Tips voor het verwijderen van schimmel in huis 0

Tips voor het verwijderen van schimmel in huis

Het wooncomfort komt ernstig in geding wanneer de luchtkwaliteit in huis niet goed is. Hierdoor kunnen namelijk verschillende gezondheidsproblemen ontstaan. Met name doordat schimmels de overhand krijgen. Zij zullen de woning gaan overwoekeren. Met alle gezondheidsproblemen van dien. Steeds meer mensen worden tegenwoordig ziek door schimmel in huis. Het gevaarlijke is dat ze vaak in eerste instantie niet beseffen dat dit van schimmelhaarden vandaan komt. Ze ervaren bijvoorbeeld luchtwegenproblemen of hebben plotseling een zeer lage weerstand. Dit wordt niet altijd direct gekoppeld met het ontstaan van schimmel in huis. Zonde, want door schimmels snel te verwijderen (en te voorkomen!) kun je heel veel gezondheidsproblemen op zowel de korte als de lange termijn voorkomen.

Heb jij schimmel in huis aangetroffen? Maar weet je niet goed hoe je dit effectief kunt verwijderen? Hier volgen enkele nuttige tips!

Voldoende ventileren

Ventileren, ventileren en nog eens ventileren. Dat is het allerbelangrijkste in de strijd tegen schimmel. Wie zijn huis niet goed ventileert, loopt de kans dat er binnen korte tijd enorm veel schimmelhaarden ontstaan. Ventileren klinkt echter makkelijker dan het in werkelijkheid is. In de praktijk worden nog veel fouten gemaakt.

Zo zijn er genoeg mensen die geloven dat enkel een raampje openzetten voldoende is. Enkel een raam openzetten in een dichte ruimte doet echter weinig voor de luchtkwaliteit. Pas wanneer je twee ramen tegen elkaar openzet kan er een luchtstroom ontstaan. Bovendien zal de lucht enkel verspreiden, er komt vaak weinig nieuwe lucht binnen. Daarom is het belangrijk om naast het openen van de ramen ook te investeren in een ventilatiesysteem. Dit geldt met name voor ruimtes als de badkamer, het toilet, de keuken en de slaapkamer. Met een systeem van mechanische ventilatie verbeter je niet alleen de luchtkwaliteit, maar zal ook de energierekening niet onnodig hoog worden.

Voldoende ventileren

Schimmel door doorslaand vocht bestrijden

In sommige woningen is het moeilijk te ontdekken waar de schimmel precies vandaan komt. Zeker wanneer er verder eigenlijk goed geventileerd wordt. In dat geval kan doorslaand vocht een belangrijke rol spelen. Hierbij bedoelen we het vocht wat via de gevel naar de binnenmuren doorslaat.

Wanneer de gevel, om welke reden dan ook, niet goed kan drogen, zal het vocht geen kant meer op kunnen. Hierdoor zal het uiteindelijk doorslaan naar de muren die dichtbij gelegen zijn. Vochtige muren zijn een prima voedingsbodem voor schimmels. Wanneer dit probleem niet tijdig wordt aangepakt, zal de hoeveelheid schimmel in huis al snel niet meer te overzien zijn.

Doorslaand vocht komt met name veel in oudere woningen voor. Hierbij is de gevel vaak ook verouderd, waardoor vocht via scheuren of beschadigd voegwerk uiteindelijk in de gevel en de muren terecht komt. Doorslaand vocht kan in dit geval enkel voorkomen worden door de gevel geheel te renoveren en te impregneren met een waterafstotend middel. Zo kan vocht niet meer doordringen in de gevel en de muren en zal het vocht in huis verdwijnen.

Contacteer altijd een ervaren vochtbestrijder voordat je een schimmelprobleem in huis aanpakt. Zo weet je zeker dat je deze op effectieve wijze aanpakt en je snel resultaat kunt gaan zien.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *