Tips en ideeën bij de aanleg van een grote tuin 0

Tips en ideeën bij de aanleg van een grote tuin

Bijna is het zover: jullie krijgen de sleutels van een nieuwe woning! En dit is niet zomaar een woning. Nee, dit huis beschikt over een geweldige grote tuin. Natuurlijk besef je je als geen ander hoeveel geluk je hiermee hebt. De meeste woningen worden namelijk steeds kleiner en ook de hoeveelheid groen om huis is niet vanzelfsprekend. Toch kan een grote tuin ook wel de nodige problemen opleveren. Want hoe deel je deze nu efficiënt in? Hoe zorg je ervoor dat je voldoende sfeer creërt en toch nog het ruimtelijke gevoel behoudt? In dit artikel geven we de nodige tips en ideeën bij de aanleg van een grote tuin.

Maak een moodboard

Er is ontzettend veel mogelijk in een grote tuin. Bedenk daarom eerst goed wat jij belangrijk vindt voor jouw tuin. Moet deze kind- en/of diervriendelijk zijn? Vind je het heerlijk om te tuinieren en heb je ontzettend groene vingers of moet deze juist zo onderhoudsvrij mogelijk zijn? Wil je een groot terras en dienen de planten enkel als decoratie? Of wil je juist een klein terras en verder dat de tuin zo natuurlijk mogelijk is? De keuze is geheel aan jou! Neem daarom je tijd om eens flink te brainstormen. Zoek naar inspiratie in tijdschriften. Bekijk handige apps als Pinterest en verzamel vervolgens al jouw ideeën in een moodboard. Zo krijg je meer inzicht in de stijl die je in de tuin wilt doorvoeren en kun je deze ideeën ook weer communiceren aan een hovenier.

Ontwerp de tuin in samenspraak met een hovenier

Zodra je weet welke elementen je zeker in de tuin wilt verwerken, is het hoog tijd om dit ook in een ontwerp te laten zien. Je kunt het ontwerp geheel zelf maken, maar dit raden wij niet aan. Een tuinontwerp maken is ontzettend lastig. Het kost veel tijd en vraagt om veel kennis en ervaring. Zeker bij een grote tuin is dit bijna niet te doen. Maak daarom afspraken met een goede hovenier en bespreek met hem hoe jij jouw droomtuin voor je ziet. Deze heeft vaak creatieve ideeën en oplossingen om het ontwerp nog beter op jouw wensen te laten aansluiten. Door op deze manier samen de tuin te ontwerpen, ben jij verzekerd van een fantastische tuin!

Ontwerp de tuin in samenspraak met een hovenier

Maak een keuze tussen gewoon gras of kunstgras

In de meeste grote tuinen wordt er ook gekozen voor een grasvlakte. Dit zorgt voor een speelse en natuurlijke uitstraling van de tuin. Bovendien ‘breekt’ het de tuin ook een beetje, waardoor de sfeer bewaard blijft. Een grasvlakte geeft daarnaast een wijds effect aan de tuin, waardoor deze nóg ruimer lijkt!

Wanneer je kiest voor een grasvlakte is het wel goed om te beseffen dat gewoon gras de nodige onderhoud vergt. Je zal regelmatig moeten maaien en het gras bewateren om deze in goede conditie te houden. Heb je weinig tijd om het gras zorgvuldig te onderhouden? Dan adviseren wij om voor kunstgras in de tuin te kiezen. Kunstgras is tegenwoordig niet meer van het echte werk te onderscheiden. Daardoor geniet je wel van hetzelfde effect, maar voorkom je onnodig veel extra werk. Wist je dat kunstgras ook nog eens zeer geschikt is voor jonge kinderen? Het beschadigd minder snel en zorgt voor een zachte ondergrond om heerlijk op te ravotten.

kunstgras of gewoon gras

Maak je toch de keuze voor echt gras? Bespreek dan met de hovenier of het mogelijk is dat hij de grasvlakte onderhoud en hoeveel dit gaat kosten. Veel hoveniers maken tegenwoordig gebruik van een zogenaamd ‘grasmaaicontract’. Zo weet je zeker dat het gras op de juiste manier onderhouden wordt.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *