Dit heb je nodig om jouw vijver te onderhouden 0

Dit heb je nodig om jouw vijver te onderhouden

Heb je momenteel een vijver in je tuin of overweeg je om er één aan te leggen? Dan is het goed om op de hoogte te zijn van het onderhoud dat daarbij komt kijken. Wees je er bewust van dat een nieuwe vijver altijd de tijd nodig heeft om een natuurlijke balans te bereiken. Plaats de plantjes en een pomp en laat dit allemaal even zijn werk doen. De plantjes gaan hechten en met verloop van tijd zal er een natuurlijke balans worden bereikt in de vijver. Vervolgens is het van belang om deze balans en kwaliteit van het water te meten en te onderhouden. Het onderhouden van de vijver is een continu proces. Verwijder daarbij dode planten en snij planten die te groot worden bij, maar overdrijf daarin niet. Zo verstoor je evenwicht niet.

De vijver reinigen

Eens in de zoveel tijd moet de vijver wat grondiger gereinigd worden. Ook als je het onderhoud van de vijver continu bijhoudt, ontkom je niet aan een grote schoonmaak. Viezigheid stapelt zich namelijk op op de bodem van de vijver en als je niet ingrijpt, loopt dit uit de hand. De vijver reinigen begint bij het half leegpompen van de vijver. Doe dit met een kleine buis zodat jouw vissen niet uit de vijver worden gezogen. Al het vieze en troebele water wordt nu langzaam uit je vijver gepompt. Wanneer deze halfvol is kun je gemakkelijker de vissen en planten uit de vijver halen voordat je verder gaat. Je kunt nu overgaan tot het volledig leegmaken van de vijver. Nu zie je dat er aardig wat drap en algen op de bodem van de vijverfolie is verzameld. Dit kun je makkelijk bij elkaar vegen met een doekje en dit in een bakje scheppen. Dit kan gewoon bij het groen afval. Wanneer de vijverfolie weer mooi schoon is heb je de eerste stap voltooid.

Vijver terug opbouwen

Wanneer de vijver is gereinigd is het natuurlijk tijd om deze weer te vullen, hier heb je bepaalde vijverbenodigdheden voor nodig. Denk dan aan een vijverpomp, vijverfilter, wat leuke plantjes en mooie stenen waar de visjes hun huisje van kunnen maken. Je begint met het vullen van de vijver met water. Vervolgens decoreer je deze naar wens en plaats je de pomp en filter op de gewenste plek.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *