Tuinontwerp maken, alle belangrijke punten 0

Tuinontwerp maken, alle belangrijke punten

Een goed doordacht tuinontwerp kan je buitenruimte omtoveren tot een plek waar je tot rust komt en kunt ontspannen. Of je nu een kleine stadstuin hebt of een grote achtertuin, met een goed uitgewerkt tuinontwerp creëer je een tuin die niet alleen mooi is, maar ook functioneel en duurzaam. In deze blogpost delen we enkele praktische tips om je te helpen bij het maken van een goed tuinontwerp.

Goed om te weten: een tuinontwerp is niet alleen handig als je een nieuwe tuin laat aanleggen, maar ook bij tuinrenovatie. Van tuinrenovatie is sprake als je de tuin gedeeltelijk wilt vernieuwen. 

Het renoveren van je tuin is met name een goede optie als bepaalde onderdelen van je tuin niet meer naar je zin zijn. Als het grootste gedeelte van je tuin niet meer naar wens is, kan je er beter voor kiezen om een geheel nieuwe tuin aan te leggen.

1. Begin met een plattegrond

Voordat je begint met het maken van het tuinontwerp is het belangrijk om een plattegrond te maken. Dit hoeft niet ingewikkeld te zijn, een eenvoudige schets van de afmetingen van je tuin is voldoende. Hierin kun je vaste elementen zoals paden, schuren, bomen en terrassen tekenen. Met een duidelijke plattegrond heb je een overzicht van wat je te besteden hebt qua ruimte en kun je nadenken over hoe je deze optimaal kunt benutten.

Tips voor je plattegrond:

  • Meet je tuin zorgvuldig op en noteer de afmetingen.
  • Houd rekening met de positie van de zon gedurende de dag.
  • Markeer bestaande bomen, struiken of andere vaste elementen die je wilt behouden. Denk ook na over het hergebruik van tuinmaterialen. Zo kan een oude schutting bijvoorbeeld worden gebruikt om er een plantenborder van te maken.

2. Bepaal het gebruik van je tuin

Elke tuin is anders en dient een uniek doel, afhankelijk van wie de tuin gebruikt en waarvoor. Denk goed na over hoe jij en je gezin de tuin willen gebruiken. Wil je een plek om te ontspannen, een speelruimte voor kinderen, een moestuin of een combinatie van diverse zaken? Door vooraf de functies van je tuin te bepalen, kun je het ontwerp hierop afstemmen.

Veelvoorkomende functies die mensen in hun tuin verwerken, zijn:

  • Ontspanning: Een comfortabel terras met loungeset of een zithoek in de schaduw.
  • Speelruimte: Een grasveld of speeltoestellen voor kinderen.
  • Eten en koken: Een buitenkeuken, barbecueplek of eethoek.
  • Natuur: Bloemrijke borders, waterpartijen of een insectenvriendelijke tuin.

3. Kies de juiste beplanting

Beplanting speelt een belangrijke rol in het karakter van je tuin. Bedenk welke soorten planten passen bij jouw tuinstijl, maar ook bij de omstandigheden in je tuin, zoals de hoeveelheid zonlicht, bodemtype en onderhoudsbehoefte. Mix verschillende soorten beplanting voor variatie in kleur, vorm en textuur. Denk ook in seizoenen. Dus stel een mix van planten samen, waarmee je gedurende alle seizoenen beplanting hebt.

Tips voor beplanting:

  • Vaste planten zoals lavendel of salie geven jaar na jaar kleur aan je tuin.
  • Seizoensbloemen zorgen voor afwisseling in kleur per seizoen.
  • Heesters en bomen kunnen hoogte en structuur toevoegen aan het ontwerp.
  • Bodembedekkers voorkomen onkruid en geven een verzorgde uitstraling.

4. Denk aan de juiste materialen

Naast planten spelen de materialen die je gebruikt een grote rol in de uitstraling van je tuin. Kies materialen die passen bij de stijl van je huis en tuin. Denk aan bestrating voor paden en terrassen, hout voor schuttingen en meubels en decoratieve elementen, zoals bloembakken of vijvers.

Materialen om te overwegen:

  • Natuursteen voor een klassieke of mediterrane stijl.
  • Hout voor een warme, natuurlijke uitstraling.
  • Beton of composiet voor een moderne en onderhoudsarme tuin.
  • Grind of tegels voor paden en looppaden.

5. Let op de belichting

Verlichting is vaak een ondergeschoven aspect bij het maken van een tuinontwerp, maar goede tuinverlichting kan een wereld van verschil maken. Het zorgt niet alleen voor sfeer, maar ook voor veiligheid. Kies voor een mix van functionele verlichting (bijvoorbeeld bij paden en het terras) en sfeerverlichting om bepaalde elementen, zoals planten of waterpartijen, in de spotlights te zetten.

Verlichtingstips:

  • Plaats inbouwspots langs paden voor een moderne look.
  • Gebruik lantaarns of sfeerverlichting in zithoeken voor een warme gloed.
  • Verlichting van beneden naar boven bij bomen of sculpturen creëert mooie schaduwen en diepte.

6. Denk aan duurzaamheid

Een duurzame tuin is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook onderhoudsvriendelijker zijn. Denk na over het opvangen van regenwater, het hergebruiken van materialen of het kiezen van inheemse planten die beter bestand zijn tegen het klimaat. Ook kun je een deel van je tuin wijden aan een moestuin of fruitbomen, waarmee je op duurzame wijze je eigen groenten en fruit kunt verbouwen.

Tips voor een duurzame tuin:

  • Plaats een regenton om regenwater op te vangen.
  • Kies voor inheemse beplanting die weinig water en onderhoud nodig heeft.
  • Gebruik materialen voor schuttingen of terras.

Wat is jouw tip?

Lees je dit artikel en heb je zelf nog een tip die je gemist hebt? Deel hem dan met ons en we zetten hem erbij. Heb je dit artikel gelezen en denk je “Jeetje, ik kan wel wat hulp gebruiken bij het maken van een tuinontwerp!” Weet dan dat er hoveniersbedrijven zijn waar je een tuinontwerp kunt laten maken. Sterker nog, je kunt zelfs een tuinontwerp in 3D laten maken. Op die manier kan je voordat de eerste schep de grond in gaat al ervaren of je nieuwe tuin straks aan je verwachtingen gaat voldoen.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *