Tuinafscheiding 0

tuin

TuinafscheidingEen schutting geeft u bescherming tegen wind, maar ook tegen al te nieuwsgierige buren. Een te hoge schutting geeft vaak weer het gevoel dat u ingesloten zit.Kortom een tuinafscheiding is een gedegen overweging waard. Ze moet immers goed in uw tuin passen. Gelukkig is er voor de consument een ruime keuze in mooie schuttingen.

Groen

Geen haast? Dan is een haag een natuurlijke keuze. Het leuke van hagen is dat ze in vorm gesnoeid kunnen worden. U kunt er een poortje in knippen of de haag laten overgaan in bollen, vogelfiguren of kegels. Bladverliezende hagen zijn bijvoorbeeld de liguster en de beuk. Een goed alternatief is de haagbeuk die zijn bruine herfstblad pas diep in de winter verliest. Ook de wintergroene Taxus is mooi, maar pas op: deze soort groeit langzaam en de bessen zijn giftig voor kinderen en huisdieren!

Nog natuurlijker is een ‘groene muur’ van groenblijvende struiken. Bekende soorten zijn hulst en coniferen. Coniferen vragen wel wat extra verzorging, aangezien ze de neiging hebben aan de onderkant snel kaal te worden. Houd wel rekening met de breedte van dergelijke hagen: toch al gauw zo’n 50 tot 75 cm. Bovendien onttrekken ze veel vocht aan de grond wat problemen kan opleveren voor de onderbeplanting.

Hout


Tuin met houtTuinhoutprogramma’s zijn niet meer weg te denken. Ze worden met het jaar uitgebreider én luxer. Naast het relatief zachte Europese naald- hout dat geïmpreg- neerd moet worden, zijn er nu ook program- ma’s in acacia, eiken en tropisch hardhout. Hardhout is uit zichzelf bestand tegen de tand des tijds.
Voorbeelden zijn bangkirai (uit Indonesië en Maleisië), massaranduba en bilinga.De kap is aan strenge regels gebonden. Er mag alleen hout gebruikt worden van gecontroleerde plantages. Ook gevlochten riet, wilg en bamboe zijn in opmars als schuttingmateriaal.

complete houtprogramma’s

De modulaire tuinhoutprogramma’s bieden nog elk jaar nieuwe onderdelen. Van vlechtscherm tot zandbak en van pergola tot vijverbrug, blokhut, tuinpoort of zelfs oosters prieel. Ook bloembakken, speel- toestellen en hondenhokken vindt u terug in de catalogi. Nieuw zijn de afdeklatten en decoratieve afdekknoppen of -kappen, waarmee de schuttingen stijlvol kunnen worden afgewerkt.

Schermen zijn er in diverse stijlen: rechte types, toogschermen, vlechtschermen, getande schermen en waaierschermen. Vooral de decoratieve trellis is een schot in de roos gebleken. Er komen steeds meer bijzondere modellen bij: schuin, terrasschermen met glasinzet of trellis ‘venster’-driehoeken die ruim uitzicht bieden. Ook zijn er jaloezieschermen; heel bruikbaar als zonwering boven bijvoorbeeld patio of prieel. Nieuw zijn de halfhoge schermen die bedoeld zijn voor het netjes wegwerken van afvalcontainers.

Metaal


tuinafscheiding metaalKlassieke smeedijzeren hekken staan volop in de belangstelling. Tegenwoordig wordt hekwerk verduurzaamd met het zogenaamde Duplex-systeem: thermisch verzinken, gevolgd door poeder- coaten (elektrostatisch moffelen).
De meeste sierhekken worden uitgevoerd in neoklassieke of Oud- hollandse stijlen, voorzien van decoratieve hekpunten en paalkoppen zoals lelies, bollen en granaatappels. Poorten zijn er in enkel- en dubbelvleugelige varianten. Om een hekwerk fraai te laten eindigen worden vaak kwartronde eindvleugels gebruikt. Donkergroen-goudbrons en donkergroen- zilvermetallic zijn de traditionele kleuren. Maar er zijn ook vormen en kleuren denkbaar die goed passen bij een moderne bungalow of landhuis.

Tuingaas is er in veel verschillende maaswijdtes en uitvoeringen. Voor de particuliere tuin zijn de groen geplastificeerde (sier)uitvoeringen het meest geschikt. Innovatieve systemen in de vorm van clippalen maken het aanbrengen en spannen van gaas heel gemakkelijk. Inmiddels zijn er net als bij de tuinhoutprogramma’s allerlei gaaspaneelsystemen – gaas op geïmpregneerd hout – ontwikkeld waarmee zelfs togen en pergola’s zijn te bouwen. Ideaal als plantenklimrek.

Steen


SteenOude, verweerde muren kunnen een bijzondere charme geven aan de romantische tuin. Maar een traditionele stenen muur met koprollaag neerzetten of onderhouden is een kostbare aangelegenheid. Zo’n muur moet namelijk stevig gefundeerd worden. Halfsteens muren moeten bovendien om de 2 meter een steunbeer krijgen tegen omwaaien. Maak muren nooit hoger dan 180-200 cm, anders raakt de tuin zo ingesloten.Een goed alternatief zijn de beton- elementen. Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Desnoods kunnen ze met specie glad worden afgewerkt (geraapt). Heel aardig ogen de beplantbare stapelelementen die de muur het aanzien van een golvende geluidswal geven. Halfhoge muurtjes kunnen natuurlijk gemetseld worden. In de meer landelijke tuinen zijn gestapelde stenen (zwerfkeien, flagstones of tufsteenbrokken) goed op hun plaats. Ook fabrikanten van betonstenen voeren een breed aanbod aan keerelementen; voorbeelden zijn de bekende L-stenen en de knakstenen (gebroken betonbielsen).

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *