Ornamenten: een verrijking voor iedere woning! 0

Ornamenten- een verrijking voor iedere woning!

Ornamenten zijn al sinds mensheugenis enorm populair in binnen- en buitenland. Helaas bestaat nog steeds het misverstand dat deze prachtige versieringen enkel in oude en monumentale gebouwen tot hun recht kunnen komen. Dit klopt echter niet. Wanneer een ornament op de juiste manier wordt toegepast, kan deze voor iedere woning een ware verrijking zijn. Of je nu in een zeer oude woning of een nieuwbouwhuis woont, een ornament verfraait je woning in een handomdraai.

Doordat er over ornamenten nog steeds veel misverstanden bestaan, weten veel mensen niet precies wat deze verfraaiingen voor hun kunnen betekenen. Wat zijn ornamenten precies? Waar worden ze voor gebruikt? En belangrijker nog, welke mogelijkheden zijn er om jouw woning een ware eyecatcher te geven? Dat lees je in dit artikel!

Wat is een ornament?

Een ornament is niet meer dan een versiering die aan gebouwen of voorwerpen wordt gegeven. In woningen en monumentale panden worden deze vooral toegepast op perklijsten, rozetten en klooflijsten. Een ornament wordt ook wel als eyecatcher binnen de woning beschouwd. Dankzij deze prachtige versieringen geef jij jouw woning direct een geheel nieuwe uitstraling.

Ornamenten worden tegenwoordig vooral als decoratiestuk gebruikt. Vroeger hadden ze echter ook een andere, vaak symbolische, waarde. Dit zagen we vooral terug in woningen en panden waar het geloof centraal moest staan. Denk hierbij aan ornamenten in de vorm van een Bijbelse afbeelding. Ook konden er bepaalde lijnen gebruikt worden om specifieke gebeurtenissen, angsten of hoop uit te beelden. Zo kan een kronkelende lijn bijvoorbeeld een slang uitbeelden. Een slang die staat voor de verleidingen die op het pad liggen of misschien zelfs wel het kwaad symboliseert.

De plaatsing van ornamenten kan op heel veel verschillende manieren gebeuren. Meestal wordt deze als plafond- of wanddecoratie ingezet.

Wat is een ornament?

Verschillende soorten

Door de enorme veelzijdigheid van ornamenten zijn deze in vrijwel iedere woning te plaatsen. Of je nu van de karakteristieke uitstraling van een oudere woning geniet of een splinternieuwe nieuwbouwwoning met versieringen wilt verfraaien, werkelijk alles is mogelijk! Als je kiest voor de juiste stijl, zal dit zeker een verrijking zijn. Over het algemeen kunnen we alle ornamenten in vier verschillen categorieën onderverdelen:

  • Plantaardige ornamenten, dit zijn alle versieringen die elementen uit de natuur weergeven. Denk bijvoorbeeld aan prachtige bladeren, vruchten of weelderige bloemen.
  • Vlakke ornamenten worden voornamelijk toegepast in nieuwere woningen. Hierbij worden de versieringen op twee- en/of driedimensionale wijze op een wand of plafond geplaatst. Meestal gebeurt dit middels een schildering of wordt de afbeelding uitgekerfd.
  • Figurale ornamenten die belangrijke figuren of dieren uitbeelden. Deze zien we bijvoorbeeld vooral terug met Bijbelse figuren in monumentale panden. Natuurlijk kan je deze ook in je eigen woning verwerken om een bepaalde boodschap uit te beelden.
  • Geo- en stereometrische ornamenten bestaan uit lijnen en figuren die verder eigenlijk geen specifieke afbeelding vormen. Ze worden op stijlvolle wijze aan de wand of het plafond verwerkt en kunnen geheel naar eigen creativiteit geplaatst worden. Dit zorgt er direct voor dat je over heel veel verschillende mogelijkheden beschikt. 

Een ornament is voor iedere woning een ware verrijking. Weet je niet goed welke stijl voor jouw woning geschikt is? Vraag dan gerust een specialist om advies.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *