Alles wat je moet weten over schimmel en vocht in huis 0

Alles wat je moet weten over schimmel en vocht in huis

Uit onderzoek blijkt dat het binnenklimaat in veel woningen niet goed is. Sterker nog: veel mensen maken zich zorgen om de luchtkwaliteit buitenshuis, maar in hun eigen huis kan deze nog veel schadelijker zijn door de enorme hoge concentraties. Dit slechte binnenklimaat wordt met name veroorzaakt doordat we onze woningen steeds beter zijn gaan isoleren. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen voor de luchtkwaliteit. Zeker wanneer er niet extra rekening wordt gehouden met ventilatie. Wanneer het huis namelijk zo goed geïsoleerd is, kan er weinig schone lucht naar binnen komen. Hierdoor verslechterd de luchtkwaliteit snel.

Een van de grootste gevaren van een slechte luchtkwaliteit en te weinig ventilatie is ook dat het vochtgehalte in huis te hoog wordt. Denk bijvoorbeeld aan condens tijdens het koken wat geen enkele kant op kan. Een hoog vochtgehalte in huis is een heerlijke broedplaats voor schimmels. Schimmel en vocht in huis kan funest zijn. Zowel voor de gezondheid als het huis zelf. Maar hoe los je dit probleem op? Hier lees je alles wat je moet weten!

Gezondheidsproblemen door schimmels in huis

Veel mensen beseffen niet hoe schadelijk schimmel in huis kan zijn voor de gezondheid. Zeker zwarte schimmel. En laat dat nu net de meest voorkomende schimmel zijn in woningen. Deze schimmel stoot hoeveelheden schadelijke stoffen uit. Hoe meer schimmels, hoe hoger de concentraties. Dit kan leiden tot een aantal fikse gezondheidsproblemen. Wanneer de schimmel niet direct wordt ontdekt, kunnen de volgende symptomen aanleiding geven om eens op zoek te gaan in huis:

  • Plotselinge verslechterde weerstand
  • Mensen met astma krijgen nog heftigere klachten
  • Luchtwegenproblemen
  • Constant droge ogen en verkouden
  • Heftigere allergische reacties

Bij bovenstaande symptomen is het goed om eens te onderzoeken of er geen schimmelhaarden in huis aanwezig zijn. Wanneer dit wel het geval is, moet dit zo snel mogelijk bestreden worden.

Gevaren voor het huis

Er zijn niet alleen gezondheidsrisico’s voor de mens, maar ook enkele gevaren voor het huis zelf. De schimmels nestelen zich namelijk in de muren en plafonds. Wanneer ze te laat worden ontdekt, kunnen ze zelfs het pleisterwerk aantasten. Dit betekent dat het gehele pleisterwerk opnieuw moet worden gedaan om alle schimmels te verwijderen. Datzelfde geldt ook voor schilderwerk en behang. Bovendien kunnen schimmels na lange tijd ook in textiel en meubels trekken. Hierdoor ontstaat er een muffe lucht in huis, wat enkel opgelost kan worden door de meubels te vervangen. Een duur grapje dus.

Schimmels in huis bestrijden

Maar wat kan je doen om de schimmels in huis te bestrijden? Allereerst geldt: voorkomen is altijd beter dan genezen. Daarom is het goed om veel aan ventilatie te doen in huis. Enkel een raampje openzetten is niet voldoende. Ventilatieroosters en dergelijke mogen simpelweg niet ontbreken.

Wanneer de schimmels al zijn ontstaan, is het goed om kwalitatieve middelen te gebruiken om ze te bestrijden. HG heeft een hele lijn uitgebracht voor het bestrijden van schimmels in huis. Met deze producten ben je in staat om de schimmel snel en effectief te verwijderen.

Lukt het je niet om de oorzaak van de schimmels te achterhalen? Schakel dan een luchtkwaliteit expert in. Deze kan niet alleen de oorzaak bepalen, maar ook nog eens meehelpen bij het bedenken van een oplossing.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *