Veilig werken met een ladder of steiger in huis 0

Veilig werken met een ladder of steiger in huis

Veel ongelukken in huis gebeuren tijdens het klussen. De meeste mensen pakken simpele doe-het-zelf-klussen in huis zelf op, maar dit betekent vaak ook dat ze buiten hun comfortzone stappen. Bijvoorbeeld wanneer er op hoogte geklust moet worden. Denk hierbij aan het verven van de muren, het schoonmaken van de dakgoten, enzovoorts. Doe-het-zelvers komen hierdoor vaak in de problemen, omdat ze niet weten hoe ze op een veilige manier op hoogte kunnen klussen.

Bedenk echter goed dat het niet voor niets is dat aannemers en bouwbedrijven zoveel (op het eerste gezicht betuttelende) veiligheidsregels moeten volgen. Dit is nodig om het aantal ongevallen in de bouw te beperken. Natuurlijk zal je hier thuis minder aandacht aan besteden, maar ook hier is veiligheid natuurlijk van essentieel belang. Maar hoe zorg je dat je veilig gebruik maakt van ladders of steigers?

Let op eventuele gebreken

Voordat je gaat klussen is het natuurlijk eerst belangrijk om over de juiste materialen en hulpmiddelen te beschikken. Waarschijnlijk staat de ladder of steiger al maanden in de schuur of garage te verstoffen en weet je niet met zekerheid te zeggen of deze nog in optimale conditie is. Daarom is het eerst belangrijk om deze op eventuele gebreken te controleren. Let hierbij vooral op slijtage en of er sprake is van vervormingen. Dit kan er immers op wijzen dat de ladder of steiger niet meer aan alle veiligheidseisen voldoet. Houd tevens ook rekening met vervuiling. Wanneer deze maandenlang niet gebruikt is, is het immers niet meer dan logisch dat hij vervuild is geraakt. Maak hem dan ook eerst grondig schoon, alvorens je er daadwerkelijk gebruik van gaat maken.

Maak nooit gebruik van een beschadigde of verouderde ladder of steiger. Hiermee verhoog je het risico op ongevallen!

Veilig werken met een steiger

Steeds meer mensen beschikken tegenwoordig over een eigen steiger. Doorgaans maken ze gebruik van een rol- of kamersteiger. Dat is natuurlijk ontzettend handig als je met regelmaat op hoogte moet werken, maar vraagt wel om enige kennis en expertise. Wees er daarom altijd zeker van dat je de steiger op de juiste manier opbouwt. Een verkeerd opgebouwde steiger kan voor ontzettend veel gevaren zorgen. Houd daarom altijd rekening met de richtlijnen van de leverancier en wijk hier nooit van af.

Maak je gebruik van een rolsteiger? Verplaats deze dan enkel als alle spullen (en mensen) van de steiger af zijn gekomen. Het gebeurt nog al te vaak dat steigers te snel verschoven worden en daardoor gevaarlijke situaties ontstaan. Laat dit jou niet gebeuren!

kamersteiger

Veilig werken met een ladder

Maak je gebruik van een ladder? Houd dan rekening met de volgende veiligheidsrichtlijnen:

  • Beklim de ladder altijd met twee of minimaal één hand. Voorkom daarom altijd dat je met je handen vol de traptreden beklimt, maar laat iemand je eventueel helpen door spullen aan te geven.
  • Neem voldoende rust tussendoor, het is immers enorm vermoeiend om continu op hoogte te werken. Wanneer je boven je macht werkt, is de kans groter dat de vermoeidheid en de duizeligheid toeneemt. In dat geval neemt het risico op ongevallen toe. Stop daarom regelmatig om even te rusten, zodat je van een veilige werksituatie verzekerd bent.
  • Zet de ladder altijd op een vlakke en stabiele ondergrond, zodat deze niet zomaar om kan vallen. Zet indien mogelijk de lader vast.
Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *