Valt de energieafrekening ieder jaar weer tegen? Blijf je bijbetalen en is het maandtarief ieder jaar opnieuw verhoogd? Dan is het hoog tijd om hier iets aan te veranderen! Nu we in de energietransitie terecht zijn gekomen, zien we dat de tarieven voor (grijze) energie de pan uit rijzen. Daardoor zijn steeds meer mensen op zoek naar manieren om op hun energierekening te besparen. Dit klinkt vaak lastiger dan het is, waardoor de meeste mensen hun verlies nemen en gewoon het hogere tarief betalen. Doe dit niet! Besparen op de energierekening hoeft helemaal niet lastig te zijn. Werp alleen al een blik op de huidige energie aanbiedingen en je weet dat het ook anders kan. Wij geven je 4 eenvoudige tips die tot een fikse besparing kunnen leiden!
1. Overstappen van energieleverancier
Het wordt door de Consumentenbond aangeraden om ieder jaar over te stappen van energieleverancier. Toch doet meer dan de helft van de Nederlanders niet. In tegendeel zelfs, veel mensen blijven extra lang bij een leverancier omdat ze dan profiteren van zogenaamde ‘kortingen’. De ervaring leert echter dat deze kortingen niet opwegen tegen de welkomstacties als je bij een nieuwe leverancier een contract zal afsluiten. Energiemaatschappijen weten maar al te goed dat consumenten doorgaans lang bij dezelfde leverancier blijven. Daardoor zijn ze in staat om scherpe acties en kortingen aan te bieden, dit geld halen ze er immers weer uit als je langer blijft. Wees geen dief van je portemonnee, maar stap regelmatig over. Gebruik hiervoor handige vergelijkingstools online, zo weet je zeker dat je voor de voordeligste optie kiest.
2. Krijg inzicht in het verbruik
Natuurlijk is enkel overstappen niet voldoende om flink te besparen. Je zal uiteraard ook wat moeten veranderen aan je eigen gedrag. Krijg daarom inzicht in je verbruik. Doe dit door de meest recente jaarafrekening erbij te pakken. Kijk goed wat de duurste kostenpost is. Bedenk vervolgens hoe je op die kostenpost kunt besparen. In sommige gevallen is het ook mogelijk om een slimme meter te installeren. Deze laat precies zien waar het grootste verbruik zit en zo kan je snel met een oplossing komen. Vraag naar de mogelijkheden bij jouw energieleverancier.
3. Piek- en daluren
Steeds meer energieleveranciers maken gebruik van zogenaamde piek- en daluren. Hierbij is het wel belangrijk dat je over een dubbele meter geschikt. De piekuren zijn voornamelijk doordeweeks en overdag. Dit zijn de uren waarop er veel vraag is naar stroom en gas. Doordat de vraag hoog is, moeten de energieleveranciers omhoog met de prijs. De daluren vallen vooral in het weekend, de avonden en ’s nachts. Tijdens deze uren daalt de vraag weer. Door bijvoorbeeld enkel in het weekend te wassen en ’s avonds laat pas de vaatwasser aan te zetten, kan je tientallen euro’s per jaar besparen op de stroom die deze apparaten verbruiken.
4. Het zijn de kleine dingen die het doen
Vaak zijn mensen in de veronderstelling dat ze in de kou moeten zitten en niet meer luxe mogen leven als ze de energierekening omlaag willen helpen. Niets is echter minder waar. Je hoeft geen groot gebaar te maken om verschil te zien. De kleine dingen hebben ook effect.
Let er bijvoorbeeld op dat alle lampen uitgeschakeld zijn voordat je vertrekt. Maak gebruik van de daluren en trek stekers uit het stopcontact na gebruik. Dit zijn kleine dingen die je jezelf gemakkelijk aanleert en die samen een groot verschil maken.