Pelletkachel: welke pellets zijn het beste? 0

Welke pellets zijn het beste voor een pelletkachel? Dit is een vraag die veel bezitters van een pelletkachel zich stellen. Want zijn er eigenlijk duidelijke verschillen tussen de diverse pellets en is het mogelijk om een nummer één pelletsoort aan te wijzen? Wij gingen op onderzoek uit en kwamen er al snel achter dat er allerlei factoren invloed hebben op de kwaliteit en sterkte van pellets. Welke pellets zijn het beste is dan ook niet een vraag die gemakkelijk te beantwoorden is. In dit artikel delen we de verschillende eigenschappen en voor- en nadelen van pelletssoorten en leggen we uit hoe jij zelf antwoord kunt geven op die ene brandende vraag: welke pellets zijn het beste?

Pellets kopen: let op het keurmerk

Allereerst is het belangrijk om enkel pellets aan te schaffen die in het bezit zijn van een speciaal keurmerk. Deze zogenaamde gecertificeerde pellets zijn uitvoerig getest op diverse eigenschappen en goedgekeurd om jou van het hoogste rendement te voorzien. En dat is uiteraard waar het allemaal om draait. Je gebruikt een pelletkachel om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Dit kan alleen als de pellets ook van een zekere kwaliteit zijn, zodat de kosten om te stoken zo laag mogelijk blijven. Maar welke pellets zijn het beste en wat nou als het keurmerk ontbreekt? Hoe test je dan de kwaliteit?

Welke pellets zijn het beste? Test het zelf!

Het is niet moeilijk om zelf antwoord te geven op de vraag welke pellets het beste zijn. Je hebt simpelweg een kom water en een paar handjes pelletkorrels van diverse merken nodig. Gooi een handje pelletkorrels in het bakje met water en wacht een minuut om het resultaat te aanschouwen. Welke pellets zijn het beste? Dat resultaat kan je direct zelf aflezen aan de kom met water. Zijn de pellets direct naar de bodem gezakt? Dan beschikken ze over een perfecte kwaliteit en kan je ze met een gerust hart gebruiken voor je pelletkachel. Hoe langer het duurt voordat ze naar de bodem zakken, hoe kleiner de kans is dat je rendement behaalt door het gebruik ervan. De korrels beschikken dan over een te hoog calorische waarde.

Donkere of lichte houtpellets: wat zegt dit over de kwaliteit

Veel mensen denken dat het uitmaakt welke kleur pellets je in je pelletkachel gebruikt. Dit is echter niet zo. De kleur van de pellets zegt niet direct iets over de kwaliteit en de werking ervan. De kleur toont enkel aan dat er andere houtsoorten zijn gebruikt. Wel bevatten de diverse houtsoorten andere eigenschappen. Je kunt hier dus ook zeker op letten als je wilt bepalen welke pellets het beste zijn voor jouw kachel. Donkere pellets branden bijvoorbeeld vaak heter, maar zijn een stuk minder fel en lichte pellets branden sneller, maar bereiken een minder hoge temperatuur wat weer kan resulteren in een lager rendement.

Welke pellets zijn het beste? Hier moet je op letten

Als je wilt bepalen welke pellets het beste zijn is het belangrijk om te weten welke eigenschappen van belang zijn voor een kwalitatieve pelletkorrel.

  • Let op de glans: als een pellet glimt weet je dat deze goed geperst is. Als een pelletkorrel goed geperst wordt verlaag je de calorische waarde en weet je zeker dat je een hoger rendement kan behalen met deze korrels.
  • Lage aswaarde: dit kan je lezen op het pak van de pellets. Hoe lager de waarde des te beter. Als de aswaarde enorm hoog is zal dit betekenen dat er een zeer vervuilde verbranding ontstaat. Aangezien we er meestal niet op zitten te wachten om onze kachel na elke verbranding te poetsen is dit een eigenschap waar je goed op moet letten. Daarnaast behoort dit dan ook niet meer tot duurzaam stoken en dat is immers ook een belangrijke reden om te gaan voor een pelletkachel.

Welke pellets zijn het beste? In Nederland beschikken de pellets als het goed is allemaal over een keurmerk. Deze moet voldoen aan strenge Europese normen. Ontbreekt deze op jouw zak pellets? Doe dan eerst de zelftest om de kwaliteit van de pellets te bepalen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *