De meest handige tips om je gordijnen te reinigen 0

De meest handige tips om je gordijnen te reinigen

Om het huis schoon te houden, gebruikt men de stofzuiger, doekjes en een dweil. Zo loont een grote schoonmaak enorm! De vloer begint weer te blinken, de bank is weer vrij van kruimels en de ramen en spiegels glanzen weer. Maar maakt u ook uw gordijnen schoon? Gordijnen worden vaak vergeten of overgeslagen bij de grote schoonmaak. Terwijl de meeste gordijnen van stof zijn, wat veel vuil in zich opneemt! Eén van de redenen dat gordijnen vaak worden overgeslagen, is dat gordijnen fragiel kunnen zijn en kunnen sneuvelen in de wasmachine. Ook kan het te maken hebben met de wasmachine of het wasmiddel. Sommige wasmachines zijn nou eenmaal niet geschikt voor gordijnen en sommige gordijnen zijn nou eenmaal niet geschikt voor wasmachines. Dit geldt ook voor wasmiddel. Ook komen agressieve vlekken of aparte geurtjes vaak moeilijk uit het materiaal.

Veelvoorkomende problemen bij het wassen

Een veelvoorkomend probleem is dat gordijnen vaal worden van kleur. Ook zijn nare geurtjes vaak lastig te verwijderen, zeker wanneer gordijnen weinig gewassen worden. Eén van de grootste problemen bij het zelf wassen van gordijnen, is dat de gordijnen krimpen, dat er halen in komen en dat er juist vlekken ontstaan. Deze problemen zijn onomkeerbaar, en kunnen daarom beter voorkomen dan genezen worden!

Hoe krijg ik mijn gordijnen schoon, zonder dat ze beschadigen?

U wilt dus uw gordijnen vrij maken van nare geurtjes, vlekken verwijderen en weer laten stralen, zonder dat ze beschadigen. Hoe doet u dat?

Gordijnen wassen met een handwas

U kunt ervoor kiezen om uw gordijnen met een handwas schoon te maken. Daarbij kunt u uw gordijnen in sop laten weken in bijvoorbeeld een grote teil of uw badkuip. Gebruikt hiervoor zeep die speciaal bedoeld is voor het materiaal van de gordijnen. Gebruik niet te veel zeep en zeker geen andere chemische middelen. Tevens is het niet verstandig om hevig te boenen op vlekken, laat daarom het sop het werk doen. Wanneer uw gordijnen geweekt hebben, hangt u de gordijnen nat op. Een veelvoorkomende fout is dat de gordijnen worden uitgewrongen. Dit levert lelijke kringen op. Doet het laten weken zijn werk niet? Overweeg dan een professionele stomerij.

Gordijnen wassen met een wasmachine

Ook kunt u uw gordijnen wassen met de wasmachine. Het is van belang dat de trommel niet te vol zit en dat u de gordijnen wast met de temperatuur die aangegeven wordt op de gordijnen. Kunt u de aanbevolen temperatuur niet vinden? Was dan niet te heet, zo voorkomt u krimp. Laat uw gordijnen niet centrifugeren. En ook kunt u de gordijnen na een wasbeurt met de wasmachine het beste laten drogen door ze op te hangen, in plaats van een droog programma. Stop uw gordijnen vooral ook niet in de droger. Ook dit zorgt ervoor dat ze gaan krimpen. Bent u alsnog bang voor beschadigingen? Of lukt het niet om hardnekkige vlekken te verwijderen?  Stomerijen beschikken over professionele wasmachines die speciaal ontwikkeld zijn voor het laten reinigen van gordijnen. De gordijnen worden schadevrij gewassen, vlekken worden verwijderd en de kleuren van uw gordijnen stralen weer na een wasbeurt!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *