Ouder worden en langer thuis blijven wonen: zo pak je dat aan! 0

Er is weinig zeker in het leven. Wel dat we allemaal ouder worden. De kans is dan ook groot dat we allemaal een keer voor die ene vraag komen te staan: is het nog verantwoord om thuis te blijven wonen? Door lichamelijke- of psychische ongemakken kan het erg lastig zijn om nog zelfstandig te blijven wonen. In dat geval zullen er beslissingen gemaakt moeten worden. De praktijk leert ons echter dat de meeste ouderen er alles aan willen doen om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven wonen. Waarschijnlijk zie je dit ook terug bij je eigen ouders, grootouders of kom je hier misschien ook zelf op relatief korte termijn voor te staan. Met de juiste hulpmiddelen voor ouderen kan het moment dat men écht uit huis moet gaan gelukkig nog lang uitgesteld worden. Maar waar let je precies op? Hoe zorg je ervoor dat iemand die jou dierbaar is langer thuis kan blijven wonen of dat je zelf over enkele jaren niet voor deze enorme beslissing komt te staan? Wij geven enkele tips.

Pas de woning vroegtijdig aan

Niet wachten tot het te laat is, dat moet jouw motto zijn. Kies er daarom zeker niet voor om te wachten tot je écht lichamelijk niet meer kan. Want dan is de keuze vaak snel gemaakt. Dit terwijl er nog heel veel aan de woning kan gebeuren om het voor jou gemakkelijker te maken. Denk hierbij alleen al aan het aanpassen van het meubilair. Een hoger bed, het gebruik van handige sta op stoelen, een aangepast toilet of een douchestoeltje. Het zijn allemaal relatief kleine dingen met een zeer groot effect.

sta op stoelen

Woon je in een huis met meerdere verdiepingen? Dan kan het wellicht ook verstandig zijn om naar een traplift te gaan kijken. Een traplift zorgt voor extra veiligheid en comfort in huis. Daarnaast draagt het er ook zeker aan bij dat ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. Helaas is een traplift wel een flinke investering. Wanneer je echter over weinig financiële ruimte beschikt, dan is er vaak wel wat mogelijk met de gemeente. Soms kom je zelfs in aanmerking voor een volledige vergoeding als dit lichamelijk noodzakelijk is. Neem daarom gerust contact op met de gemeente en bespreek de verschillende mogelijkheden. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Vraag om hulp bij de buren

Als je altijd alles zelf hebt gedaan, dan is het natuurlijk een enorme stap om plotseling toe te geven dat dit niet meer lukt en dat je wel wat extra hulp kunt gebruiken. Veel mensen denken echter al dat ze niet meer thuis kunnen blijven wonen door simpele vraagstukken. Vraagstukken die eenvoudig kunnen worden opgelost als ze simpelweg om hulp zouden vragen. En hier zijn de buren bij uitstek geschikt voor, omdat ze lekker dichtbij wonen. Natuurlijk betekent dit niet dat je ze om de haverklap aanspreekt, maar je kunt wel vragen of ze af en toe willen helpen wanneer de omstandigheden minder goed zijn. Bijvoorbeeld als het sneeuwt en je geen boodschappen in huis hebt. Of als je gevallen bent. Het is dan fijn als je weet dat je ze kunt bellen en om hulp kunt vragen.

Leg daarom gerust contact met enkele buren en vraag of zij bereid zijn om af en toe in te springen bij geval van nood. Een goede buur kan er vaak aan bijdragen dat je veel langer thuis kunt blijven wonen.

Vraag om hulp bij de buren

Bedenk goed wat de beste oplossing is

Wat betekent langer thuis blijven wonen eigenlijk? Is thuis echt enkel de woning waar je nu in verblijft of zou je je ook ergens anders thuis kunnen voelen? Veel mensen zijn bang dat ze, zodra ze uit huis gaan, direct in een verzorgingstehuis terecht zullen komen. Dit is echter lang niet altijd het geval. Er zijn ook nog heel veel tussenoplossingen waardoor je langer zelfstandig kunt blijven wonen, maar het wel allemaal een stuk gemakkelijker wordt.

Woon je nu bijvoorbeeld in een relatief grote eengezinswoning? Dan is een gelijkvloers appartement vaak een veel betere keuze. Hierbij blijf je gewoon zelfstandig wonen, maar wordt het wel direct een stuk veiliger en voor jou ook gemakkelijker om allemaal bij te houden. Ook een seniorenwoning kan soms de uitkomst bieden. Groot voordeel is dat je dan ook meer sociale contacten krijgt met leeftijdsgenoten en je ook gewoon nog zelfstandig kunt blijven wonen. Bedenk daarom goed wat de beste oplossing is en maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk. Je bent echt niet direct verplicht om vrijheden in te leveren.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *