Kan ik mijn LED lampen dimmen? 0

Dit is een vraag die voor veel mensen gesteld wordt. LED muurdimmer kopen is nog nooit zo populair geweest. Ze leveren een flinke bijdrage aan het duurzame leven waar de overheid zo op hamert. Steeds meer Nederlanders willen duurzaam leven, energie besparen en hun zelfbewustzijn verhogen. De groeiende vraag naar LED verlichting is daar een duidelijk gevolg van. Toch betekent dit niet dat de sfeer in huis zal verminderen. Tenminste, dat is niet de bedoeling. Daarom willen veel mensen dimbaar licht creëren. Maar is dit mogelijk met LED verlichting? Deze vraag kunnen we enkel met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Dit geldt echter niet voor alle lampen en er zijn Led dimmers nodig om dit te realiseren. Daarom is een simpel ‘ja’ niet voldoende om deze vraag te beantwoorden. Dat lichten we toe in dit artikel.

Waarom is niet iedere LED lamp dimbaar?

De meeste LED lampen zijn dimbaar, maar je kunt hier niet vanuit gaan. Er zijn namelijk nog steeds LED lampen die niet gedimd kunnen worden. Maar hoe zit dat eigenlijk? Waarom zit hier verschil in? Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk om eerst te weten hoe een LED lamp eigenlijk werkt.

Deze lampen werken met een LED, dit is de voornaamste lichtbron. Hoe meer stroom de LED ontvangt, des te meer licht de lamp kan uitstralen. Dit werkt bij iedere lamp hetzelfde. De elektronica waarmee de lamp wordt aangestuurd verschilt wel. Als de stroom die door de lamp gaat te hoog is, zal de lamp smelten. Daarom moet de stroom altijd gecontroleerd worden. Deze elektronica bepaalt direct of de lamp te dimmen is of dat dit niet mogelijk is. Dit staat altijd vermeldt op de verpakking. Als er niets vermeldt staat, kan je er vanuit gaan dat de lamp niet dimbaar is.

led-dimmer

Lager stroomverbruik?

In theorie zal een dimbare LED lamp minder stroom verbruiken dan een traditionele. Wanneer de lamp minder licht geeft, verbruikt hij logischerwijs natuurlijk ook minder energie. Dit betekent echter niet dat je altijd direct verschil kunt opmerken. Je zal de lamp immers niet de gehele dag dimmen, dus het uiteindelijke verschil tussen gedimde lampen en niet-gedimde lampen is qua stroomverbruik minimaal. Maar waarvoor worden LED dimmers dan wel ingezet?

Dit heeft alles te maken met sfeer. Vaak storen mensen zich aan het felle licht van hun lampen. Hierdoor kunnen ze niet de nodige sfeer creëren. Sfeerverlichting werkt daarnaast vaak niet afdoende om tijdens bepaalde situaties genoeg licht te creëren. Dankzij dimbare verlichting is het mogelijk om de lichtintensiteit binnen de woning in eigen hand te nemen. Dat is dan ook de voornaamste reden om voor dimbare LED lampen te kiezen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *