Tips om duurzamer te wonen 0

Tips om duurzamer te wonen

Het milieu, maar zeker ook de besparing op onze vaste lasten, zorgen ervoor dat duurzaam wonen in Nederland een heuse trend aan het worden is. Veel duurzame oplossingen kosten nauwelijks extra moeite en er hoeft ook niet in geïnvesteerd te worden. Andere oplossingen zijn wat kostbaarder maar uiteindelijk leveren ze ons ook een flinke besparing op.

Op weg naar een gasvrije woning

In 2050 moet Nederland gasvrij zijn. Niet één woning gebruikt dan nog gas om de verwarming te stoken, te koken of warm water te produceren. Vroeg of laat ontkom je er dus niet aan om je woning duurzamer te maken. Ben je nu al bezig om van het gas af te geraken? Lees dan de volgende tips om gasvrij te wonen.

In duurzaam wonen investeren

Wil je wel graag in duurzaamheid investeren, dan kun je nadenken over de isolatie van je woning. Meestal is dit namelijk de eerste stap naar een vermindering van stookkosten. Heb je een vrij nieuw huis, dan zit er zeer waarschijnlijk wel dubbelglas in de kozijnen en zijn de muren, de vloeren en het dak goed geïsoleerd. Bij wat oudere huizen moet dit vaak nog gebeuren. De isolatie van je woning kost misschien in eerste instantie wel wat geld, toch verdien je het snel terug met de besparing op energie, de vermeerdering van de woningwaarde maar ook zeker in het wooncomfort.

Duurzame aanpassingen verzekeren in de woonverzekering

Is jouw woning goed geïsoleerd, dan hoef je hier verder geen aandacht aan te besteden. Maar om nog meer energie te besparen, kun je zelf duurzame energie opwekken door het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen. Ook het vervangen van de oude CV-ketel voor een nieuwe warmtepomp is een goede keus. Dit zijn redelijk dure producten maar leveren op langere termijn natuurlijk ook weer geld op omdat je zelf duurzame energie opwekt. Let wel even goed op of deze kostbare aanschaffen meeverzekerd zijn in je woonverzekering. Via deze link kom je bij een overzicht van de woonverzekeringen van FBTO. Het mooie aan deze verzekeraar is dat bijvoorbeeld zonnepanelen automatisch zijn meeverzekerd in de opstalverzekering. Daarnaast kun je bijvoorbeeld je woning verzekeren door middel van diverse modules. Zo kun je precies verzekeren wat je nodig vindt, niet meer en niet minder.

Gratis duurzamer wonen

Heb je nog geen geld over om een investering te doen in duurzaamheid. Neem dan kleine gratis stapjes op weg naar een beter milieu en een vermindering in woonlasten. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van afval. Diverse gemeenten hanteren hiervoor een andere manier. Soms zijn er betaalde vuilniszakken of betaal je per lediging van een container voor het restafval. Als je afval goed scheidt hoef je niet te betalen voor GFT, plastic, blik, papier en klein chemisch afval. Ook grotere kapotte of oude huishoudelijke apparaten worden door de verwijderingsbijdrage die je toch al betaald bij de aanschaf van nieuwe producten, gratis afgevoerd. Door het afval goed te scheiden hou je weinig restafval over waarvoor je moet betalen.

Door op te letten woon je duurzamer

Natuurlijk hoort bij duurzaam wonen ook het besparen van energie en water. Minder lang douchen, elektrische apparaten in huis helemaal uitschakelen als deze niet gebruikt worden, de verwarming een graadje kouder zetten en natuurlijk de lampen niet onnodig laten branden. Dit zijn allemaal kleine aanpassingen in je leven, die zorgen voor een grote besparing op het milieu en ook in de kosten.

Dit artikel is door een samenwerking tot stand gekomen

 

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *