Slimme verlichting kopen: informatie en handige tips   0

Apparaten worden steeds slimmer. We kennen een breed scala aan apparaten die het dagelijkse leven een stuk gemakkelijker maken. In de smart home-systemen is er één ultieme favoriet: de slimme verlichting. De lampen die hierbij horen zijn in staat om met andere apparaten via het smartsysteem te communiceren. Daarnaast kun je alle lampen in het huis besturen, zonder daarvoor uit je luie stoel te komen. Ook de mogelijkheid om van afstand de lampen te bedienen is ontzettend fijn. Maar wat is slimme verlichting precies? En waar moet je op letten als je deze lampen gaat kopen?

Wat is slimme verlichting?

Slimme verlichting is verkrijgbaar in verschillende soorten, maten en prijsklassen. Alle lampen kunnen via een smartphone en/of afstandsbediening bestuurd worden. Daarnaast kunnen zij deel uitmaken van een smart home-systeem. Hierbij staan alle apparaten met elkaar in verbinding en kunnen ze communiceren om zo het woongenot te verhogen. Over het algemeen kunnen we slimme verlichting onderverdelen in vier categorieën:

  • Slimme fittingen worden als lampenhouder in een bestaande fitting geplaats. Deze fittingen maken het mogelijk om een lamp van afstand te bedienen. Vaak ontvang je bijbehorende accessoires of een app om de lamp eenvoudig te bedienen. Daarnaast bestaat ook de mogelijkheid om de lamp te dimmen.
  • Slimme lampen zijn lampen die in een bestaande fitting geplaatst kunnen worden. Smart lampen staan continu in verbinding met elkaar. Je kunt via je smartphone de lamp bedienen en de kleurintensiteit bepalen. Je kunt de lampen los kopen, maar ook met een bijbehorende fitting, armatuur of als spot aanschaffen. Een goed voorbeeld zijn de lampen van Philips Hue.

Philips Hue slimme verlichting

  • Inbouwontvangers voorkomen gerommel aan de huidige lampen. Dit is een apparaatje dat geplaatst kan worden achter de lichtschakelaar. Het apparaat kan door middel van jouw bediening via de app een signaal afgeven aan de lamp. Zo kun je vanaf je beeldscherm de lampen eenvoudig bedienen.
  • Slimme stekkers worden tussen de stekker van een traditionele lamp en het stopcontact geplaatst. Ze bieden de mogelijkheid om gewone lampen van afstand te bedienen, zonder dat je hiervoor geheel nieuwe lampen hoeft aan te schaffen. Het nadeel is wel dat dimmen niet meer mogelijk is.

Smart ledverlichting?

Ledverlichting wordt steeds vaker toegepast in de Nederlandse woningen. We genieten van de lange levensduur, het warme licht en de milieuvriendelijke kwaliteiten. Maar hoe zit dat met smart lampen? Is het dan ook mogelijk om voor ledverlichting te kiezen? Wij kunnen deze vraag enkel met een volmondige ‘ja!’ beantwoorden. Een goed voorbeeld zijn Osram lampen. Dit zijn smart ledlampen en kunnen via bijgeleverde accessoires en app op afstand bediend worden. Daarnaast kunnen zij onderdeel uitmaken van jouw eigen smart home-kit. Zo geniet je van de voordelen van LED én de voordelen van smart verlichting!

Osram smart+ led

Communicatie tussen smart systemen

Vaak zien we dat veel bedrijven complete pakketten vol smart producten aanbieden. Dit is met een goede reden. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat jouw slimme verlichting direct communiceert met andere smart systemen in huis. Vaak is dit alleen mogelijk als ze over hetzelfde merk beschikken. Daarom is het belangrijk om de compatibiliteit van de smart systemen onder de loep te nemen. Zo voorkom je teleurstellingen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *