Tips om ergonomisch te werken met een laptop 0

Tips om ergonomisch te werken met een laptop

De laptop is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons bestaan. Overal waar je kijkt, of je nu bij mensen thuis bent of met het openbaar vervoer reist, zie je ze staan. Het gemak, de flexibiliteit en het mooie design spreken veel mensen aan. Bovendien worden ze ook steeds vaker ingezet als hulpmiddel tijdens het werken. De laptop is hierbij een essentiële tool om flexibel thuis en onderweg aan de slag te gaan. Toch kent een laptop ook wel nadelen. Zo komt de ergonomie vaak in gevaar bij veelvuldig op de laptop werken. Gelukkig betekent dit niet dat een laptop tweedehands kopen bij www.remarkt.nl geen slim idee is. Er zijn namelijk genoeg manieren om de ergonomie te verbeteren. Wij zetten er een aantal op een rijtje.

Laptop minder geschikt voor langdurig gebruik

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de laptop minder geschikt is voor langdurig gebruik. Het is dan ook niet voor niets dat je op kantoren voornamelijk desktop computers ziet staan. Langer dan 2 uur per dag op een laptop werken is veel minder goed voor een ergonomische en comfortabele houding. Dit kan resulteren in ongemak aan het einde van de werkdag of zelfs blessures aan spieren en/of gewrichten. Denk bijvoorbeeld aan een ‘muisarm’. Daarnaast kan dit ongemak er ook voor zorgen dat de werkproductiviteit omlaag gaat. Maar waar ontstaan deze problemen precies door?

Het grootst nadeel van een laptop is dat je onbewust een verkeerde houding aanneemt. Juist hetgeen wat een laptop zo handig maakt, het feit dat zowel de muis, het scherm en de toetsenbord aan elkaar vastzitten, zorgt voor problemen. Hierdoor zit je meer voorovergebogen, wat zijn tol eist van de nek- en rugspieren.

Laptop minder geschikt voor langdurig gebruik

Gezond laptopgebruik stimuleren

Gelukkig betekent dit niet dat we massaal over moeten stappen naar een desktop computer. Zeker als je regelmatig thuiswerkt kan een laptop kopen namelijk een slimme investering zijn. Wel is het belangrijk om een gezond laptopgebruik te stimuleren. Dit doe je door de volgende stappen te nemen:

  • Schaf een laptopstandaard aan. Het grootste probleem van een laptop is dat mensen standaard voorovergebogen gaan zien. Dit komt omdat de laptop niet op ooghoogte staat. Als je langdurig op de laptop werkt, kan dit gevolgen hebben voor de nek en rug. Een laptopstandaard zorgt ervoor dat je op ooghoogte kunt werken, waardoor je dit probleem eenvoudig kunt voorkomen.
  • Ook een extern toetsenbord en muis zijn van belang voor de ergonomie tijdens het werken. Zo is in de Europese wetgeving opgenomen dat men bij ergonomisch werken er op moet letten dat het beeldscherm en het toetsenbord niet met elkaar verbonden zijn. Iets wat bij een laptop natuurlijk wel het geval is. Om de Europese norm te volgen mag een extern toetsenbord en muis dan ook niet ontbreken. Beperk het werken zonder externe hulpmiddelen enkel als je onderweg aan de slag gaat, maar gebruik thuis of op kantoor de bovenstaande tools. Zo draag je niet alleen zorg voor je gezondheid, maar verhoog je ook de productiviteit.

Gezondheidseffecten

Hebben de bovenstaande oplossingen echt het gewenste effect? Wetenschappers bogen hun hoofd over dit vraagstuk. Na diverse onderzoeken steeg het optimisme. Bij een extern toetsenbord en muis in combinatie met een laptopstandaard verbeterde de lichaamshouding aanzienlijk. Deze ergonomische accessoires zijn dan ook van groot belang om comfortabel thuis of op kantoor met een laptop te kunnen werken. Denk aan jezelf. Denk om de ergonomie!

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *