
Bij het kiezen van haardhout is het belangrijk om enkele afwegingen te maken. Zo is er een groot prijsverschil tussen diverse soorten houten en beschikken ze ook allemaal over unieke eigenschappen. We zien dat de wijze waarop we naar het leven kijken de afgelopen jaren drastisch is veranderd. We hechten veel waarde aan milieuvriendelijke materialen, producten en werkwijzen. Daarom is het ook niet gek dat ovengedroogd haardhout de afgelopen jaren ontzettend populair is geworden. Dit haardhout is door middel van een droogproces tot stand gekomen. Dit productieproces biedt talloze voordelen voor de gebruiker. De voornaamste? Het is mogelijk om schoon te stoken met ovengedroogd haardhout. Op Haardhout.nl word je getrakteerd op een breed aanbod van ovengedroogd haardhout, maar waarom zou je hier voor kiezen? Er zijn toch veel meer soorten haardhout op de markt verkrijgbaar? Hoe gaat dit ‘schoon stoken’ eigenlijk in zijn werk? Wij zetten de voordelen van ovengedroogd haardhout voor jou op een rijtje.
Ecologisch verantwoord
Stoken met gedroogd haardhout is bovenal ecologisch verantwoord. Doordat het vocht uit het hout is onttrokken, geniet je van een veel schoner brandmiddel. Vaak zien we dat bij te vochtig hout, het hout veel minder goed brandt en er veel rookontwikkeling ontstaat. Door die extreme rookontwikkeling kan het rookkanaal sneller vervuild raken. Het gevolg is dat er veel vervuilende stoffen in de lucht terecht komen. Hierdoor zet jij je afdruk op het milieu. Te vochtig haardhout herken je gemakkelijk doordat deze minder goed brandt en sist en knettert als je deze aansteekt. Bij gedroogd haardhout is dit niet het geval en ontstaat er veel minder rook en dus minder vervuilde lucht.
Ovengedroogd haardhout wordt doorgaans enkel uit verantwoord bosbeheer gehaald. Deze houtblokken beschikken dan ook over een FSC- en PEFC keurmerk. Dat wil zeggen dat de houtblokken op een duurzame manier worden geproduceerd.
Langere brandtijd
Ovengedroogd stoken brengt veel voordelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk de milieuvriendelijke eigenschappen, maar ook de langere brandtijd is zeer wenselijk. Bij te vochtig hout zien we dat het vuur niet alleen zeer moeilijk opgestookt kan worden, maar ook nog eens enorm snel dooft. Hierdoor ga je veel sneller door je voorraad hout heen en dat is niet alleen onprettig voor je portemonnee, maar zorgt er ook nog eens voor dat het vuur minder lang aanblijft steeds. Dit zal het woongenot negatief beïnvloeden. Daarnaast zullen de gedroogde houtblokken ook nog eens helemaal opbranden, waardoor je optimaal van iedere houtblok kunt profiteren.
Droogproces
Kortom: er zijn voordelen genoeg als je ovengedroogd wilt stoken, maar wat houdt dit droogproces eigenlijk precies in? Tijdens het droogproces worden de voorbewerkte houtblokken in droogkamers geplaatst. Afhankelijk van het houtsoort duurt dit enkele dagen tot weken. De hoeveelheid vocht die uit de houtblokken onttrokken wordt, zal weer naar buiten komen door grote ventilatoren. Deze draaien enkel op 100% groene energie om het productieproces zo duurzaam mogelijk te houden. Door de luchtcirculatie en droge lucht worden de houtblokken zeer snel gedroogd. Na het droogproces worden de houtblokken steekproefsgewijs uitvoerig getest. Uit de test moet blijken dat het vochtgehalte onder de 20% ligt, alleen dan mag hij doorverkocht worden.