Tuinmeubelen 0

tuinmeubelen

TuinmeubelenWellicht bent u dit jaar van plan om een geheel nieuwe tuinset te kopen. Qua materialen, kleuren en stijlen is er keuze te over. Vooral in (teak)hout zijn er bijzonder fraaie modellen. Houdt u meer van design-meubelen dan valt u misschien voor een creatieve combinatie van teakhout of rotan met staal, zink of aluminium. Hier vindt u alvast een overzicht van de nieuwe trends op het gebied van tuinmeubelen.Het aanbod tuinmeubelen wordt ieder jaar weer groter. De ontwerpers komen met nieuwe materialen, vormen en combinaties. Teakhout, de trend van vorig jaar, komen we deze zomer ook weer veel tegen. Gecombineerd met kussens in effen natuurtinten of met een brede streep in donkere, klassieke kleuren. Daarnaast zien we dat steeds meer verschillende materialen worden gecombineerd. Teak in combinatie met staal is dé trend van dit moment.

comfort


tuinsetDe lange eettafels met massieve bladen die binnen al niet meer weg te denken zijn, maken hun opmars naar buiten. Deze tafels zijn uitermate geschikt om met veel vrienden lange zomeravonden aan te dineren. Een vereiste is dan wel dat er comfortabele stoelen omheen staan. De lange tafels zijn te combineren met kleinmeubelen als koffie- en bijzettafels, serveer- wagens, voetenbankjes, en parasollen. Wat ook mooi staat bij een lange tafel is een vuurtafel van hardhout of steigerhout. Het is maar net hoe groot uw tuin is én natuurlijk uw budget.

milieu-aspecten

De belasting van tuinmeubilair op het milieu wordt voornamelijk bepaald door de tijd dat de meubelen meegaan. Een goede constructie voorkomt dat het meubel gaat rotten of scheuren. Vooral bij hout is het belangrijk dat de verbindingen geen vocht doorlaten. De kopse kanten en bijvoorbeeld boorgaten zijn plekken waar snel rot kan optreden. Ook de grondstof is bepalend voor de duurzaamheid van het tuin- meubel. Kunststof, hout, metaal, rotan en aluminium zijn populaire materialen.

Tuinset met zwembadHoe kiest u tuinmeubilair dat lang mee gaat? Let bij de aankoop van het product op een degelijke constructie. Dit zijn meestal de wat zwaardere meubels. Modegevoelige producten zijn over het algemeen minder duurzaam. Uit oogpunt van het milieu hebben meubels van vernieuwbare grondstoffen als hout uit duurzaam beheerde bossen en rotan de voorkeur boven kunststof meubels. Kunststof kan in de loop der jaren brosser en daardoor kwetsbaarder worden. Een aantal soorten kunststof bevat schadelijke stoffen, zoals pvc of cadmium. Het milieubezwaar van kunststof meubelen ligt vooral in de afvalfase. Het product is niet geschikt voor hergebruik en gaat naar de verbrandingsoven.

Verder is onderhoud van groot belang voor de levensduur. Zet uw tuinmeubilair tijdens vochtige en koude periodes binnen. Is dit niet mogelijk kies dan voor een grondstof die bestand is tegen dergelijke weersinvloeden, zoals kunststof of een harde houtsoort. Verwijder het vuil op de meubels regelmatig met een harde borstel. Dit voorkomt dat het vuil in de poriën of scheurtjes gaat zitten. Verwijder direct na het schilderen de overtollige verf of olie met een katoenen doek. Door te dik aangebrachte verf of olie drogen de meubelen slecht waardoor ze vuil aantrekken.

Kussens


tuinmeubelkussenHeeft u eigenlijk genoeg van uw tuinset, maar geen geld om een compleet nieuwe tuinset aan te schaffen? Denk dan eens aan nieuw tuintextiel. Er komen dit jaar weer vele kleuren en dessins op de markt. Zo kunt u uw tuinset een compleet nieuwe ‘look’ geven. Teakhout laat zich bijvoorbeeld goed combineren met natuurlijke tinten als ecru en terra. De traditionele brede streep in donkere kleuren geven uw teakhouten tuinset een klassiek karakter. Voor aankomend seizoen zien we de parasols en paviljoens steeds groter worden. Een prettige schaduwplek of, als u voor een waterafstotende stof kiest, een schuilplek voor de regen.Met een beetje creativiteit kunt u uw oude tuinset met gemak omtoveren tot een geheel nieuwe set, aangepast aan de laatste trends en kleuren. Met kussen, nekrollen, parasols, paviljoens, tafelkleden, servetten en placemats kunt u een eigen stijl creëren. Tuintextiel is in vele kleuren en dessins verkrijgbaar. Een aantal fabrikanten verkoopt de kussenstof ook los per meter. Leuk om zelf tafelkleedjes, servetten en placemats van te maken.

trend

Veel collecties voor het aankomend seizoen hebben een vast of geïntegreerd hoofdkussentje of nekrol. Dit is comfortabel én decoratief. Opvallend is het grote aanbod van kleuren en dessins. Van kleurige, drukke dessins met bloem- en bladdessins, fruit en dieren, tot klassieke brede strepen, grote en kleine ruiten en uni-stoffen. Chocolade bruin (marone), marine, ivoor en groen zijn deze zomer de trend.

schoonmaken

Tuinkussens raken snel vies. Ze staan buiten en worden vaak intensief gebruikt. Kussen die vies zijn, kunnen meestal eenvoudig weer worden schoongemaakt. Dit kunt u het beste doen als het vuil is opgedroogd. Probeer met een zacht (tanden)borsteltje, lauw water en wat zeep de vlekken weg te borstelen. Daarna goed deppen met een droge doek. Handiger is het als de hoezen afneembaar zijn zodat ze in de wasmachine kunnen. Een voordeel hiervan is dat voor een compleet ‘nieuwe’ tuinset alleen maar andere hoezen gekocht (of gemaakt) dienen te worden.

parasol


Zwembad met parasolEr is een trend waarneembaar naar steeds grotere parasols. Houten parasols met canvas doek in natuurlijke kleuren met een doorsnee van 2 tot 3 meter zijn toonaangevend. Het hout en de natuurtinten combineren mooi met de groene ambiance van de tuin of het terras. Bij een extra stevige parasol zijn de uiteinden van de houten baleinen evenals andere bevestigingspunten versterkt met metaal. Voordelig is dat het canvas doek van de parasol te halen is. U kunt het textiel dan gewoon in de wasmachine wassen. Een overlap op het middendeel van de parasol zorgt voor extra ventilatie. Bovendien voorkomt deze ‘luchtuitlaat’ dat de wind niet met de parasol aan de haal gaat.

Naast de traditionele parasols met een centraal geplaatste stok, zien we de zweefparasol. Een vrijhangende parasol op een poot die u naast het zitgedeelte kunt plaatsen. Nieuw is de parasol met een telescoop-systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat de parasol in het midden van de tafel kan blijven staan indien de parasol gesloten wordt. Handig zijn ook de paviljoens, de zogeheten partytenten. Met of zonder zijwanden en ramen zorgen deze voor een schaduwrijk terras. Parasols en paviljoens van een waterafstotende stof kunnen gewoon in de regen blijven staan. Zorg er wel voor dat ze opengeklapt kunnen opdrogen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *