Toilet 0

toilet badkamer

toiletFabrieken leveren hun keramisch sanitair in series, bestaande uit: fonteintje, was- tafel met planchet, zuil of sifonkap, closet- combinatie, urinoir en bidet.

Ook accessoires kunnen in keramiek uitgevoerd zijn. Sommige fabrikanten completeren het aanbod met bijpassende vloer- en wandtegels. Het voordeel van een dergelijke serie is dat alle keramische componenten van je badkamer in vormgeving en kleur op elkaar zijn afgestemd. Uitgebreidere collecties houden niet op bij keramiek, maar bevatten zelfs baden, douchebakken en -wanden, kranen, douches, badmeubelen en accessoires die volledig harmoniėren met het design en de kleurstelling van keramiek.

De plek

Voorafgaand aan de keuze van je sanitaire toestellen zul je allereerst moeten afwegen of je de voorkeur geeft aan staande of hangende voorzieningen. Een op de vloer bevestigde wc kan – in combinatie met een dito bidet en een wastafel op zuil – heel mooi ogen. De trend slaat echter duidelijk door ten gunste van het wandhangende inbouwtoilet. Daarbij is het spoelmechanisme onzichtbaar achter de wand weggewerkt.

Zo’n toilet (en eventueel ook het bidet en het urinoir) wordt aan een betegeld montageframe bevestigd. Het voordeel hiervan is, dat de vloer vrij blijft, en daardoor ook makkelijker kan worden schoon gehouden. Bij eventuele latere verbouwingen bent u met dit systeem veel flexibeler dan met een afvoer in de vloer. Met behulp van deze inbouwframes zijn ook eenvoudig scheidingswanden te maken. Dat verschaft je veel vrijheid bij de indeling.

Materialen

Keramiek wordt vervaardigd uit klei; het wordt afgewerkt met een keiharde laag glazuur die krasvast, hygiėnisch en gemakkelijk schoon te houden is. Keramisch sanitair is verkrijgbaar in alle mogelijke glanzende of matte kleuren. Het heeft een warme uitstraling die de sfeer in de badkamer veelal ten goede komt.

In de badkamer wordt tegenwoordig ander materiaal gebruikt dan het bekende keramisch sanitair. Ook andere natuurlijke materialen vallen op in deze ruimte. Hout, natuursteen en glas geven door de combinatie van natuurtinten een bijzondere ambiance.

Een andere voorziening die minder vaak in Nederlandse badkamers wordt aangetroffen en toch een heel nuttige functie vervult, is het bidet. Het is bedoeld om (na toiletbezoek) het onderlichaam te wassen. Het vormt een overbrugging tussen toilet en bad. Vandaar dat deze voorziening ook wel eens zitwasbak wordt genoemd.

Het bidet dient in de onmiddellijke omgeving van het closet te worden geļnstalleerd, zodat een overstapje gauw gemaakt is. Vandaar dat bidet en closet vaak dezelfde vorm hebben. Een bidet is altijd zó gemonteerd dat men met het gezicht naar de wand zit. Daardoor kan men op de wand de benodigde accessoires (zeepbakje, handdoekhouder) bevestigen die voor het bidetgebruik nodig zijn. Aan te bevelen zijn bidets met een zitrand van synthetisch materiaal. Is er geen ruimte voor een bidet dan is een hygiėnisch toilet wellicht een oplossing. Bij deze douche-wc is de bidetfunctie in het closet geļntegreerd door middel van een uitzwenkbare onderdouche. Luxere uitvoeringen bevatten bovendien een drogingmechanisme dat gebruik maakt van warme lucht. Deze voorziening maakt toiletpapier overbodig.

Een toilet op de badkamer was vroeger min of meer een standaard voorziening. Tegenwoordig kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om hun badkamer in te richten zonder dit attribuut. De aanwezigheid van een closet in de badkamer wordt nog wel op prijs gesteld wanneer die zich op de slaapverdieping bevindt en de separate wc beneden op het woonniveau.

Je zult maar zelden een closet tegenkomen dat niet van keramiek is vervaardigd, alhoewel er tegenwoordig design- wc’s verkrijgbaar zijn, die in roestvaststaal zijn uitgevoerd, en die harmoniėren met een dito wastafel.

Werking

Het spoelen geschiedt door middel van een randspoeling, waardoor het water langs de binnenzijde van de closetpot loopt en het bassin geheel schoon spoelt. Ziet het inwendige eruit als een met water gevulde trechter, dan is er sprake van een diepspoelcloset. Bestaat de binnenkant van de closetpot uit een schotel, dan heb je te maken met een vlakspoeler.

Een diepspoeler is hygiėnischer, omdat de fecaliėn direct in het water vallen en daardoor geen reuk meer kunnen afgeven. Het schoonspoelen van de diepspoelcloset combinaties geschiedt zorgvuldiger dan bij een vlakspoeler. Bij een vlakspoeler kunnen de fecaliėn nog wel eens sporen in de schotel nalaten.

Waterreservoir

Bij een closet hoort een reservoir waarin het spoelmechanisme is ondergebracht. Vaak worden closets gecombineerd met een afzonderlijk, meestal van kunststof vervaardigd reservoir dat tegen de wand wordt bevestigd. Het is door middel van een korte valpijp verbonden met de closetpot. Op het reservoir bevindt zich een druk- of trekknop of -toets, waarmee het spoelmechanisme in werking wordt gesteld. Deze reservoirs zijn vaak fraai gevormd en worden steeds platter uitgevoerd, waardoor het geheel er esthetischer uitziet. Ook worden ze in de kleuren van het sanitair vervaardigd, zodat er meer eenheid is.

Een fraaie oplossing vormt de toepassing van inbouwreservoirs die geheel in de wand zijn weggewerkt. Het enige wat je ziet, is een verchroomde of gekleurde afdekplaat met de bedieningstoets. In elke keramische serie komt ook een duobloc voor. Daarbij is het (keramische) spoelreservoir op de pot gemonteerd. Het vormt er als het ware één geheel mee. Omdat deze combinatie in zijn geheel aan de vloer bevestigd is en geen contact met de wand heeft, is een duobloc bijzonder geluidsarm.

Waterbesparing

Oorspronkelijk spoelden reservoirs en duoblocs met negen liter water. Onder invloed van de milieubewustwording en dankzij verbeterde spoeltechnieken zijn er nu echter volop types verkrijgbaar die prima functioneren op zes liter water, en minder. Bij sommige modellen wordt een extra besparing bereikt doordat de gebruiker de spoelfunctie kan onderbreken met behulp van een stoptoets.

Een toilet dien je mede te beoordelen op het zitcomfort. Closetzittingen worden gemaakt van diverse soorten massieve kunststof, en ook wel van hout. Geef je de voorkeur aan kunststof, dan kun je het beste kiezen voor een krasvrije, door-en-door gekleurde zitting van vezelversterkt duroplast.

Er zijn een aantal voorwaarden waaraan closetzittingen moeten voldoen. Zo is het schoonhoudgemak van groot belang. Let erop dat de bevestigingspunten, dat wil zeggen de scharnieren waarmee de closetzitting aan de closetpot vastzit, goed te reinigen zijn. Ook de onderzijde van de closetzitting dient zo min mogelijk hoeken en gaten te hebben. Een vlakke kant met enkele steunpunten waarmee de zitting op de closetpot rust, is ideaal. Er zijn (duurdere) zittingen die in hun geheel kunnen worden losgeklikt, waarna de toiletranden en de zitting zelf (onder de douche!) makkelijk te reinigen zijn.

Bij de keuze van een zitting dien je ook de bevestiging te beoordelen. Een zitting die is voorzien van een roestvrijstalen bevestigingsgarnituur en/of scharnier dat deksel en zitting verbindt, verdient de voorkeur boven een zitting met bijvoorbeeld een kunststof bevestiging of achterkant. Deze laatste is vanuit het oogpunt van hygiėne niet optimaal te noemen. In sanitairwinkels kun je een speciale zitting vinden die niet met een klap kan neervallen; een op oliedruk werkend systeem zorgt ervoor dat de zitting na te zijn aangetipt, rustig omlaag gaat.

Voor oudere en minder valide gebruikers zijn er ergonomisch gevormde en verhoogde toiletzittingen in de handel. Wie van een vrolijk design houdt, kan zijn hart ophalen aan transparante kunststof zittingen met ingegoten prikkeldraad, punaises of muntstukken.

Terug van weggeweest

Houten toiletzittingen maken momenteel weer een comeback, zeker nu er ook een zekere voorliefde bestaat voor houten badkameraccessoires. De vroegere houten toiletzittingen moesten van tijd tot tijd worden ingesmeerd met lijnolie. Geen wonder dat ze het dertig jaar geleden hebben afgelegd tegen kunststof versies die veel minder onderhoud behoeven. Tegenwoordig echter zijn er bij de vakhandel toiletzittingen van krimpvrij Raminhout verkrijgbaar in de kleuren naturel en noten, die rondom zijn voorzien van een toplaag van polyester resiné. Deze houten zittingen zijn vlak van onderen. Karakteristiek zijn de horizontale laagjes aan de zijkant, waaruit blijkt dat je te maken hebt met een zitting vervaardigd van watervast berkentriplex. Deze verdient de voorkeur als het om kwaliteit gaat. Je herkent deze echte houten zitting tevens aan de zogenaamde stabilisatiestang die de bevestigingspunten met elkaar verbindt, en afbreken voorkomt.

Een attribuut waaraan je wellicht niet zou denken bij de planning van je badkamer, is het huisurinoir. Het is echter een misvatting om te denken dat urinoirs alleen thuishoren in openbare gelegenheden.

Ook voor particuliere badkamers zijn fraaie exemplaren verkrijgbaar, geheel in lijn met het overige sanitair. Voordelen zijn: de beteugeling van het waterverbruik en de verhoogde hygiėne. Elke huisvrouw weet dat mannen die het toilet staande gebruiken maar al te vaak sporen nalaten in de vorm van spatten op closetpot, zitting en deksel, reservoir, wand en vloer.

Met een privé-urinoir behoort dit alles tot het verleden. Het is fraai en functioneel gevormd en past bij de meeste closetcombinaties en fonteintjes. Er zijn modellen die met een deksel kunnen worden afgesloten. Een vernuftig afvoersysteem staat borg voor een absoluut reukvrij functioneren. Deze voorziening vraagt slechts een stukje wand van zestig centimeter. Daarbij komt nog, dat het urinoir met slechts twee liter doeltreffend kan worden doorgespoeld. Milieuvriendelijk!

Nieuw is het damesurinoir. Het product wordt gepresenteerd als uitkomst voor openbaar gebruik, maar het zal in de eigen omgeving ook goed kunnen passen. Het huidige model maakt nog geen deel van een totale sanitairserie, maar dit kan in de nabije toekomst veranderen als het product bij het vrouwelijk publiek aanslaat. Ook een damesurinoir is zuinig met water.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *