vergunning nodig als je de paal op je eigen privé-eigendom plaatst. Lukt het niet om dat in je tuin te doen? Dan kan je misschien voor een wallbox gaan die je aan de muur kan bevestigen.

Kan dat ook niet omdat je een gesloten bebouwing hebt? Dan lukt het wellicht wel op de parkeerplaats voor de deur als je die hebt. Dat zal echter op de grond van de gemeente zijn, dus daar moet je dan wel een vergunning voor vragen.

Mag ik zelf een laadpaal zetten?

In principe mag je een laadpaal wel zelf aanschaffen en ook installeren, maar onderschat dit niet. Het vereist behoorlijk wat elektrische kennis, zeker wanneer je de elektriciteit ook zal moeten verzwaren. Een ervaren elektricien is dus wel aangewezen om dit voor jou in orde te brengen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *