Tips bij het stofzuigen 0

Tips bij het stofzuigen

Je hebt een stofzuiger, maar gebruik je deze wel goed? Zelfs voor een ogenschijnlijk simpel klusje als stofzuigen zijn er goede tips van ervaren schoonmakers. ‘Gewoon de hele vloer leegzuigen en klaar’, zou je denken. Was het allemaal maar zo simpel. Hier lees je hoe je nog meer plezier hebt van je stofzuiger, accessoires en vaak ongebruikte onderdelen.

Goedkoop scoren op de weekmarkt

Geld uitsparen is topsport in Nederland en ook in de 21ste eeuw zijn we daar erg goed in. De aanschaf van zonnepanelen is bijvoorbeeld een investering voor de lange termijn, en van energie vergelijken zie je, wanneer je meteen tot actie overgaat, direct de gevolgen in je portemonnee. Want waarom zou je te veel geld uitgeven als dat niet nodig is? Alle maten en soorten stofzuigerzakken en stofzuigeraccessoires, zoals zuigmonden, nieuwe stangen, slangen en speciale opzetstukken; er staat op menig weekmarkt een kraam waar je deze spullen goedkoop scoort. En anders weet je vast wel winkels met betaalbare huishoudartikelen in de buurt.

Opzetstukjes

Over het nut en de aanschaf van de stofzuiger zelf praten we je hier bij. Maar denk ook eens aan andere onderdelen, zoals een opzetstuk met een kleinere zuigmond waar je een borsteltje op vast kunt maken. Daarmee kom je makkelijk in de ruimtes die bijvoorbeeld de boekenkast overlaat, onder meubels of andere plekken waar je met de gewone stang niet bij kunt. Heb je katten? Dan word je vast gek van de haren op de bank! Gebruik hiervoor het ongeveer 15 centimeter brede opzetstuk waar een stuk ruwe stof op bevestigd is: dit ‘vangt’ de stugge haren die zich aan je bank vastgekleefd lijken te hebben.

Sanitair: eerst stofzuigen, dan soppen

Wanneer je sanitair met louter dweiltjes te lijf gaat, kom je tot je grote ergernis steeds weer haartjes tegen: in je spoelwater of vastgeplakt aan de toiletpot, wastafel, bad of douche. Haal daarom eerst je stofzuiger door de hele badkamer heen voordat je het sop tevoorschijn haalt om alles echt te laten glimmen.

Ploppen

Tot slot het onderschatte ‘ploppen’, het met de vlakke handpalm op de slangmond van de op volle toeren draaiende stofzuiger slaan. Wim de Bie beschreef deze handeling al op geestige wijze in 1987 in zijn bundel Meneer Foppe en het Gedoe. Hierdoor schieten in de slang achtergebleven of plakkende stukjes vuil door richting de zak. Het kan geen kwaad om dit tijdens elke stofzuigbeurt een paar keer te doen. En de borstels op de brede zuigmond zitten ook vaak vol met haren en rommel: pluk deze er gewoon met je handen vanaf en merk dat je stofzuiger gretiger wordt. Probeer het zelf eens uit!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *