Nieuwe vloer kiezen: de verschillende soorten op een rijtje! 0

Nieuwe vloer kiezen

Het kiezen van een nieuwe vloer is altijd ontzettend spannend. Een nieuwe vloer vormt direct de basis van de ruimte. Het is daarom belangrijk dat deze basis geheel klopt bij de stijl van de woning en de rest van het interieur. Bovendien moet het ook passen bij de eigen persoonlijke wensen. Dit klinkt misschien gemakkelijk. Maar wanneer je naar het aanbod van Floorhouse kijkt, dan kom je al gauw tot de conclusie dat dit nog een hele kluif gaat worden. Er zijn namelijk ontzettend veel verschillende vloeren verkrijgbaar. Zo enorm veel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Want waar moet je op letten?

Gelukkig beschikken alle vloeren over hun eigen specifieke eigenschappen. Hierdoor is het eenvoudiger om het aanbod te filteren en enkel de vloeren over te houden die bij jouw specifieke wensen passen. Elke vloer heeft zijn voor- en nadelen. Het gaat er dan ook om welke voordelen (of nadelen!) voor jou het zwaarst wegen. Ga je bijvoorbeeld voor tapijt, tegels, laminaat, een gietvloer, PVC of een vinyl vloer? Niet alleen de eigenschappen lopen sterk uiteen, maar ook de prijzen. Kom je er niet uit? In dit artikel helpen we je graag een beetje op weg en nemen we alle verschillende soorten vloeren onder de loep.

PVC

De PVC vloer is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Inmiddels zien we hem niet alleen in veel openbare gebouwen verschijnen, maar ook in de meeste particuliere woningen. Deze vloer is net als laminaat in heel veel verschillende soorten verkrijgbaar en met name klik-PVC is ontzettend eenvoudig te leggen en kan doorgaans geheel zelf worden gedaan. Eén van de belangrijkste redenen om voor PVC te kiezen is om een specifiek soort materiaal na te bootsen, maar wel van de voordelen van kunststof te genieten. PVC is verkrijgbaar als namaak natuursteen, hout of zelfs beton.

Het grootste voordeel van PVC is dus dat ze in heel veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar zijn. Daarnaast zijn ze ontzettend gemakkelijk te onderhouden en werken ze geheel geluiddempend, iets wat bij laminaat bijvoorbeeld niet het val is. Een nadeel van PVC is dat het veel krasgevoeliger is. Wanneer er iets is gevallen, dan loop je het risico dat dit al snel krassen en butsen achterlaat. Hetzelfde geldt als mensen zonder nadenken op hun vieze schoenen door het huis lopen. Daarnaast zijn niet alle PVC vloeren verkrijgbaar in een klikvariant. Wanneer deze gelijmd moeten worden, dan is het soms noodzakelijk om een vakman in te schakelen en lopen de kosten een stuk hoger op dan gemiddeld.

Vinyl

Vinyl staat met name bekend om haar geluiddempende eigenschappen. Bovendien is het één van de gemakkelijkste vloeren die er bestaan. Je hebt er zeer weinig onderhoud aan en ze zijn bovendien ook nog eens ontzettend eenvoudig te leggen. Daarnaast kan vinyl ontzettend gemakkelijk warmte doorlaten en kunnen ze daardoor ook eenvoudig met vloerverwarming gecombineerd worden. Hierdoor ervaar je dus nooit meer koude voeten in huis.

Een nadeel van een vinyl vloer is dat beschadigingen minder eenvoudig te herstellen zijn. Als de vloer eenmaal ligt, kun je niet kleine delen vervangen om dit weer te herstellen. Daarnaast loopt de kwaliteit van de verschillende vinyl vloeren enorm uiteen. Houd hier daarom rekening mee bij het uitzoeken van een nieuwe vinyl vloer.

Laminaat

Laminaat is misschien wel de meest bekende en vaakst gekozen vloer in Nederland. Deze vloer is in heel veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, waardoor er eigenlijk voor ieder wel wat wils te vinden is. Een groot voordeel van laminaat is dat het doorgaans gewoon zelf te leggen is, waardoor je eenvoudig bespaart op de legkosten. Daarnaast is het ook eenvoudig te onderhouden en te reinigen, waardoor de vloer lang mooi blijft. Ook het prijskaartje is een heel stuk aantrekkelijker dan veel andere vloeren.

Een mogelijk nadeel van deze vloer is dat contactgeluiden minder goed gedempt worden. Dit kan met name in flats en appartementen voor overlast zorgen. Ook kunnen er relatief snel krassen op het parket ontstaan.

Laminaat

Hout

Een houten vloer is misschien wel de meest karakteristieke vloer die er bestaat. Deze vloer wordt met name vaak gekozen voor haar enorme warme uitstraling. Het grootste voordeel van een houten vloer is dat deze ontzettend lang mee zal gaan. Hierdoor beschik je direct over een enorme duurzame vloer. Bovendien kunnen krassen en deukjes eenvoudig worden gerepareerd door enkele planken te vervangen. Een groot nadeel van een houten vloer is dat deze minder goed bestand is tegen vocht en daardoor ook zeker niet in elke ruimte geplaatst kan worden. Ook vergen ze wat meer onderhoud dan andere vloersoorten.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *