Tips voor je mechanische ventilatie 0

Tips voor je mechanische ventilatie

Het is ontzettend belangrijk om je huis goed te ventileren. Dit is uiterst belangrijk voor je eigen gezondheid. Huizen zijn tegenwoordig goed geïsoleerd waardoor het minder goed ventileert. Maar gelukkig is er een ontzettend handige oplossing die toch zorgt voor een goede ventilatie in jouw huis, op je werk of in winkels. Dit heet mechanische ventilatie. De meeste woningen die na de jaren ’90 gebouwd zijn hebben een vorm van mechanische ventilatie. Maar hoe kun je er nou voor zorgen dat dit systeem goed werkt. Lees snel verder! Hieronder vind je namelijk alle tips voor je mechanische ventilatie.

Werking van mechanische ventilatie en tips

Bij mechanische ventilatie voert een ventilatiebox de vieze lucht uit je huis. Vuile lucht maakt vervolgens plaats voor schone verse lucht. De schone lucht komt vervolgens naar binnen via raamroosters. Lees snel verder voor alle tips voor een goede werking van je mechanische ventilatie.

Tip 1: Onderhoud op tijd

Om mechanische ventilatie optimaal te laten werken moet je het elke twee jaar onderhouden en daarnaast na enkele jaren de kanalen te laten reinigen. Is je mechanische ventilatie ouder dan vijftien jaar? Laat je mechanische ventilatie vervangen.

Tip 2: Vermijd slechte stoffen in huis

Naast dat de mechanische ventilatie goed zijn werk doet, kan je hem ook een beetje helpen. Probeer slechte stoffen te vermijden. Denk er bijvoorbeeld aan om niet te roken. Roken is wel een van de slechtste stoffen. Doe dit daarom ook niet in je huis. Daarnaast is het niet handig om kaarsen aan te steken. Een kaars stoot namelijk schadelijke stoffen uit die gezondheidsproblemen kunnen opleveren.

Tip 3: Gebruik de juiste stand

Je hebt verschillende soorten ventilatiesystemen. Zo heeft de één twee standen en de ander, drie standen. Heb je drie standen? Dan is stand 1 bedoeld voor als je er niet bent. Stand twee is gemiddeld voor als je thuis bent en stand drie kan je gebruiken als je gebruik maakt van de douche. Heb je een ventilatiesysteem met twee standen? Dan is stand 1 de gemiddelde stand, voor als je thuis bent en stand 2 is voor tijdens het douchen.

Tip 4: Zet je mechanische ventilatie nooit uit

Iets waar je aan moet denken is dat de mechanische ventilatie altijd aan moet staan. Doe je dit niet? Dan kan dit voor problemen zorgen. Op het moment dat er geadviseerd wordt ramen en deuren te sluiten omdat er een giftige stof bij u in de buurt hangt dan moet de ventilatie uiteraard uitgezet worden. Je wil deze stoffen natuurlijk niet binnenkrijgen.

Tip 5: Maak de ventilatiebox tijdig schoon

Een andere tip is om het ventilatiesysteem schoon te houden. Dit zou je zo nu en dan even kunnen checken.

Tip 6: Voorkom lawaai

Maakt je ventilatie lawaai? Dan kan je het beste iemand ernaar laten kijken. Dit namelijk kan zeer storen zijn voor je nachtrust. Er zijn meerdere manieren om dit probleem oplossen. Een van de oplossingen is het vervangen van de ventilatiebox voor een nieuw systeem.

Tip 7: Doorstroom van lucht

Ten slotte is het belangrijk dat de lucht goed door je huis heen kan stromen. Dit kun je gemakkelijk oplossen door een spleetvormige opening onderin elke deur in huis. Dit moet dan minimaal 1,5 cm zijn voor een goede doorstroom van lucht.

Volg deze tips om ervoor zorgen dat je mechanische ventilatie een stuk beter werkt!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *