Tips voor het maken van een tuinontwerp 0

Tuin Ontwerpen

Een goed tuinontwerp vormt de basis voor een mooie nieuwe tuin. Door van tevoren alles goed te plannen loop je tijdens het aanleggen van de tuin niet tegen onverwachte problemen aan, en bovendien kun je er ook voor zorgen dat alles binnen het beschikbare budget valt.

Maar een tuinontwerp maken is lastiger dan je denkt, en het is waarschijnlijk verstandig om hiervoor een professional zoals een hovenier of tuinarchitect in te schakelen. Het kost dan wel iets meer, maar je bent dan wel verzekerd van een goed resultaat. Bovendien kun je ook profiteren van praktische tips en leuke ideeën van de tuinontwerper waar je zelf misschien nooit aan gedacht zou hebben.

Mocht je toch zelf aan de slag willen met het maken van een tuinontwerp dan volgen hieronder een aantal praktische tips.

Inspiratie opdoen

Begin met het opdoen van inspiratie. Bekijk andere tuinen om te zien wat je wel en niet mooi vindt, en verzamel afbeeldingen van tuinen, kleuren en materialen die je bevallen. Het is een goed idee om dit te verwerken in een moodboard, en Pinterest werkt daar prima voor.

Maak een tekening op schaal

Maak een tekening op schaal van je tuin en huis door deze op te meten. Het is ook een goed idee om aan te geven waar deuren en ramen zitten, zodat je een goed idee kunt krijgen van de zichtlijnen in het ontwerp. En vergeet niet een paar kopieën van de tekening te maken zodat je meerdere schetsen kunt maken zonder steeds weer de basis opnieuw te moeten tekenen!

Vijver

Begin met de grote elementen

Start met het invullen van de grote elementen in de tuin, zoals een terras, een overkapping of een vijver. Daarna kun je de rest van de tuin hieromheen ontwerpen, en zorgen dat het een harmonieus geheel wordt.

Privacy

Denk na over de mate van privacy die je in je tuin wilt hebben. Grenst de tuin dicht aan de buren dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een dichte schutting, maar wanneer de buren wat verder weg wonen kun je ook kiezen voor andere soorten tuinafscheiding die wat meer open zijn zodat je wat verder weg kunt kijken, zoals een tuinhek of lage heg.

Creëer hoekjes in de tuin

Met behulp van muurtjes en haagjes kun je hoekjes in de tuin creëren die wat spanning en verrassing aan de tuin toevoegen. Dit zorgt ervoor dat een tuin minder snel gaat vervelen, en ook kun je zo een mooi beschutte zitplek maken.

Denk na over de beplanting

Denk goed na over welke beplanting je waar in je tuin wilt hebben. Begin met het intekenen van vakken voor planten, en bepaald daarna de soort planten die je daar wilt aanbrengen. Kijk hierbij niet alleen naar de kleur en de hoogte van de planten, maar houdt ook rekening met de hoeveelheid zonlicht die verschillende soorten planten nodig hebben en of de grondsoort wel geschikt is voor de planten.

Tot slot

Vergeet niet dat je naast het grondoppervlak ook in de hoogte kunt werken, bijvoorbeeld met een pergola. Dit kan een extra gevoel van ruimte aan de tuin toevoegen. En stop de tuin ook niet te vol met verschillende elementen, om te voorkomen dat de tuin een drukke en chaotische uitstraling krijgt. Niet voor niets wordt er vaak geroepen “Less is more”.

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *