Vind je het heerlijk om met je handen te werken en denk je er al tijden over na om een eigen meubelstuk te maken? Dan is het hoog tijd om hier echt werk van te maken. Een tv-meubel is prima om mee te beginnen. Je kunt deze zo groot en ingewikkeld maken als dat je hem zelf wilt hebben. Als je een beetje handig bent, is een tv-meubel maken helemaal niet zo moeilijk. Wel is het erg origineel en gaaf om zelf te doen. Benieuwd hoe je dit moet aanpakken en waar je allemaal aan moet denken? Maak dan gebruik van de volgende tips.
Haal materialen en gereedschap vroegtijdig in huis
Er is niets vervelender dan er tijdens een klus achter moeten komen dat je iets tekort komt. Dat je wéér alles stil moet leggen. Net als je lekker bezig bent. Zorg er daarom voor dat je ruim van tevoren een lijstje met benodigdheden maakt. Denk hierbij niet alleen aan hout en gereedschap, maar ook aan de kleine dingen zoals scharnieren kopen voor de kastjes. Op die manier weet je zeker dat je de klus in één klap kunt klaren en niet telkens tijd verspilt door tripjes naar de bouwwinkels.
Wat heb je nodig?
Voordat je aan de slag kunt gaan is het wel belangrijk om te weten hoe de kast eruit moet komen te zien. Dit is ook afhankelijk van de televisie. Heb je een staande televisie? Dan moet deze wel veilig op het meubel passen. De meeste mensen hebben tegenwoordig echter een platte televisie. Hierdoor is de enorme diepte van vroeger in het meubel niet meer nodig. Gebruik je het tv-meubel enkel voor het stallen van externe apparaten, maar hangt de televisie hierboven? Dan wil je liever een compact meubel met ruimte voor andere apparaten én om de kabels netjes weg te werken.
Weet wat je nodig hebt en ga op zoek naar een bouwtekening die hierbij past of creëer er één zelf. Op die manier weet je zeker dat het meubel aan alle wensen voldoet.
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Is dit echt de allereerste keer dat je zelf een meubelstuk maakt? Dan is het wel belangrijk om te beseffen dat dit misschien lastiger is dan het lijkt. Zeker als je voor jou geheel nieuw gereedschap gebruikt. Kijk daarom of je bij een bouwwinkel gratis wat oud materiaal kunt meenemen om op te oefenen. Begin pas met het echte meubelstuk als je hier voldoende feeling voor hebt gekregen. Een goede voorbereiding is immers al het halve werk.
Is er misschien iemand in je omgeving die al eerder zelf meubels heeft gemaakt en ontzettend handig is? Dan kan het geen kwaad om deze persoon om extra hulp te vragen. Er zijn tevens verschillende websites en zelfs communites waar je je aan kunt sluiten om tips en tricks uit te wisselen over het klussen.