Stappenplan voor het aanleggen van een gazon 0

Stappenplan voor het aanleggen van een gazon

Het aanleggen van een mooi gazon begint met een goede voorbereiding. Een gazon aanleggen is immers veel meer dan enkel wat graszaad strooien. Zonder goede voorbereiding kunnen er allerlei problemen optreden, zoals mosvorming, gaten in het gazon, vochtoverlast of juist verdroging. Deze problemen zijn vaak een gevolg van te weinig voeding in de bodem, een te dichte grondstructuur of een dichtgeslagen toplaag. Wil je de bovenstaande problemen voorkomen? Volg dan het volgende stappenplan.

1. Bodemstructuur

Om goed zicht te krijgen op de structuur van de bodem moet er eerst een gat worden gegraven. Wanneer de grond erg hard is zal deze eerst omgespit moeten worden. Bij een kleine tuin kun je de grond zelf twee steken diep omspitten. Bij een grote tuin is het verstandig om een kraan in te schakelen voor het zware werk.

Wanneer er geen harde laag aanwezig is kan de oude mat gewoon om worden gespit. Het is ook mogelijk om de mat eerst dood te spuiten met een biologisch middel en vervolgens stuk te frezen. Na het omspitten van de grond kan deze met behulp van een hark worden geëgaliseerd.

2. Voeding

Voeding is erg belangrijk voor een mooi gazon. De beste optie is om de grond te bewerken met speciale, biologische meststoffen. Een goedkopere optie is het uitstrooien van ongeveer 2 cm compost. Deze moet vervolgens licht in worden geharkt.

De beste PH waarde voor een goede grasmat ligt tussen de 6 en 7. Wanneer de grond verzuurt is en dus een te lage PH waarde heeft, is het belangrijk om eerst kalk te strooien. In elk tuincentrum zijn PH testen verkrijgbaar waarmee de PH waarde kan worden opgemeten.

Na het voeden moet de grond worden geëgaliseerd. Hiervoor kan eventueel een plank worden gebruikt die over de rulle grond wordt getrokken.

3. Zoden of zaaien

Bij het gebruik van graszoden is het belangrijk om er voor te zorgen dat de grond goed vochtig is voordat de zoden worden gelegd. Bij het gebruik van zaad wordt pas gesproeid na het inzaaien.

Bij graszoden wordt eerst een buitenrand gelegd. Deze geeft de contouren van het gazon aan. Het leggen van de graszoden gebeurd vervolgens dwars op de kijkrichting. Het is belangrijk om kleine snijstukjes te voorkomen. Deze kleine stukjes zullen namelijk sneller verdrogen.

Een nieuw gazon moet minimaal één maal per dag worden bewaterd. In droge perioden of erg warm weer zal er meerdere malen per dag water moeten worden gegeven. Ook wanneer de zon schijnt.

Na 7 tot 10 dagen kunnen graszoden voor het eerst worden gemaaid tot een lengte van 5 cm. Een gezaaid gazon kan pas gemaaid worden na ongeveer 3 weken.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *