How to: Winterklare tuin in drie stappen 0

How to: Winterklare tuin in drie stappen

De dagen worden korter en buiten wordt het wordt steeds kouder. Eigenlijk wil je in de winter het liefst binnen in de warmte blijven en knus op de bank zitten met een kopje thee of warme chocolademelk. Met een goed boek in handen en een zacht dekentje over je schoot kan het moment van ontspanning beginnen. Heerlijk toch, met dit grauwe weer en deze koude temperaturen?

Echter is het wel van belang de tuin op tijd winterklaar te maken, zodat je helemaal bent voorbereid op de winterperiode. Als je hier nog niet aan toe bent gekomen dan adviseren wij jezelf toch een middagje te motiveren om je tuin winterproof te maken.

Stap 1: Ruim je tuin op

Begin als eerste met het verwijderen van de gevallen bladeren en takken die op het gazon liggen. Dit ziet er niet alleen meteen veel netter uit, ook krijgt het gras meer zuurstof. Daarmee voorkom je dat het gras gaat rotten. Je kunt het blad wel tussen planten en borders harken, om de wortels van de planten gedurende de winter te isoleren. Daarnaast kunnen dieren zoals egels, insecten en muizen hierin overwinteren. Let er tijdens het harken dus goed op dat egeltjes zich al tussen de bladeren verstopt kunnen hebben voor hun winterslaap.

Stap 2: Geef je planten genoeg aandacht

Sommige planten kunnen niet goed tegen de kou of overleven nauwelijks de herfst- of wintermaanden. Hou hier rekening mee als je de tuin winterklaar maakt. Zie je bijvoorbeeld een aantal seizoensplanten die zijn uitgebloeid? Dan kun je die meteen uit de potten of grond halen. Als je naar buiten kijkt wil je natuurlijk geen treurig uitzicht hebben. Mediterrane en tropische planten kunnen niet tegen vorst en ijzel! Om ze te beschermen kun je ze met een speciale hoes afdekken of voor een tijdje in de garage of schuur neerzetten. Op die manier is de kans veel groter dat ze de winter goed doorkomen.

Stap 3: Besteed wat tijd aan je tuinset

Om ervoor te zorgen dat je tuinset zo lang mogelijk meegaat, is het van belang het meubilair goed schoon te maken. Met een lauwwarm sopje, een spons en een droge doek komt je al een heel eind. Je kunt het meubilair daarna nog met een primer, lak of beits behandelen. Uiteraard is dit wel afhankelijk van het materiaal van je tuinset en de weersomstandigheden. Bij elke tuinset zijn er wel handige tips op internet te vinden om kleine reparaties door te voeren. Eenmaal gedroogd is het raadzaam het meubilair in een schuur, kelder of garage op te bergen. Je kunt ook gebruik maken van een beschermhoes om het meubilair te beschermen tegen vorst om zo de levensduur te verlengen.

Op zoek naar een nieuwe tuinset voor het komende voorjaar?

Mocht je echt het idee hebben dat je huidige tuinset zijn beste jaren achter de rug heeft? Dan kun je overwegen nieuw tuinmeubilair aan te schaffen voor het volgende voorjaar. Een uitstekende website hiervoor is 4 Seizoenentuinmeubelen om je alvast op je gemak te oriënteren.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *