Matras 0

matras

In het aanbod van matrassen zijn aanzienlijke verschillen in comfort, draagvermogen, gewicht, isolatie- en ventilatiemogelijkheden, duurzaamheid én prijs. Zelfs binnen één matrassoort zijn zoveel varianten mogelijk (soort tijk, mate van profilering), dat een deskundig advies onontbeerlijk is.

matras

Proefliggen

Omdat elk lichaam anders op een bepaald bedsysteem reageert, is het onverstandig alleen af te gaan op andermans ervaringen. Neem zelf de proef op de som. Ga proefliggen of -slapen. Wetenschappelijk is vastgesteld dat voor een optimale ontspanning tijdens de slaap, de spieren zo láng mogelijk een zo láag mogelijke spanning dienen te hebben. Sommige slaapspecialisten beschikken over een computergestuurd meetsysteem waarmee op verschillende bedden je individuele spieractiviteit gemeten kan worden. Op deze manier wordt exact duidelijk welke combinatie van bedbodem en matras voor jou het meest geschikt is. De uitslag van de spierspanningsmeting wijkt vaak af van iemands persoonlijke voorkeur na een ‘proefslaapje’!

 Overzicht

Qua inhoud onderscheidt men de volgende matrassen:
Schuimrubber. Matrassen waar zowel natuurlatex als synthetische latex in zit.
Natuurlatex. Sterk in opkomst zijn matrassen die voor minstens 80%, maar veelal volledig uit natuurlatex bestaan.
Polyether. Deze goedkope variant op de ‘natuurlijke’ matrassen bestaat uit zacht polyurethaan: soepel, synthetisch schuimrubber.
Binnenvering. Het interieur van een binnenvering bestaat uit vele, onderling verbonden stalen veren.
Pocketvering. Iedere veer is apart verpakt in een (katoenen) hoesje en beweegt onafhankelijk.

soorten matrassen

Tijk

Elke matras is afgedekt met een tijk. Zo’n afdek- en beschermlaag van de matras is doorgaans gemaakt van schapenwol, zuiver scheerwol, katoen of viscose (kunstzijde). Speciaal voor mensen met een (wol)allergie, zijn er ook matrassen die uitsluitend met synthetische stoffen zijn afgedekt.

Hard of zacht

Bij het kopen van een compleet slaapsysteem is het van belang dat de hardheid van de matras en de hardheid en vering van de bedbodem op elkaar aansluiten. Alle combinaties kunnen een zacht, normaal of harder bed opleveren. De meeste matrassen zijn verkrijgbaar in drie stramheden: soepel/soft voor een gewicht tot 60 kg, medium voor een gewicht tussen de 60 en 85 kg en stevig/extra voor een gewicht boven de 85 kg.

Welk matras je ook kiest, met een hoeslaken van biologisch katoen zal je zeker lekker slapen!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *