Wat moet je doen als je je huis gaat verkopen? 0

Wat moet je doen als je je huis gaat verkopen

Bij de verkoop van een woning komt veel kijken en er zijn aardig wat dingen die je moet doen. Het is een spannende periode waarin je belangrijke beslissingen moet nemen. Een woning verkopen is voor de meeste geen dagelijkse kost. We verhuizen gemiddeld slechts 7 keer in ons hele leven. In dit artikel lees je wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je woning en we geven je wat tips voor het goed en snel verkopen van je huis.  

Zelf verkopen of via een makelaar

Allereerst moet je kiezen of je de woning zelf gaat verkopen, via een makelaar of dat je de woning gratis verkoopt via een bemiddelaar als HuisHunters. Bij de verkoop via een makelaar moet je rekening houden met duizenden euro’s aan kosten terwijl de woning zelf of via HuisHunters verkopen gratis is. Zo bespaar je duizenden euro’s aan makelaarskosten als je je woning bijvoorbeeld verkoopt via HuisHunters. Steeds meer mensen kiezen voor een alternatieve manier van verkopen, waarbij je je woning goed, snel en gratis kunt verkopen.  

Vraagprijs bepalen

In de voorbereiding moet je nadenken over een mogelijke vraagprijs. Dit kun je doen door de recent verkochte woningen in de buurt te vergelijken of door te overleggen met een professional. Stel jezelf de vraag: ‘met welke prijs ben ik tevreden?’. Bepaal een reële vraagprijs, want een te hoge vraagprijs kan ertoe leiden dat er geen kandidaten zijn voor de woning. Het is belangrijk dat de informatie met betrekking tot de woning zo volledig mogelijk is voordat de woning te koop wordt aangeboden. Denk hierbij aan energielabel, Kadastrale gegevens, specificaties van de woning en eventuele plattegronden. Deze informatie zijn allemaal van belang voor een potentieel koper.  

Bezichtigingen en onderhandelingen

Nadat de vraagprijs bepaald is kan de woning te koop worden aangeboden. Dit kan uiteraard op verschillende manieren. Bepaal welke manier het beste bij jou past door verschillende opties met elkaar te vergelijken. Je kunt ervoor kiezen om de woning openbaar aan te bieden via bijvoorbeeld Funda of je kunt ervoor kiezen om de woning uitsluitend via niet-openbare kanalen te verkopen. HuisHunters verkoopt woning binnen haar eigen netwerk en uitsluitend via niet-openbare kanalen. Deze manier van verkopen wordt steeds populairder. Bij interesse zullen er bezichtigingen gepland worden. Dit is het moment waarop geïnteresseerden de woning in het echt kunnen bekijken. Als er met een partij akkoord bereikt is over de prijs moet er een koopovereenkomst opgesteld worden.

Koopovereenkomst tekenen

Nadat er overeenstemming is bereikt over de prijs moet de koopovereenkomst opgesteld te worden. Het is een bindend document waarin alle afspraken tussen de koper en verkoper zijn opgenomen. De koopovereenkomst kan opgesteld worden door de notaris, makelaar of bemiddelaar. In de koopovereenkomst staan onder andere de koopsom, leveringsdatum en eventuele voorbehouden. Bij HuisHunters laten wij gratis een officiële koopovereenkomst opstellen voor de verkoop van jouw woning.

Overdracht bij de notaris

Als de koopovereenkomst is getekend moet er een afspraak gemaakt worden bij de notaris. De koper mag de notaris kiezen en moet de kosten hiervoor dan ook betalen. De notaris zal de woning middels een akte van levering overdragen aan de koper. Vlak voor de overdracht is het gebruikelijk om een eindinspectie te doen. Koper en verkoper gaan dan gezamenlijk door de woning om te controleren of alles is zoals afgesproken en de meterstanden worden tijdens deze eindinspectie opgenomen. Na de overdracht is de woning officieel eigendom van de koper en zal het geld via een tussenrekening van de notaris betaald worden.

Stappenplan huis verkopen

Een huis verkopen hoeft geen duizenden euro’s te kosten en maanden te duren. HuisHunters verkoopt jouw huis snel, goed en gratis. Jouw woning wordt in 5 stappen verkocht:

 1. Woning aanmelden
  Meld je woning vrijblijvend kosteloos aan via HuisHunters.

 2. Binnen 48 uur reactie
  Binnen twee werkdagen wordt er contact met je opgenomen.

 3. Aanbieden van de woning
  De woning wordt aangeboden binnen een persoonlijk netwerk.

 4. Bezichtigingen
  De eventuele bezichtigingen verzorg je zelf.

 5. Officiële koopovereenkomst
  Na overeenstemming ontvang je een officiële koopovereenkomst

Tips huis verkopen

Dit zijn de 10 gouden tips om je woning snel en goed te verkopen:

 • Pak achterstallig onderhoud aan

 • Ruim op en maak schoon

 • Maak de buitenruimte netjes

 • Maak de woning zo licht mogelijk

 • Verzamel zoveel mogelijk informatie over de woning

 • Vraag op tijd een energielabel aan

 • Maak goede foto’s van het huis

 • Schiet de vraagprijs scherp in

 • Verkoop je woning in de zonnige maanden

 • Zorg voor een goede koopovereenkomst

Dat er veel komt kijken bij de verkoop van je huis is wel duidelijk. Er moeten veel dingen geregeld worden en het proces kan ingewikkeld zijn. Kies voor een zorgeloze verkoop via HuisHunters. Bovendien is een verkoop via HuisHunters gratis waardoor je duizenden euro’s bespaard aan makelaarskosten. Vraag hier direct jouw bod aan!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *