Technologische trend in grote zorghuizen 0

Technologische trend in grote zorghuizen

Een technologische trend heet: domotica. Wat is dat? In dit artikel wordt dat haarfijn uitgelegd. Daarnaast ook de toepasbaarheid ervan. Het kan volgens veel mensen een groot verschil maken in het vergemakkelijken van levens. Vooral bij ouderen is dit welkom. Vaak hebben al te weinig energie om zaken te doen die écht belangrijk zijn op je oude dag. Wat zou het fijn zijn als domotica de dagelijkse kleine zaken over kan nemen en ouderen hun tijd kunnen besteden aan genieten.

Wat is domotica?

Domotica is het toepassen van elektronica en huisnetwerken ten behoeve van de automatisering van processen in en om een woning, een kantoor of een klein bedrijf. Klinkt simpel, toch? Middels smart onderdelen worden veel dagelijkse bezigheden vereenvoudigd. De vereenvoudiging vindt plaats door de acties samen te voegen en/of het automatisch te laten verlopen. Het zijn de ontdekkingen van de laatste paar jaar die zoveel mogelijk maken. Hieronder vindt je wat er mogelijk is voor ouderen.

Domotica in de zorg

De eerste domotica systemen bestonden vooral voor mensen met een functiebeperking. Zo konden zij de nodige huishoudelijke taken (laten) uitvoeren. Eind 20e eeuw brak domotica pas echt door, dit kwam omdat verschillende systemen met elkaar op deze manier konden communiceren. Door de etheraansluiting is het domotica gigantisch uitgebreid. Nu was het mogelijk audio, video, camerabeveiliging, verwarming, alarm, airco etc. aan te sluiten aan een systeem. Vanuit dat de computer was het dus mogelijk de aangesloten elektrische apparaten te regelen en te monitoren. Men kwam erachter dat deze vorm van technologie super handig zou zijn in de zorg. Met een vinger veel zaken in huis bedienen. Zoals het slot van de voordeur, de led dimmers, de verlichting in de woonkamer, het openen van de gordijnen en het voeren van de hond.

Slimme hulp voor in de zorg

Een optie voor ouderenzorg kan de opsta- alarmering zijn. Dit signaal geeft aan dat een bewoner, met verhoogd valrisico, het bed uit valt. Een tweede optie is een: verlaat-de-kamermelding. Dit spreekt voor zich. Als de bewoner het huis verlaat, krijgen de medewerkers een seintje. Optie drie is nachtoriëntatieverlichting. Ouderen zien vaak minder goed, helemaal in de nacht. Wat is er handiger dan een verlicht pad van het bed naar het toilet. Net als in een vliegtuig eigenlijk. Als het een bewoner betreft die niet meer zelfstandig naar buiten kan, wordt de vierde optie ingezet: de schilbeveiliging. Het waarschuwt de zorgverleners door het zenden van signaal. Deze is tot stand gekomen door de sensor bij de deur van de oudere man/vrouw. Met een chip in de schoen kan er worden waargenomen wanneer de sensor door de chip wordt overschreden. Zo zijn de zorgverleners er op tijd bij. Last but not least: camera’s. Ze worden gebruikt om bovenstaande alarmen te bevestigen of te cancelen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *