Wat zijn de meest gebruikte kabels voor in huis? 0

Wat zijn de meest gebruikte kabels voor in huis?

Alle apparaten in huis zijn met een netwerk verbonden. De apparaten hebben allemaal verschillende functies. Daarom zijn er ook veel soorten kabels om de toestellen met het juiste netwerk te verbinden. Maar het assortiment van kabels kan voor de leek soms verwarrend zijn. Hoe haal je de kabels uit elkaar (letterlijk en figuurlijk) en welke gebruik je voor welk apparaat? In dit blog lees je alle informatie over de juiste kabels voor in huis. Nadat je klaar bent met lezen, raak je nooit meer in de knoop als het gaat om kabels.

#1 Coaxkabels

Deze kabel wordt gebruikt door telecomproviders als Delta, Caiway en Ziggo. Via deze weg komt radio, televisie en internet in huis. Een coaxkabel is een tweepolige kabel en daarom geschikt voor de overdracht van beeld en geluid. De tweepolige kabel bestaat uit een binnen- en buitengeleider. De binnenkant zorgt voor de overdracht van de signalen. De buitenkant is verantwoordelijk voor de isolatie van de signalen. Coaxkabels hebben verschillende diktes. Dunne kabels hebben minder afscherming en een hogere demping. Deze zijn alleen te gebruiken voor korte afstanden. Dikke kabels zijn minder geschikt voor in huis, dus die worden vaker gebruikt voor het netwerk buitenshuis. Laat je adviseren door een specialist welke coaxkabel het beste bij jou past.

Coaxkabel

#2 Glasvezelkabels

Een andere naam voor glasvezelkabel is UTP-kabel. Hier krijgen zowel ondernemers als consumenten steeds meer mee te maken, omdat het glasvezelnetwerk steeds meer in opkomst is in Nederland. Een glasvezel is een flinterdun draadje van glas. De signalen van televisie, internet downloads en telefoongesprekken worden omgezet in eentjes en nulletjes. Ook al is het draadje maar dun, glasvezel is supersnel en heeft een grote bandbreedte. Daarom wordt het ingezet voor internet.

glasvezelkabel

#3 Spiraalkabels

De spiraalkabel ken je misschien nog wel van de ouderwetse telefoons van vroeger. Alleen worden ze nu niet meer uitsluitend voor de telefoon gebruikt. Spiraalkabels hebben inmiddels allerlei toepassingen. Ze verbinden allerlei apparaten en netwerken aan elkaar. Spiraalkabels zijn vooral handig, omdat ze vanwege hun structuur niet snel in de knoop raken. Dit soort kabel is handig voor opladers of om aanhangwagen en auto aan elkaar te koppelen. Daarom was deze kabel aangesloten op die ouderwetse telefoon.

spiraalkabel

#4 Telefoonkabels

De echte telefoonkabels hebben geen spiraalstructuur, maar zijn plat en hebben een speciale connector aan het uiteinde. Deze kabels zijn ook echt puur voor de vaste telefoonlijn. Deze kabel is aangesloten op het netwerk van KPN. Je sluit deze aan op het telefoonkastje in de muur en trekt hem door naar je vaste toestel. Qua uiterlijk lijkt hij enigszins op de UTP-kabel, maar de connector ziet er heel anders uit. Zo ontstaat er gelukkig geen verwarring.

telefoonkabel

#5 Alarmkabels

Een alarmkabel is puur bedoeld voor alarmsystemen en verbindt de alarmsystemen met een alarmcentrale. Denk hierbij aan de ambulance centrale als ouderen thuis aan de noodknop trekken. Er bestaat ook verbinden tussen een inbraakalarm en de centrale van de politie. Een alarmkabel is verkrijgbaar met vier tot twaalf aders. Het ligt helemaal aan het apparaat welke jij nodig hebt voor je alarmsysteem.

alarmkabel

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *