Proost: op de vele feestdagen in december 0

Proost: op de vele feestdagen in december

Waarschijnlijk proosten de meeste mensen het vaakst in de maand december, ik tenminste wel. Want als we dan gezellig Sinterklaas vieren met de familie, waarbij we hilarische gedichten voor elkaar hebben geschreven, drinken we daar zeker ook een wijntje uit de wijnkoelkast bij en proosten we op onze fijne familie.

Van feestdag naar feestdag

Het scheelt dat wij in Nederland (nog) niet op Thanksgiving gefocust zijn, anders konden we er nog een feestdag bij optellen. Misschien komt dat omdat wij natuurlijk Sinterklaas ook nog vieren. Van Sinterklaas met vrienden, maar ook met familie, naar de kerstborrels van het werk, naar Eerste Tweede en vaak ook nog derde Kerstdag, naar oud en nieuw en als klap op de vuurpijl alle nieuwjaarsborrels. Hoe komt het dat wij dit zo leuk vinden?

Donkere dagen

De wintermaanden hebben donkere dagen, iets wat somberheid met zich meebrengt. Door veel lichtjes aan te doen zoals kaarsjes, kerstlampjes en de openhaard creëer je een warm gevoel om die somberheid te compenseren. Dit warme gevoel wordt versterkt door veel tijd met geliefden door te brengen, vaak onder het genot van een wijntje en een heerlijke maaltijd.

Gezelligheid

Wij hebben behoefte aan gezelligheid tijdens de wintermaanden. Het grappige is dat gezellig niet te vertalen is naar andere talen, misschien zijn wij Nederlanders er dan wel het beste in.

We zijn wel selectief qua gezelligheid. Want wat je vaak hoort over de vele afspraken in december, is dat de familie een verplicht nummertje is, terwijl vrienden een eigen keuze is. Hieruit is bijvoorbeeld kerstmiddag in Hengelo ook ontstaan, een stel vrienden die samen tijd wilden besteden voordat ze de verplichte ritjes naar de familie voor Kerst moesten maken. Natuurlijk onder het genot van een heerlijk alcoholisch drankje.

Gezelligheid en alcohol

Als we het in Nederland over gezelligheid hebben dan denkt men vaak ook aan een alcoholische versnapering, op de een of andere manier hoort dat bij elkaar. De Fransen zijn hier denk ik nog wel een graadje erger in, daar komt de wijn tijdens de werklunch of lunchpauze zelfs al op tafel.

Tijdens de feestdagen wordt er het vaakst wijn gedronken en meestal rode wijn aangezien het buiten koud is in deze tijd. Met oud en nieuw breken we om iets voor 12 uur de champagne aan, want er moet om 12 uur wel geproost worden op een goed en gezond nieuwjaar. Dankzij de twee zones wijnklimaatkasten is de rode wijn maar ook de champagne op de juiste temperatuur om direct te kunnen gebruiken.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *