Tips bij het kopen van een nieuwe radiator 0

Tips bij het kopen van een nieuwe radiator

Toe aan nieuwe radiator? Bijvoorbeeld omdat je oude radiator versleten is en niet meer naar behoren werkt? Dan merk je direct dat dit geen eenvoudige opgave is. Het aanbod is ongelooflijk groot. Er zijn tegenwoordig radiatoren in alle soorten en maten verkrijgbaar. Van standaard radiatoren tot designer exemplaren. Maar hoe weet je wat de beste optie is voor jouw interieur? Waar moet je eigenlijk op letten? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Het vermogen

Functionaliteit staat natuurlijk altijd op de eerste plaats. Het vermogen is dan ook het allerbelangrijkst. Toch wordt daar meestal niet als eerste naar gekeken. Gek? Misschien niet. Bij de aanschaf van een radiator kijk je toch al snel naar de prijs. Naar hoeveel geld je kunt missen. En ook de uitstraling. De radiator speelt toch een allesbepalende rol binnen het interieur. Zeker wanneer deze een zeer prominente plek in huis heeft. Dan schiet het vermogen er toch wel bij in.

Toch is het wel goed om hier rekening mee te houden. Het vermogen bepaalt immers hoe goed de radiator het doet. Of deze wel voldoende effect heeft bij het verwarmen van de ruimte. Dit is geheel afhankelijk van de grootte van de ruimte. Voor een grotere ruimte heb je dus logischerwijs ook een radiator met een hoger vermogen nodig.

Je kunt een capaciteitsberekening maken om te bepalen hoeveel vermogen je in iedere ruimte nodig hebt. Dit kan ook gedaan worden door een professional. Zo weet je zeker dat er in elke ruimte een radiator komt die ook echt de capaciteit heeft om deze voldoende te verwarmen. Zo bega je geen miskoop en zit je er heerlijk warmpjes bij.

capaciteitsberekening

De uitstraling

De meeste radiatoren nemen een prominente plek in binnen de ruimte. Je oog valt er bijna direct op. Bovendien wordt afgeraden om meubels en andere grote voorwerpen direct voor de radiator te plaatsen. Dit betekent dat je de radiator eigenlijk altijd goed blijft zien. Deze is dan ook van grote invloed op de uitstraling van het interieur.

Gelukkig zijn radiatoren tegenwoordig in alle soorten en maten verkrijgbaar. Hierdoor kun je ze geheel naar wens aanpassen en sluiten ze altijd perfect aan op de rest van het interieur. Kies je voor een standaard radiator? Een designradiator, een plintradiator? Werkelijk alles is mogelijk.

Wensen op een rijtje

Bedenk van tevoren goed welke eisen je aan de radiator stelt. Dit is ook afhankelijk van de ruimte waar deze in wordt geplaatst. Een radiator in de slaapkamer hoeft bijvoorbeeld niet al te groot te zijn. Dat geldt ook voor het vermogen. Deze wordt waarschijnlijk niet al te vaak gebruikt en je wilt ook niet dat deze uiterst opvallend is binnen de ruimte. In de badkamer ga je eerder voor functionaliteit. Handig als je over een radiator beschikt, waar ook de handdoeken aan gedroogd kunnen worden.

Kortom: jouw wensenlijstje is waarschijnlijk voor elke ruimte anders. Zet deze allemaal op een rijtje, zodat het gemakkelijker wordt om een keuze te maken. 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *