De populairste trends op het gebied van houten vlonders 0

Vlonder Gladgeschaafde

Een terras in de tuin is toch heerlijk. Je creëert een mooi afgebakend stukje in de tuin waar je lekker kunt zitten. Zo staat een tuintafel met stoelen of loungeset het beste op een mooi terras. Een duurzaam terras vol karakter maak je van hout. Houten vlonders heb je in alle vormen en maten, dus waar moet je beginnen? Lees verder en je weet straks alles over de nieuwste trends op het gebied van vlonders.

Kies voor hardhout

Hoewel een houten vlonder ook van naaldhout gemaakt kan worden, is dit niet aan te raden. Zeker als je er nog lang plezier van wilt hebben kun je beter kiezen voor hardhout. Naaldhout heeft namelijk een veel minder lange levensduur, is gevoeliger voor beschadigingen en kent veel meer werking dan hardhout. Bovendien is naaldhout niet zo goed bestand tegen het Nederlandse klimaat, zeker niet zonder behandeling. Daarom zijn hardhout vlonderplanken een betere keuze.

Hardhout heeft veel eigenschappen die ideaal zijn voor een vlonder. Zo heeft het een lange levensduur, kan het goed tegen vocht en vuil, is het slijtvast en onderhoudsarm. Binnen het hardhout is er nog voldoende keus. De populairste hardhoutsoort om een vlonder mee te maken is Bankirai, door de mooie kleur en de luxe uitstraling. Maar ook Ipé wordt steeds bekender en geliefder in Nederland. Wil je iets opvallends? Kies dan voor het uitgesproken karakter van Mukulungu of Padouk.

Glad geschaafde vlonderplanken

Vlonderplanken kun je grofweg in twee categorieën indelen: Geribbeld of glad geschaafd. De geribbelde variant heeft een bepaalde vorm van ribbels of groeven en geven je vlonder een dynamisch uiterlijk. Het nadeel van deze planken is dat ze snel glad worden. Dit zou je misschien niet denken, juist door de ribbels zou het toch stroef moeten zijn? Maar in de groeven blijft water staan, wat de ideale voedingsbodem voor algen is. En laten het nu net algen zijn die je vlonder glad maken.

Steeds meer mensen kiezen daarom voor glad geschaafde vlonderplanken. Hiermee leg je een heel strak en, als je hardhout gebruikt in ieder geval, naadloos terras. Daarnaast blijven vlonderplanken stroef, zeker als je je vlonder met een klein beetje afschot aanlegt. Het water loopt er dan zo vanaf, dus geen algen. Daarnaast hoef je het alleen af  en toe een bezem over je terras heen te halen en je bent klaar. Erg handig voor alle liefhebbers van een onderhoudsarme tuin.

Het gemak van blinde montage

De bekendste manier om een vlonder te monteren is met zichtbare schroefgaten. Dit vindt niet iedereen mooi en het kan storend werken als je een hele strakke vlonder wil maken. Montage met clips, ook wel blinde montage genoemd, kan dan een uitkomst zijn. Hierbij monteer je de clips op de onderbalken en schuif je de planken hierin vast.

Dit heeft niet alleen als voordeel dat je geen schroeven meer ziet, montage met clips is ook nog makkelijker. Daarnaast heb je geen last van schroeven die er na 20 jaar niet meer uit willen, op het moment dat je besluit dat je iets anders wil. En de planken zijn makkelijker te hergebruiken, wat echt in opkomst is. Zo kan er van oude vlonderplanken nog een hele mooie schutting gemaakt worden, waar dus geen nieuwe bomen voor gekapt hoeven worden.

Wil je beginnen met je eigen vlonder, maar weet je niet hoe? Met een montagevideo leg je je eigen vlonder in een handomdraai. (https://www.youtube.com/channel/UC7jbEOn35VRdvMzDInZV7iQ)

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *