LED verlichting in de tuin? Hier moet je op letten! 0

LED verlichting in de tuin? Hier moet je op letten!

Led verlichting is door de jaren heen ongelooflijk populair geworden. Meer dan de helft van de Nederlanders hebben inmiddels hun conventionele verlichting omgeruild voor led. Naar verwachting zal dit aantal de komende jaren alleen nog maar toenemen. En dat is natuurlijk niet zonder reden, want LED kent enorm veel voordelen. Bovendien blijft LED verlichting vernieuwen. Zo wordt de huidige markt inmiddels overspoeld met allerlei nieuwe soorten led verlichting. Wist je dat het tegenwoordig bijvoorbeeld zelfs al mogelijk is om tuinverlichting led aan te schaffen? Anno 2021 kun je ze dus zowel binnen als buiten optimaal gebruiken.

Ben jij nog op zoek naar nieuwe tuinverlichting en zie je het wel zitten om van de voordelen van LED ook in eigen tuin te profteren? In dit artikel vertellen we precies waar je op moet letten voordat je LED verlichting in de tuin aansluit.

Let minder op de lichtsterkte in Watt

Wanneer je het gewend bent om conventionele verlichting te kopen, dan vind je het misschien vanzelfsprekend om op de hoeveelheid Watt van de lamp te letten. Bij traditionele verlichting vertelt dit immers iets over de lichtsterkte van de lamp. Hoe meer Watt, hoe sterker het licht zal branden. Bij een donkere tuin is het echter niet nodig om LED verlichting met een zeer hoge lichtsterkte te kiezen. Tenminste, niet als we kijken naar de cijfers die worden uitgedrukt in Watt. Dit heeft met name met de lichtefficiëntie van de ledlamp te maken. Bij traditionele lampen had je een hogere Watt nodig om over voldoende licht te beschikken. Bij een ledlamp klinkt een 1 Watt spot waarschijnlijk als veel te weinig licht, maar dat is het echt niet.

Let daarom bij de aanschaf van ledlampen op de lichtsterkte die wordt uitgedrukt in Lumen. Dit vertelt je veel meer over de lichtsterkte en zo weet je zeker dat je de juiste lamp kiest.

IP-normering

Ook belangrijk om op te letten in de tuin is de IP-normering. De IP-normering vertelt je in hoeverre de lamp bestand is tegen vocht. De kans is groot dat je in de tuin ledlampen met verschillende IP-normeringen nodig zult hebben. Een lamp die onder een afdakje wordt geplaatst hoeft bijvoorbeeld veel minder waterbestendig te zijn dan eentje die om of misschien zelfs in de vijver wordt geplaatst. De volgende IP-normeringen worden het vaakst toegepast:

  • IP20: deze ledlampen mogen echt alleen binnenshuis worden gebruikt. Ze zijn helemaal niet bestand tegen vocht.
  • IP44: deze lampen zijn stof- en vochtbestendig. Dit is echter niet volledig. Daardoor is het beter om ook deze lampen enerzijds beschut of onder een afdakje te plaatsen. Ze kunnen tegen spatwater, maar moeten geen enorme regenbui op zich krijgen.
  • IP65: deze ledlamp is gewoon waterbestendig en kan zonder problemen overal in de tuin geplaatst worden.
  • IP67: dit is de overtreffende trap van een lamp met een IP65-normering. Dat houdt in dat ze niet alleen waterbestendig zijn, maar ook nog eens volledig ondergedompeld kunnen worden. Deze lampen kunnen daarom ook gebruikt worden als sfeerverlichting in de vijver of het zwembad.
Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *