Tuinonderhoud 0

tuinonderhoud

Goed gereedschap is het halve werk’. Bijna voor elke klus is wel een goed stuk gereedschap verkrijgbaar.
Hoewel niet voor iedere tuinklus gereedschap nodig, verlicht het uw werkzaamheden in de tuin. Maar de echte basis- uitrusting als hark, schep, en dergelijke is en blijft een ‘must’ voor iedereen met een tuin.

Tuincentra en warenhuizen liggen vol met de mooiste gereedschappen. Toch heeft dat de ouderwetse basisset niet overbodig gemaakt: spa, schoffel, hark, riek, plantschopje, handcultivator, snoeischaar/-zaag en heggenschaar. Voor de kleinere tuin zijn de zogenaamde combi-systemen een goede start: (telescoop)stelen met verwisselbare hulpstukken. Zo’n basisset kan dan langzaam worden aangevuld met extra’s als bezems en krabbers, verticuteerharken, dakgootvegers of speciale kleine gereedschappen voor de vijver.

Gevorderden kunnen zich wagen aan meer specialistische tuinhulpjes die o.a. via de ‘groene’ postorderbedrijven worden verkocht: denk aan rijentrekkers, een zaairol met verwisselbare magazijnen, zaaiapparaat of distelsteker.

Zonder de pretenties te hebben volledig te zijn, tonen we hier een overzicht van veel toegepast tuingereed- schap en accessoires, inclusief enkele tips.

Trimmers


TrimmersEén van de meest verkochte kleine tuingereed- schappen is de graskantschaar. De elektrische uitvoeringen hebben een oplaadbare accu. Nog handiger is de gazon- of kantentrimmer. Dankzij de steel kunt u rechtop blijven staan en bovendien gemakkelijk bij moeilijk bereikbare plekken komen. Veel trimmers maaien zowel horizontaal als verticaal. De zwaardere typen worden bosmaaier genoemd en hebben een metalen zaagblad.
De doorsnee grastrimmers werkt met één roterende nylondraad. De trimmers met een tweedraads-snijsysteem geven een beter resultaat. De nieuwste modellen hebben zelfs een volautomatische draadtoevoer. Een andere belangrijke verbetering is de variabele hoekinstelling. Daardoor kunt u met de trimmer beter onder hagen, overhangende planten en tuinbanken komen. Voor een gelijkmatig maaibeeld zijn er trimmers met een slede of rolvoet.

Verticuteerders

Ook verticuteerders staan (weer) in de belangstelling. Deze apparaten zijn bedoeld om licht en lucht te geven aan het gazon. Ze hebben een rij tanden met weerhaken die mos, onkruid en vervilt gras uit het gazon trekken. Dat verticuteren kan met de hand middels een verticuteerkam of – roller. Er zijn echter ook machines voor dit wat zwaardere tuinwerk. Verticuteren is zinvol: er hoeven geen chemische mos- en onkruidverdelgers meer gebruikt te worden.

Een aanvulling op de verticuteerkam is de mechanische onkruidtrekker waarmee u heel gericht hardnekkige soorten als paardebloem milieuvriendelijk te lijf kunt gaan.

Snoeitangen- en scharen


Goed snoeien geeft een rijke bloemenweelde. De meeste bomen en heesters maken immers alleen bloemen op het jonge hout. Oudhoutbloeiers als jasmijn en ribes moeten direct na de bloei worden teruggesnoeid. Zij maken knoppen op takken van het vorig jaar. Daarnaast is tussentijds snoeien dé manier om vaste planten bloeiend te houden. Door uitgebloeide bloemen uit te knippen vóór de plant zaad gaat vormen, wordt de bloei verlengd. Een bloemenschaartje en een stevige handsnoeischaar behoren daarom tot de standaarduitrusting. Nieuw is een rozenplukker op afstand waarbij de tak in de bek blijft vastzitten: geen verwondingen meer. Voor het snoeien van heesters zijn snoeischaren te licht. Daarvoor zijn speciale tweezijdig snijdende takkenscharen ontwikkeld. Goed snoeigereedschap is verkrijgbaar voor rechts- én linkshandigen. Een hefboomwerking, tandheugeloverbrenging of katrol zorgt voor krachtsbesparend knippen. Ook zijn er boomscharen met een telescoopsteel voor knippen op grote hoogte.

Elektrische heggenschaar

Voor het zwaardere snoeiwerk zult u naar elektrische heggenscharen moeten grijpen. Behalve als complete machine is zo’n heggenschaar ook verkrijgbaar als hulpstuk op de boormachine. Daarnaast zijn er types die werken op een accu van 12 Volt. Nieuw is een heggenschaar met knipmes- verwisselsysteem. Voor iedere knip- of snoeiklus is dan de juiste meslengte beschikbaar. Bovendien kunnen botte messen gemakkelijk vervangen worden. Voor het echte boswerk is de kettingzaag een must. Ze zijn te koop met benzine- of elektromotor. Kettingzagen met benzinemotor kunnen tegenwoordig ook met katalysator worden geleverd. Veel aandacht is er voor de veiligheid: een kettingrem en een (transparante) handbescherming tegen scherpe takken en doornen.

Composteren


composterenDoor snoeien (en opruimen) verdwijnen er voedingsstoffen. Alleen bij regelmatig bemesten zal uw tuin fleurig en groen blijven. Met name borders hebben veel voedingsstoffen nodig. Er is keuze uit diverse soorten kunstmest en organische mest. GFT-afval kunt u natuurlijk ook zelf composteren. Grotere takken kunnen verhakseld worden. Uitgestrooid in de perken zorgen houtsnippers op die manier voor een langzaamwerkende compost. Bovendien droogt de bodem door zo’n mulchlaag minder uit, groeit er minder onkruid en oogt zo’n perk keurig verzorgd.
Voor de tuinhobbyist zijn er allerlei hakselaars te koop. Deze machines versnijden de takken en twijgen niet alleen, ze kneuzen ze meestal ook om het tuinafval optimaal composteerbaar te maken. Om vingers te sparen trekken de betere modellen de takken vanzelf naar binnen. Ook voor het verwerken van half omgezette compost, kluiten tuinaarde en blad zijn aangepaste hakselmachines verkrijgbaar.

Tuinslang

De klassieke tuinslang is inmiddels uitgegroeid tot een compleet beregeningssysteem met waterverdelers en watertimers. Inclusief hulpstukken als spuitpistolen, tuinbroezen voor het beregenen van tere bloem- bedden en (roterende) wasborstels voor schoonmaak- karweitjes. De ondergrondse systemen hebben ontwateringsventielen om het leidingstelsel vorstvrij te maken. Relatief nieuw zijn de volautomatische besproeiingscomputers met vochtsensoren: ideaal tijdens vakanties.
Qua bereik is er keus uit rondsproeiers, zwenksproeiers, draaikopsproeiers en sector- of impulssproeiers. Ook zijn er instelbare sproeikoppen die slechts een gedeelte van hun maximale bereik beregenen. Daardoor is het mogelijk om bijvoorbeeld een terras droog te houden. Voor broeikas en moestuin zijn er irrigatiesystemen met water- druppelaars die heel gedoseerd water geven.

Tuinzuigers

In tuinen met veel bomen kan afgevallen blad de grond in de winter verstikken. In een doorsnee stadstuin kan al dat blad gemakkelijk met de hand bij elkaar worden geharkt; voor de grotere tuin zijn er speciale bladzuigers. Modellen waarbij de luchtstroom niet door de ventilator loopt, kunnen tevens grof vuil aan zoals frisdrankblikjes of houtkrullen.
Bladzuigers hebben meestal ook een blaasstand en zijn in elektrische en benzine-uitvoering verkrijgbaar. Bij handzuigers telt vooral het gewicht: minder dan 3 kilo wordt een lichtgewicht genoemd. Voor het professionele werk (binnenterreinen, sportvelden, etc.) is het vermogen van een benzinemotor onmisbaar.

Hogedrukreinigers


Schoonmaken hoort ook bij het onderhoud. Handig zijn de tuinsystemen met slangenwagen, telescoopstelen en borstelsets. Hogedrukreinigers bieden nog extra mogelijkheden. De nieuwste typen hebben tal van accessoires waaronder speciale flacons om reinigingsmiddelen, bemestingsstoffen of bestrijdingsmiddelen aan het water toe te voegen. Ook is er een wortelbevloeiingspen voor gericht bemesten. Sommige hogedrukreinigers lenen zich zelfs voor het vernevelen van autowas, houtveredelingsproducten of beits. Zelfs gritstralen is mogelijk. Andere handige accessoires zijn een spuitset voor verstopte rioleringsbuizen en een waterzuigset.

Gazontip: Gele plekken in een gazon zijn géén teken van droogte, maar van voedseltekorten. De meeste tuinbezitters sproeien te veel waardoor de bodem uitspoelt. Een droog oppervlak betekent nog niet dat de diepere lagen zijn uitgedroogd. Sproei liever één keer heel lang en sla de volgende dagen over. Elke dag kort sproeien maakt de wortels lui.

Bemestingstip: Voor een aantal plantengroepen zijn speciale soorten kunstmest verkrijgbaar: rozen, coniferen en dennen, Rododendrons, geraniums, balkon- en kuipplanten en diverse soorten gazonvoeding met onkruidverdelger of mosbestrijder. De nieuwste variant is een kunstmest in een waterdoorlatende coating. De mest komt dan geleidelijk vrij.

Najaarsbeurt-tip: Veel mensen willen hun tuin graag een goede najaarsbeurt geven. De inzichten zijn echter veranderd. Zo’n beurt mag beslist geen kaalslag zijn. Knip eenjarigen niet rigoureus af: ook uitgebloeide bloemstengels kunnen in de winter heel decoratief ogen! Bovendien beschermen ze hun eigen kluit tegen vorst. Wat wel moet gebeuren is nog eenmaal maaien, graskanten steken, bekalken (per jaar 5 kilo per 100 m²), bemesten en (licht) snoeien. Ook de vorstgevoelige zomerbloeiende bollen moeten uit de grond. Buxusfiguren in pot kunnen gewoon buiten blijven staan. Zet ze wel op een beschutte schaduwrijke plek.
Niet helemaal winterharde planten kunnen het beste worden afgedekt met plantaardig materiaal. Turfmolm is te zuur en wordt niet veel meer gebruikt. Bewaar liever afgevallen blad en (kerst)takken. Dat is net als houtsnippers ideaal voor het afdekken van borders, zeker daar waar knol- en bolgewasjes groeien.

Maaimachines


Of een grasveld nu dient als speelplek of vrijwel niet wordt belopen, het zal met enige regelmaat moeten worden gemaaid.

Maaimachines zijn er in alle soorten en maten. Bij de aanschaf van een grasmaaier is het van belang rekening te houden met het te maaien oppervlak.

In ons land is 50% van de gazons kleiner dan 200 m². Het gros van de tuiniers wil dan ook gewoon een handzame maaier. Handmaaiers zijn prima geschikt voor gazons tot 250 m². Voor kleine tot middelgrote gazons (400-500 m²) is een snoerloze accumaaier een goede keuze. Met een verwisselbare batterij kunt u die oppervlakte overigens nog verdubbelen. Een elektromaaier met een krachtige inductiemotor kan middelgrote gazons (500-600 m²) probleemloos aan, afhankelijk uiteraard van het beschikbare verlengsnoer. Heeft u een nog groter gazon, dan moet u kiezen uit het brede aanbod aan benzinemaaiers. Wie een compleet park moet maaien, zal gebaat zijn bij een semi-professionele zitmaaier.

Te kust en te keur

Qua maaitechniek kunnen we maaimachines indelen in twee categorieën: cirkelmaaiers met een horizontaal ronddraaiend mes (uitsluitend motorisch) en messenkooimaaiers (hand- en mechanische aandrijving). De kooimaaier geeft een mooi resultaat, maar is voor geaccidenteerd terrein minder geschikt. Dat geldt niet voor de luchtkussenmaaiers. Zo’n maaier zweeft boven het gazon. Daarmee neemt u moeiteloos oneffenheden, taluds en gazonranden.Duurdere cirkelmaaiers zijn veelal voorzien van een turboventilator die vastplakken van nat gras tegengaat. Het gras wordt eerst rechtop gezogen, vervolgens afgesneden door speciaal gevormde messen en dan door een wervelende luchtstroom meegevoerd. Sommige maaimachines hebben aangedreven wielen of een aangedreven achterwals. Dat vergemakkelijkt het lopen, zeker helling op. Voor gazons tot ongeveer 500 m² is een maaibreedte van 36 cm voldoende. Boven de 1000 m² is een maaibreedte van 52 cm absoluut een must.

Accumaaiers

Volgens verwachting zal menig tuinier die nu nog achter een kleine motormaaier loopt, in de toekomst overstappen op een geluidsarme accumaaier. Ze hebben een zware, verwisselbare accu die zo’n 300-1000 keer herladen kan worden. Het nadeel – de beperkte capaciteit – kan worden opgelost door een verwisselbaar batterijsysteem. De ene accu zit dan in de maaier, de andere wordt ondertussen opgeladen.
Een revolutionaire variant is een maaier die op zonlicht werkt. Het bovenpaneel is daarvoor uitgerust met zonnecellen die twee oplaadbare accu’s voeden. De maaier is computergestuurd en doet z’n werk zelfstandig.

Motormaaiers


Er wordt hard gewerkt aan milieuvriendelijker maaiers. Het aantal modellen met een katalysator voor loodvrije benzine neemt snel toe. De types met een viertakt benzinemotor zijn het meest geluidsarm.
Onder de benzinemaaiers zijn de tuintractoren of zitmaaiers de meest complete onderhoudsmachines. Ze zijn standaard uitgerust met een cirkelmaaier plus (vacuüm) grasvanger, maar er kan ook een maaibalk onder gemonteerd worden. Zitmaaiers hebben een maaidek onder of voor de machine. Zo’n frontmaaier heeft voordelen: u houdt immers volop zicht op het maaigebied. Andere accessoires zijn veegwagens, sneeuwschuiven, aanhangwagens, walsen en beluchters. Soms kan er zelfs een grondfrees of ploeg worden aangekoppeld.

mulchen

De meeste gazonmaaiers hebben een grasvangbak of -zak. Bij de mulchmaaier wordt het afgemaaide gras niet opgevangen, maar onmiddellijk verpulverd en teruggeworpen op het gazon. De fijne strooilaag verstikt het gras niet, maar beschermt wel tegen verdamping. De snippers dienen als biologische bemesting. Naast de grote tuinmaaiers met mulchmaaidek zijn er ook kleinere modellen voor tuinen tot 1500 m². Soms kunt u kiezen welke functie u wilt: gewoon maaien of mulchmaaien. Mulchmaaiers zijn standaard uitgerust met een turbo-systeem. Dankzij die ingebouwde ventilator kunt u in de herfst ook paden en terrassen van blad ontdoen.

Combi’s

Sinds een paar jaar is er een maaier in de handel die twee essentiële onderhoudsfuncties in één handeling combineert: verticuteren en maaien. De verticuteerrol vóór de messenbalk verwijdert dan eerst alle dode vezels. Andere combi-modellen hebben kooi-wisselsystemen waarbij de snijcilinder heel eenvoudig vervangen kan worden door bijvoorbeeld een verticuteerkooi.

maaitip; Gras dat regelmatig wordt gemaaid, groeit in de breedte. Daardoor krijgen onkruid en mos minder kans. Mos wijst meestal op een gebrek aan voedingsstoffen, licht of ventilatie. Verticuteren – het openscheuren van de viltlaag – kan een oplossing zijn. Voor schaduwrijke of vochtige plaatsen waar mos steeds weer de kop opsteekt, is er gazonmest met mosbestrij-der. Voor de renovatie van een gazon is gazonvernieuwermest met bijpassend graszaad ideaal.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *