Wat voor soorten LED lamp moet ik kiezen? 0

LED lamp kiezen

LED lampen heb je in allerlei soorten en maten. Je hebt de gewone ‘peertjes’, maar ook LED TL en LED panelen. Sommige winkels en webshops (zoals Lampdirect.be) hebben álle soorten en maten… maar welke heb je nodig? In dit artikel lees je welke lamp voor welke toepassing geschikt is.

LED lampen

Oude gloeilampen, spaarlampen en halogeenlampen vervang je het beste door LED lampen, ook als ze het nog doen. LED lampen zijn namelijk energiezuinig. Bovendien hebben ze een lange levensduur.

Een oude lamp direct vervangen door LED gaat gemakkelijk. LED lampen hebben namelijk dezelfde fitting en meestal staat aangegeven hoeveel wattage ze vervangen. Bovendien zijn LED lampen er in verschillende kleurtinten en vormen. Zo heb je LED in de vertrouwde peervorm, maar ook als kogel en bol. LED is er zelf als flame en gloeilamp.

LED TL lampen

TL lampen stonden al bekend om hun energiezuinige karakter. Nóg zuiniger zijn LED TL lampen. Wil je energie besparen, dan vervang je je oude TL-buis dus voor een LED TL armatuur. Zowel in je keuken, schuur als carport. Voor gebruik in een berging, garage of werkplaats zijn LED montagebalken handig. Hierin kun je meerdere LED TL buizen kwijt.

LED panelen

LED panelen zijn handig voor in systeemplafonds, maar ze kunnen ook worden aangebracht op gewone plafonds. LED panelen zijn er namelijk zowel als inbouw en opbouw. In een serre of aanbouw zorgen ze voor veel licht van bovenaf, alsof het daglicht door het dak naar binnen valt.

LED spots

Heb je nieuwe spotjes nodig, kies dan voor LED spots. Deze zijn er in allerlei kleurtinten en bovendien zijn ze vaak dimbaar. Daardoor kun je een woonkamer, keuken of badkamer precies die uitstraling geven die je wilt. Let erop dat je voor de badkamer LED spots koopt met minimaal 44 IP. Zelfs in je slaapkamer kun je denken aan LED spots.

LED strips

LED strips zijn er om sfeer te geven aan de woonkamer, slaapkamer of keuken. Je brengt ze aan langs de rand van het plafond of aan de onder- of bovenkant van meubels, zoals een bed of het keukenblok.

Er zijn zelfs waterdichte LED strips voor in de badkamer en de tuin. Daarmee kun je een bad, vijver of terras sfeervol verlichten.

LED plafonnières

LED plafonnières ofwel bulkheads zijn geschikt als algemene verlichting of noodverlichting. Deze wand- en plafonlampen zijn vaak de eerste verlichting die je aandoet in een kamer, zodat je niet in het donker staat. Hoewel je deze lampen niet lang aan hebt, kan het toch lonen om voor LED te kiezen. LED heeft immers een zeer lange levensduur en is energiezuinig.

Er zijn LED plafonnières die automatisch aan en uit kunnen gaan via een bewegingsmelder, schemerschakelaar of hoge frequentie. Dat is handig in een gang of hal

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *