Last van schimmel in de slaapkamer? Dit moet je doen! 0

Last van schimmel in de slaapkamer? Dit moet je doen!

We zijn het er allemaal over eens dat schimmel in huis niet een pretje is. Het ziet er vies uit en het verspreidt een muffe, doordringende geur waar je zo snel mogelijk van af wil komen. Naast dat schimmel in huis ongelooflijk onhygiënisch is, heeft het ook nadelige effecten voor de staat van je woning en voor je gezondheid. Genoeg redenen dus om deze boosdoeners de deur uit te gooien! Maar hoe doe je dat precies en hoe voorkom je in eerste instantie dat schimmels je woning binnentreden? In dit artikel geef ik antwoord op al je vragen en geef ik je een aantal handige tips mee om schimmels te voorkomen.

Wat zijn schimmels precies?

First things first, wat zijn schimmels nou eigenlijk? Schimmels zijn micro-organismen en kunnen verschillende kleuren en vormen aannemen. Schimmels kunnen zich overal bevinden zolang de omgeving vochtig en warm is. Ze spelen een belangrijke rol in de afbraak van plantaardig materiaal. Zonder deze opruimers zouden er bergen troep op de grond liggen. Maar toch heb je deze micro-organismen liever niet in huis.

Soorten schimmels

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten schimmels. De meest voorkomende schimmels zijn de Cladosporium, Stachybotrys, Aspergillus, Pencilimium en Alternaria. Sommige van deze schimmels produceren mycotoxinen die schadelijk kunnen zijn voor zowel mensen als voor huisdieren. De Stachybotrys, ook wel zwarte schimmel, is de meest voorkomende en tevens de meest gevaarlijke schimmel die zich in huis kan bevinden.

Hoe ontstaan schimmels en waar kunnen ze groeien?


Schimmel planten zich voort door middel van sporen. Schimmelsporen zijn microscopische deeltjes die door de lucht worden vervoerd. Om tot nieuwe schimmels uit te groeien is voldoende vocht en de juiste temperatuur noodzakelijk. Daarnaast zijn ruwe oppervlakken zoals hout, steen en stof ideale plekken voor schimmels om zich te ontwikkelen. Dit betekent dat onder de juiste omstandigheden, schimmels zich overal in huis kunnen bevinden. De meest voorkomende plek in huis waar schimmels ontstaan is de badkamer. Maar je kunt ze zelfs in de slaapkamer tegen komen.

Signalen van schimmels in huis

Als je schimmel in huis hebt en last heb van schimmelallergie, dan zul je wellicht regelmatig last hebben van een verstopte neus of traanogen. Maar ook als je niet allergisch bent voor schimmel, kan het nadelige effecten hebben op je gezondheid. Als je merkt dat je moeilijk in slaap kunt vallen en vaak moe bent, dan zou dit ook een teken kunnen zijn van een schimmel probleem in de slaapkamer.

In principe kan je schimmels met het blote oog zien. Soms zijn schimmels erg goed zichtbaar en weet je gelijk waar ze vandaan komen. In andere gevallen is het soms lastiger om schimmels waar te nemen. Schimmelsporen in de slaapkamer kan je herkennen aan vieze, bruine vlekken of zwarte stippen op muren en plafonds. Daarnaast kunnen vochtige plekken en kringen op het behang ook tekenen zijn van een schimmel probleem.

Meest voorkomende redenen van schimmels in de slaapkamer

In tegenstelling tot de badkamer en keuken, waar de luchtvochtigheid hoog is, kan schimmel in de slaapkamer het gevolg zijn van condensatie. Daarom is het van belang om de slaapkamerramen open te gooien nadat je bent opgestaan. Schimmels zijn op hun best in slecht geventileerde ruimtes met een hoge luchtvochtigheid, dus gooi lekker die ramen open!

Hoe creëer je een schimmel-vrije slaapkamer?


Schimmels moeten kosten wat het kost het huis verlaten. Helaas zien we dat als er eenmaal schimmel in huis is, het lastig is om ze volledig uit te roeien. In sommige gevallen is het raadzaam om een deskundig schoonmaakbedrijf in te huren om dit probleem op te lossen.

Schimmel voorkomen

Om te voorkomen dat schimmels zich in de slaapkamer nestelen, is het van belang om de luchtvochtigheid in de slaapkamer te beperken tot het minimum. Wanneer je in de ochtend wakker wordt, gooi het dekbed van je af naar het voeteneinde en laat het zo liggen. Zo kan de warmte en het vocht wat je in je slaap geproduceerd hebt, weg. Hou ook de deur ‘s nachts op een kiertje. Zo kan het vocht wat je ‘s nachts produceert, zijn weg naar buiten vinden. Daarnaast is het verstandig om elke dag minstens 20 minuten een raampje open te zetten. Bovendien is het belangrijk dat de temperatuur in de slaapkamer minstens 15 graden is, ook in de winter.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *