Tips voor het kopen van gazonmest 0

Tips voor het kopen van gazonmest

Het geregeld bemesten van je tuin of gazon is belangrijk om te zorgen dat de grasmat mooi groen en fris blijft. Want wie wil er nu geen strakgroene grasmat, die er gezond uitziet? Maar hoe pak je de gazonbemesting goed aan, zodat je hier niet te veel tijd aan kwijt bent en je grastuin mooi van kleur blijft? Welk soort kunstmest moet je hiervoor gebruiken? En hoe vaak moet je gazon bemest worden? En waar moet je verder rekening mee houden als je je tuingras het hele jaar door mooi wilt houden? In dit blog lees je de antwoorden op deze vragen en geven we je adviezen voor een mooi groen gazon.

Welke varianten zijn er als je goede mest voor je tuin zoekt?

Het is niet zo dat er maar één soort kunstmest voor tuinen is. Op het gebied van tuinmest zijn er meerdere varianten. Alle soorten bemesting bevatten in elk geval drie ingrediënten, namelijk stikstof, fosfor en kalium. Er zijn verder ook nog kunstmestsoorten die als extra basisstof magnesium bevatten. Deze stoffen, die gezamenlijk NPK worden genoemd, zijn voor elk type plant belangrijk om te kunnen wortelen en groeien. De NPK (N=stikstof, P = fosfor, K= kalium) wordt bij aanbieders van meststoffen voor tuinen altijd aangegeven met een bepaald getal. Hierover kun je bij een tuincentrum meer informatie krijgen, maar over het algemene geldt de regel dat kunstmest voor in de tuin relatief veel fosfor nodig heeft, om zo onkruid tegen te gaan. Let daarom op het getal voor fosfor dat op de verpakking staat. Hoe hoger deze P-factor is, des te beter de kunstmest werkt voor jouw grasgazon. Stikstof is van belang om het gras goed te laten groeien. Heb je net gras geplant, zorg dan voor een meststof met een hoge stikstofwaarde. Ten derde is fosfor van belang voor de wortels van de plant en voor de bodemstructuur van de grasmat. Ten slotte is er nog magnesium, dat belangrijk is om het gras mooi groen te houden.

Kun je beter kiezen voor organische mest of voor kunstmest?

Als je op zoek gaat naar geschikte gazonmest voor in de tuin, kun je kiezen uit twee hoofdsoorten, namelijk: organische meststoffen of kunstmeststoffen. Maar welke van de twee is nu beter om in je tuin te gebruiken? De beste keuze voor een grasgazon is gebruikmaken van organische ofwel natuurlijke meststoffen. Organische meststoffen worden geleidelijk in de grasbodem opgenomen en helpen zo de structuur en samenstelling van de bodem te verbeteren. Een nadeel van organische mest is wel dat dit op langere termijn kan leiden tot viltvorming en tot het ontstaan van schimmels in de grond. Als je dit wilt voorkomen, kun je wellicht beter een goede kunstmest kopen en dat gebruiken. Een minpunt van kunstmatige bemesting is dat kunstmest na enige tijd minder goed gaat werken. Je moet je grasgazon dan vaker bemesten, wat je meer tijd en geld kost.

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *