Een paar handige tips & tricks: zo kies jij de juiste vloer! 0

kiezen van de juiste vloer

Er zijn ontelbaar veel keuzes als het gaat om vloeren. Waar begin je en waar moet je opletten om de geschikte vloer uit te kiezen? Het is erg gemakkelijk om door de bomen het bos niet meer te zien. Ga je voor een prachtige houten vloer of parket? Weet je echt helemaal niet wat je wilt? Aan de hand van de volgende tips en voorbeelden vind jij binnen no-time de juiste vloer voor in huis. 

vloer kiezen

Wat vind jij belangrijk in huis?

Het is allereerst belangrijk om zelf na te gaan wat je belangrijk vindt als het op de vloer aankomt. Heb je misschien kinderen die regelmatig een glas drinken omgooien? Heb je huisdieren die zorgen voor snelle slijtage? Wil je meer diepte en warmte creëren in huis? Al deze elementen kunnen jou helpen bij je zoektocht naar de perfecte vloer. Als je meer diepte in een kleine woonkamer wilt brengen kan je bijvoorbeeld beter voor een lichte vloer gaan. Wil je eerder voor warmte gaan is juist een donkere houten vloer een goede optie. Door deze opties tegen elkaar af te wegen zorg je dat er continue mogelijkheden afvallen. Dat maakt je zoektocht gelijk een stuk makkelijker.

Voor welke materialen ga je?

Dan komt nog de belangrijkste vraag: welk materiaal past het beste bij jouw woning? Hieronder lees je enkele voorbeelden en de verschillende voor- en nadelen van de materialen.

  •             Hout: een houten vloer geeft je huis direct een stukje eigenheid en warmte. Door de unieke tekening van elke plank leg jij je eigen verhaal. Een houten vloer heeft weinig onderhoud nodig en elk krasje zorgt juist meer voor dat authentieke tintje. Daarnaast gaan ze in tegenstelling tot andere vloeren ook nog eens heel lang mee. Houten vloeren zijn minder geschikt voor ruimtes die snel vochtig worden (denk aan een kelder, badkamer, schuur en het toilet).
  •             Laminaat: met laminaat kan je vrijwel alle kanten op. Het is relatief makkelijk te leggen en het is zeer betaalbaar. Op laminaat zie je snel krasjes en als het in contact komt met water kan het snel lelijke plekken veroorzaken. Ook is het erg gehorig.
  •             Tegels: tegels zijn vrijwel onderhoudsvrij en kunnen een hele eigen uitstraling aan je huis geven. Zorg wel dat je het juiste patroon gebruikt, anders kan het gemakkelijk een ‘te’ drukke uitstraling geven. Tegels beschadigen niet snel en zijn dus perfect geschikt voor gezinnen met kinderen en/of huisdieren.
  •             Linoleum of Vinyl: deze materialen zijn gemakkelijk te onderhouden en zijn zeer goedkoop. Ze werken tevens geluiddempend en zijn daardoor ideaal voor flats of appartementen.

materiaal vloer kiezen

Laten leggen of zelf doen?

Het is aan te raden om een vloer altijd door een specialist te laten leggen. Het is immers een vak apart en je wilt niet dat je de vloer beschadigd en dan uiteindelijk nog een professional moet inschakelen. Dat kost alleen maar extra geld. Daarnaast beheersen professionals ook vaak methodes waar je zelf nooit aan gedacht hebt. Wij kijken bijvoorbeeld naar Martijn de Wit Vloeren. Zij hebben een methode bedacht waarmee ze houten vloeren over vloerverwarming kunnen plaatsen. De meeste mensen met vloerverwarming horen enkel dat een houten vloer plaatsen dan niet meer mogelijk is. Dus wel! Dan zie je wat echte vakmensen voor je kunnen betekenen.  

Wil je toch zelf gaan klussen? Zorg dan voor voldoende ervaring en neem eventueel contact op met een specialist.

vloer zelf doen of laten leggen

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *