Luchtkoeler vs Airco – Welke is het beste 0

Luchtkoeler vs Airco - Welke is het beste

Wat is het verschil tussen een luchtkoeler en een airco en welk apparaat is het beste? Niemand kan voor jou bepalen wat het beste apparaat is. Dit hangt helemaal af van jouw wensen op een warme zomerdag! Maar om je wat meer wegwijs te maken in de wereld van luchtkoelers en airco’s, hebben wij het verschil tussen een airco en een luchtkoeler voor je op een rij gezet. Zo kan jij een weloverwogen keuze maken en genieten van verkoeling in tijden van warmte. Lees je mee?

Hoe werkt een luchtkoeler?

Een luchtkoeler is een apparaat dat de lucht in huis verkoelt door water te verdampen. Dit apparaat werkt het beste in een huis waar de lucht droog is, bijvoorbeeld vanwege het gebruik van een oven of omdat de kachel aanstaat. Luchtkoelers zorgen voor een hogere luchtvochtigheid in huis en zijn te plaatsen op de plek die jij handig vindt. Bovendien staan aircoolers erom bekend dat ze een laag energieverbruik hebben en dat ze weinig geluid maken. En nog een voordeel? Voor een aircooler heb je geen afvoerslang of buitenunit nodig, omdat het apparaat geen warme lucht afvoert. Geen ingewikkelde installatie dus, want je kunt na ontvangst meteen gebruik maken van dit apparaat. Er zit zeker verschil in kwaliteit, zo is dit de beste aircooler volgens de consumentenbond.

Hoe werkt een airco?

Een airco of airconditioner werkt anders dan een luchtkoeler. Waar een luchtkoeler koud water verdampt en dit verspreidt door een ruimte, zorgt een airco er ook voor dat warme lucht afgevoerd wordt naar buiten. Dit afvoeren van warme lucht kan op verschillende manieren. Bij een vaste airco heb je twee split units. De ene unit staat binnen. Deze “verzamelt” de warme lucht en brengt tegelijkertijd koele lucht de woonkamer of slaapkamer in. De buitenunit zorgt ervoor dat de warme lucht naar buiten wordt afgevoerd. De twee units van een vaste airco zijn met elkaar verbonden door een afvoerslang. Je kunt ook kiezen voor een mobiele airco. Dit is een type airco dat je op iedere plek in huis kunt plaatsen. Je kunt dus ook geen units en afvoerslang te laten installeren, want bij een mobiele airco hang je de afvoerslang naar buiten door een raam of deur. Het is hierbij belangrijk dat je een afdichtingskit aanschaft om het openstaande raam of de openstaande deur af te sluiten, zodat er geen warme lucht naar binnen kan komen. Mobiele airco’s zijn minder effectief dan vaste airco’s, maar ook minder duur op het gebied van installatie en het verbruik van energie.

Prijsverschil

Er zit een prijsverschil tussen airco’s en luchtkoelers. Airco’s, en zeker vaste airco’s, zijn duurder dan aircoolers. Dit heeft te maken met de installatie die nodig is voor een vaste airconditioning, maar het heeft ook te maken met het energieverbruik. Een vaste airco staat bekend als energieslurper. Je maandelijkse energiekosten gaan dus met het gebruik van een vaste airco omhoog; iets wat bij een luchtkoeler veel minder het geval is. Als je wel besluit om voor een airco te kiezen, maar dan voor een iets lagere prijs, dan kom je al snel uit op een mobiele airco. Een mobiele airco is goedkoper dan een vaste airco, maar heeft nog wel voldoende vermogen om de temperatuur in ruimtes een paar graden te doen dalen. Een luchtkoeler is een nog goedkoper alternatief. De lucht in een ruimte daalt doordat de luchtkoeler frisse en vochtige lucht verspreidt. Omdat luchtkoelers de warme lucht niet afvoeren, zorgt dit voor minder energieverbruik en dus een lage energierekening in vergelijking met het gebruik van een airco.

Verschil in temperatuurdaling

Een airco zorgt voor een grotere temperatuurdaling dan een luchtkoeler. Dit komt door het feit dat een airconditioning meer koelvermogen heeft dan een aircooler. Het vermogen van de airco doet de temperatuur in de ruimte meer dalen, wat op warme dagen natuurlijk heel prettig is. Een luchtkoeler verspreidt enkel koude lucht. Het apparaat koelt de lucht zonder dat je de gewenste temperatuur kunt instellen – iets wat bij een airco wél kan. Hier kan je de temperatuur instellen en bijvoorbeeld zorgen dat de temperatuur in een kamer huis 3 graden daalt.

Energieverbruik

Airco’s hebben meer koelvermogen dan luchtkoelers, maar daar staat ook iets tegenover. Airco’s koelen met meer kracht en dat zie je terug in de prijzen. Wil je op warme dagen je huis een beetje koelen zonder dat je energieverbruik enorm omhoog gaat? Dan voldoet een luchtkoeler ook prima. Luchtkoelers koelen minder effectief, maar verspreiden een aangename luchtvochtigheid in huis, wat ideaal is voor droge huizen. Bovendien maken ze minder geluid dan de meeste airco’s. Je leest het: beide apparaten hebben zo hun voordelen én hun nadelen.

Welke kun je het beste kopen?

De keuze voor een airco of luchtkoeler is heel persoonlijk. Wat vind jij belangrijk en welke voordelen moet een luchtkoeler of airco absoluut hebben om ruimtes in huis te koelen? Wanneer je een airco of luchtkoeler gaat kopen, moet je letten op verschillen en punten die voor jou van grote waarde zijn. Vind jij het geluidsniveau belangrijk, of wil je juist een product dat mobiel is waardoor je het overal in huis kunt gebruiken? Wil je een apparaat dat de luchtvochtigheid in huis verbetert, waardoor je geen last meer hebt van droge lucht? Het hangt allemaal af van wat jij wil! Zet dus eens op een rijtje wat jij belangrijk vind en maak op basis daarvan je keuze. Wij kunnen niet bepalen wat voor jou het beste apparaat is, dat doe jij! Veel succes!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *