Tips voor een aangenaam en gezond binnenklimaat 0

Tips voor een aangenaam en gezond binnenklimaat

Om echt te kunnen genieten van je thuis, is een aangenaam binnenklimaat onmisbaar. Zo is het niet prettig om op de bank te zitten als het binnen te warm, te koud, te vochtig of te droog is of er een muf geurtje hangt. Het is altijd goed om lekker te ventileren, maar nog beter is het non-stop aanvoeren van frisse lucht. Deze tips helpen je bij het bereiken van een prettig binnenklimaat.

Zon buiten houden met rolluiken

Rolluiken zorgen voor een optimale isolatie en verduistering. Ook kun je kiezen voor een andere vorm van zonwering, zoals rolgordijnen of screens. Door zonnestralen buiten te houden voorkom je dat het te warm wordt in huis in de zomermaanden. Woningen zijn tegenwoordig namelijk steeds beter geïsoleerd en worden luchtdicht gebouwd, waardoor oververhitting sneller voorkomt. 

Helemaal voorkomen dat de warmte binnendringt gaat niet lukken. Een plafondventilator zorgt voor een goede luchtcirculatie, wat zowel in de zomer als winter prettig is. Ook is een plafondventilator vaak een stuk minder luidruchtig dan bijvoorbeeld een airconditioning, waardoor dit in de slaapkamer doorgaans de populairste optie is. In tegenstelling tot een airconditioning koelt een plafondventilator de lucht echter niet. 

Extra ventileren

Als je kookt, doucht, in huis aan het klussen bent of veel mensen op bezoek hebt valt het aan te raden om extra te ventileren. Zet bijvoorbeeld het ventilatiesysteem op de hoogste stand of zet een extra raam open. Door slim te ventileren verlies je minder warmte en heb je minder last van kou en tocht in huis. Dit kan onder andere met zelfregelende roosters of warmte-terugwinning.

Zelf regulerend ventilatierooster

Zelfregelende ventilatieroosters zorgen ervoor dat het ventilatievolume gelijk blijft bij toenemende wind. De klepjes voorkomen dat het bijvoorbeeld gaat tochten in huis, waardoor het woonklimaat aangenaam blijft. Zorg er ook voor dat de lucht vrij door je woning kan stromen, door roosters in de deur of muur of via de ruimte onder de binnendeuren. 

Een ventilatie-unit met warmte-terugwinning is zeer duurzaam en geeft veel wooncomfort doordat de binnenkomende lucht wordt opgewarmt met de warme lucht die weer naar buiten gaat. Veel van deze ventilatie-units werken vraaggestuurd. Je regelt met de CO2-meter hoe hard of zacht er geventileerd moet worden, zodat je nooit te veel of te weinig ventileert. 

Lucht zuiveren in huis

Zeker wie last heeft van astma, hooikoorts of een andere aandoening van de luchtwegen heeft baat bij luchtreinigers. Deze verwijderen nare geurtjes uit de lucht, maken bacteriën en virussen onschadelijk, vangen haren van huisdieren op en halen zwevende deeltjes en pollen uit de lucht. 

Binnen kan de luchtkwaliteit wel 10 tot 30 keer slechter zijn dan buiten. Buiten wordt de lucht vervuild door onder andere uitstoot van auto’s en industrieën. Binnen in je huis kan dit nog extra vervuild worden door bijvoorbeeld ronddwarrelend stof en het gebruik van schoonmaakmiddelen. Een luchtreiniger verwijdert onder andere fijnstof en kan de lucht vaak ook extra bevochtigen. Planten zijn een natuurlijke luchtreiniger en kunnen ook bijdragen aan het woonklimaat.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *