Wat maakt een houten huis beter dan een stenen huis? 0

Wat maakt een houten huis beter dan een stenen huis?

Bouwmateriaal is het belangrijkste element voor het bouwen van een kwalitatief, aantrekkelijk en comfortabel huis. Het is daarom ook enorm belangrijk om de juiste materialen te kiezen. Hoewel er tal van geweldige opties voor bouwmateriaal zijn, blijven hout en baksteen de meest voorkomende. In Europa zie je doorgaans dat de meeste huizen met bakstenen worden gebouwd. Daarentegen zie je bijvoorbeeld in Amerika dat de voorkeur meer naar hout uitgaat. Beide materialen hebben hun voor en nadelen. Hieronder leggen we iets meer uit over de voordelen die een houten huis met zich mee kan brengen.

Voordelen van een houten huis bouwen

Hoewel bakstenen huizen grote voordelen bieden, blijft hout nog steeds het meest voorkomende, traditionele bouwmateriaal ter wereld. Houten huizen hebben een aantal geweldige eigenschappen die ze zowel betrouwbaar als comfortabel maken om in te wonen. Laten we dus eens kijken naar enkele belangrijke voordelen die een houten huis nog steeds erg populair maken.

Een houten huis bouwen kan snel en eenvoudig

Vergeleken met andere soorten huizen is een houten huis aanzienlijk eenvoudiger en sneller te bouwen. Ten eerste is hout een lichter materiaal dan bakstenen en daarom gemakkelijker om mee te werken. Ook kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van een “prefab” houtskelet. Het bouwbedrijf maakt vooraf het frame en bouwt het vervolgens ter plaatse op om het huis te bouwen. In dit geval duurt het bouwproces ongeveer tien dagen in plaats van enkele weken. Bovendien is het droogproces bij een houten huis sneller. Dus klusjesmannen zoals stukadoors en elektriciens kunnen veel eerder aan het huis beginnen dan met bakstenen huizen. Hout biedt nog een mooie mogelijkheid: de leverancier kan het hele huis in een fabriek bouwen. Zodra de constructie is voltooid, wordt deze overgebracht naar de locatie waar de laatste bouwprocessen plaatsvinden. Een ander groot voordeel van het bouwen van een houten huis is dat de constructie niet wordt beperkt door weersomstandigheden. Terwijl de bouwprocessen van bakstenen moeten stoppen als de temperatuur onder de 2°C daalt, kan je zelfs bij extreem lage temperaturen een houten huis bouwen.

Een houten huis bouwen is goedkoper

Door de alsmaar stijgende huizen prijzen en de daarin meestijgende prijzen voor materialen om een standaard bakstenen huis te bouwen, wordt het steeds aantrekkelijker om een houten huis te bouwen. Niet alleen ben je veel minder geld kwijt aan arbeidskosten omdat een houten huis veel sneller gebouwd kan worden in vergelijking met een bakstenen huis. Ook de materialen die nodig zijn vele malen goedkoper. Omdat de constructie niet lang duurt, zijn de installatie- en arbeidstijdkosten aanzienlijk lager in vergelijking met de bakstenen huizen. Het bouwen van een houten huis is dus ongelooflijk betaalbaar. Bovendien is het hout zelf veel goedkoper dan andere bouwmaterialen. Het is ook gemakkelijk verkrijgbaar – er zijn tal van houtzagerijen die hout van hoge kwaliteit aanbieden. Bovendien kun je het zelfs in bouwmarkten krijgen. Het is dus geen verrassing dat hout het meest goedkope bouwmateriaal is.

Een houten huis is energie efficiënt

Een essentieel onderdeel van de energie-efficiëntie van een houten huis is de dichtheid van de houten muren en structuren. Wanneer de muren luchtdicht zijn gemaakt, loop je niet het risico dat er ergens lucht kan lekker en je daardoor warmte zou verliezen. Tegelijkertijd wordt het wooncomfort sterk verbeterd door de afwezigheid van tocht. Dit betekent meestal dat de binnentemperatuur verlaagd kan worden met een graad of twee. Dit resulteert is een vele malen lagere energie rekening.

Een houten huis brengt veel licht binnen

Sommige mensen denken een houten huis altijd donker en grauw is van binnen. Dat is niet waar. Een feit is dat de meeste houten huizen een grote hoeveelheid ramen in de muren maken die een enorme hoeveelheid natuurlijk licht naar binnen laten. De hoeveelheid licht dat wordt geabsorbeerd door het hout valt enorm mee en je zal er verstelt van staan hoeveel licht er daadwerkelijk binnenkomt.

Met een houten huis is alles mogelijk

Hout is een van de meest flexibele bouwmaterialen. Het bied dan ook enorm veel mogelijkheden als het gaat om de inrichting van je woning. Een houten huis kan gemakkelijk worden aangepast. Of je nou een muur wilt verplaatsen om de woonkamer groter te maken, of een stuk wilt aanbouwen om de keuken groter te maken. Dit kan allemaal erg eenvoudig worden uitgevoerd. Je hebt hierdoor alle vrijheid om je houten huis precies naar jouw wensen te ontwerpen.

Nadelen van een bakstenen huis

Er zijn niet heel veel nadelen van het kopen of bouwen van een bakstenen huis ten opzichte van een houten huis bouwen. Er zijn echter toch enkele problemen die gepaard gaan met de keuze voor een bakstenen huis.

Baksteen kan duurder zijn dan hout, als je bakstenen van hoge kwaliteit gebruikt kan dit aardig in de kosten lopen. Als je echter geen extra geld uitgeeft aan goede bakstenen, kost het je later alleen maar meer geld aan mogelijke renovaties. Goedkoop baksteen is poreus, wat zal resulteren in schimmelgroei, vocht, en uiteindelijk scheuren. Daarnaast duur het ook vele malen langer om een bakstenen huis te laten bouwen wat zich weer vertaald in hogere bouwkosten.

Een bakstenen huis vereist minder onderhoud dan hout, omdat het niet geschilderd en bijgehouden hoeft te worden.

Klimop mag er dan wel indrukwekkend uitzien aan de zijkant van een bakstenen huis, maar de vegetatie kan baksteen beschadigen door bestaande scheuren breder te maken of verzwakt beton te vernietigen. Maar ook hout heeft niet veel kans tegen klimop, omdat de plant zich gemakkelijk een weg baant tussen planken en een schuilplaats vormt voor hout beschadigende insecten.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *