Van ledikant naar een groter bed: hoe en wanneer? 0

Van ledikant naar een groter bed- hoe en wanneer?

Wanneer is je kind eigenlijk toe aan een groter bed? Wanneer verruil je het ledikant voor een peuterbed of eenpersoonsbed? Dit is een dilemma waar alle jonge ouders een keer voor komen te staan. Helaas zijn er ook geen duidelijke antwoorden. De meeste pedagogen zullen beamen dat het kind er zelf aan toe moet zijn. De meeste kinderen stappen over naar een groot bed als ze een leeftijd tussen de 2,5 en 3 jaar hebben bereikt. Maar er zijn ook kinderen die met 1,5 jaar al probleemloos in een groot bed slapen. De leeftijd is dan ook niet de beste graadmeter. Maar waar denk je dan wél aan? Hier volgen enkele tips & adviezen. Lees ze goed door alvorens je naar kinderbedden gaat kijken!

Het kind moet er zelf aan toe zijn

Bedenk goed dat je een kind beter niet kunt ‘dwingen’ om het ledikant te verlaten. Als het kind hier simpelweg nog niet aan toe is, dan loop je het risico dat de nachten heel zwaar gaan worden in een nieuw bed. De komst van een baby is daarom ook vrijwel nooit een goede reden om je kind naar een groter bed te verplaatsen. Natuurlijk is het fijn als het ledikant dan vrijkomt, maar het kan alleen maar averechts werken als je kind hier simpelweg nog niet aan toe is. Gemiddeld kun je stellen dat de overgang naar een groot bed vanaf 2 jaar mogelijk is. Op dat moment heeft je kind een leeftijd bereikt waarop het beter begrijpt en er zelfs al eenvoudige gesprekken gevoerd kunnen worden. Geeft je kind aan dat hij of zij er aan toe is? Prima! Is dit nog te eng? Push dan ook niet verder en wacht nog eventjes. Een paar weken tot maanden doen soms wonderen.

Maar wanneer weet je nu wanneer je kind er écht aan toe is? Een belangrijke graadmeter is de lengte. Vanaf 90 cm ligt een ledikant simpelweg niet meer lekker. In dat geval zal het kind fijner slapen in een groter bed. Ook wanneer je kind uit zijn of haar ledikant klimt, is het tijd voor een groter bed. Dit kan anders enorm gevaarlijke situaties opleveren. Een laag bed is dan veiliger. Ook wanneer je kind zelf aangeeft dat het in een nieuw bed wilt slapen, is het tijd om dit te gaan proberen.

Het kind moet er zelf aan toe zijn

Hoe maak je de overstap?

Het is zover. Je kind is toe aan een groot bed. Maar hoe maak je deze overstap? Leg je het kind direct in zijn of haar nieuwe bedje? Wacht je hier nog even mee? Hoe pak je dit aan? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet:

  • Ga samen met je kind op zoek naar een nieuw bed. Leg uit dat hij of zij nu heel groot is geworden en dat het tijd is voor een bed voor grote kinderen. Kan dit niet in de fysieke winkel? Kijk dan samen naar webshops die speciaal gericht zijn op kinderen zoals Beddies.
  • Indien er ruimte voor is kan je er ook voor kiezen om het ledikant tijdelijk nog in de kamer te houden en je kind een keuze tussen de twee verschillende bedden te geven. Zo heeft hij of zij nog het idee dat het zelf de regie in eigen hand heeft.
  • Houd het slaapritueel aan wat jullie normaal ook gebruiken. Bijvoorbeeld eerst douchen, een beker warme melk, tandenpoetsen, een boekje lezen en nog even knuffelen voordat je het kind in bed legt.
Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *