
Meer grijze haren en fysieke- en soms zelfs mentale beperkingen. Ouderdom komt met gebreken zeggen ze en dat kunnen de meeste senioren beamen. Alhoewel we er niet graag stil bij staan, komen we onder ouderdom natuurlijk nooit uit. Daarom is het belangrijk om jouw laatste jaren zo glorieus mogelijk te maken. Een goede voorbereiding is hierbij het halve werk. Je woning levensloopbestendig maken kan jou helpen om langer thuis te blijven wonen. Hierdoor slijt je je oude dagen niet in een appartement of verzorgingstehuis, maar mag je gewoon blijven waar je nu al zit. Maar hoe pak je dat aan en wanneer neem je maatregelen?
Op een dag kom je tot de conclusie dat je huidige woonsituatie niet heel lang meer zal volstaan. Je hebt steeds meer moeite om de trap te beklimmen en ook in de badkamer merk je dat je steeds meer steun nodig hebt. Meestal is dit een geleidelijk proces, waardoor je over voldoende tijd beschikt om aanpassingen te verrichten. Het kan echter ook zeer snel gaan. Zo zijn er genoeg ouderen die door een ongeluk van de één op de andere dag fysiek beperkt zijn en dit ook zullen blijven. In dat geval beschik je over een zeer korte periode om jouw wooncomfort weer te verhogen. Maar hoe doe je dat dan, een woning levensloopbestendig maken? In dit artikel vertellen we hoe je belangrijkste ruimtes in de woning aanpakt.
Tweedehands traplift
Een traplift is het ultieme hulpmiddel om langer thuis te kunnen wonen. Veel gewone eengezinswoningen beschikken over meerdere verdiepingen. Het is daarom noodzakelijk dat je de trap snel en veilig kunt beklimmen. Zeker als je op de bovenste verdiepingen slaapt of hier je hobby’s uitvoert. Zodra de trap te steil wordt of je niet weet hoe je veilig boven kunt komen, kan dit betekenen dat je een ander huis moet zoeken. Een traplift voorkomt dit. Hiermee kan je je eenvoudig tussen de verschillende verdiepingen manoeuvreren. De aanschaf van een geheel nieuwe traplift vraagt natuurlijk wel om een flinke spaarrekening. Gelukkig is er voor ieder budget wel een geschikte lift te vinden. Wil je eerst over een goedkoper exemplaar beschikken? Kies dan gerust voor een tweedehands traplift. Deze worden eerst uitvoerig gecontroleerd en geïnstalleerd door vakmensen, waardoor je altijd over optimale veiligheid beschikt.
Pak ook de badkamer aan
Naast de trappen is ook de badkamer een ruimte die snel aangepakt moet worden. Ouderen hebben immers vaak moeite met lang onder een douche staan, een bad nemen (en er weer uit komen!) of opstaan vanaf het toilet. Dit levert soms zeer gevaarlijke situaties op. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om de badkamer geheel naar wens aan te passen. Neem hiervoor contact op met een badkamerspecialist. Zij weten precies welke (kleine) aanpassingen verstandig zijn. Denk bijvoorbeeld aan een hoog toilet of speciale steunen aan de muur. Soms is het ook mogelijk om een stoeltje bij de thuiszorg te regelen, zodat je niet al te lang onder de douche hoeft te staan. Hierdoor ben je zelf in staat om je te wassen en/of naar het toilet te gaan en voel je je minder afhankelijk van de mensen om je heen.