Waar moet een thuiswerkplek aan voldoen? 0

Waar moet een thuiswerkplek aan voldoen?

Het nieuwe werken was al jaren flink in opkomst. Door de pandemie kwam deze ontwikkeling nog eens in stroomversnelling terecht. Inmiddels zijn heel veel werknemers het gewoon om (gedeeltelijk) vanuit huis te werken. Dit heeft er ook toe geleid dat meer mensen een werkplek in hun eigen huis hebben gemaakt. Maar waar moet zo’n werkplek eigenlijk aan voldoen? Hoe creëer je een effectieve werkplek in je eigen woning?

Hulp vanuit de werkgever

Het is allereerst belangrijk dat hulp van de werkgever wordt ingeschakeld. Als jou wordt gevraagd om meer dan twee uur intensief achter een laptop of computer thuis te werken, dan is de werkgever verplicht om een veilige werkplek te creëren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het kopen van kantoormeubelen. De Arbowet moet altijd het uitgangspunt zijn in deze situatie. Ook thuis moet de werkplek aan de regels van de Arbowet voldoen als je voor een werkgever werkt. Indien de werkgever hier geen werk van maakt, kan hij aansprakelijk worden gehouden als er eventuele letselschade op de lange termijn wordt veroorzaakt. Daarom is het ook voor de werkgever gunstiger om hier iets mee te doen.

Niet alleen om te voorkomen dat er langdurig letsel ontstaat, maar ook om de gemoederen tussen hem en de medewerker goed te houden. Bovendien blijkt uit verschillende studies dat een goede werkplek ontzettend belangrijk is voor de prestaties van de medewerkers. Hoe prettiger de omgeving, hoe beter zij zullen presteren. Dit heeft dus ook weer positieve gevolgen voor het bedrijf zelf.

Wist je dat het de werkgever ook nog eens niet al te veel hoeft te kosten om hulp te bieden? Om thuiswerken te stimuleren, heeft de overheid ervoor gezorgd dat zij via een speciale regeling alle gemaakte kosten vrij kunnen stellen van de belasting. Dit levert de werkgever dus onder de streep ook nog eens een fiscaal voordeel op.

Wat kun je zelf doen?

Natuurlijk is niet alleen de werkgever verantwoordelijk voor het creëren van een goede werkplek. Ook jij kunt hier veel voor doen. Door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er extra ruimte ontstaat om een goede werkplek te creëren. Bij voorkeur natuurlijk een aparte kamer. Indien dit niet mogelijk is, is het goed om de werkplek in een afsluitbare ruimte te plaatsen. Het is niet verstandig om altijd al je werk vanuit de woonkamer te doen. Verleidingen liggen dan veel sneller op de loer en je kunt sneller gestoord worden door de rest van het gezin.

Niet alleen de juiste ruimte is van belang. Ook moet er aan de juiste voorzieningen worden gedacht. Denk bijvoorbeeld aan licht om efficiënt bij te kunnen werken. Ook is het van belang dat de werkplek voldoende geventileerd kan worden en dat er uiteraard een sterke wifi-verbinding aanwezig is. Maak je extra kosten om nieuwe of betere voorzieningen aan te leggen? Dan kunnen die kosten vaak weer verhaald worden op de werkgever.

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *