Veilig werken met een rolsteiger 0

steiger kopen

Als je regelmatig op hoogte werk weet je dat je verplicht bent om een steiger of hoogwerker te gebruiken. Wat je waarschijnlijk niet weet is dat de meeste bedrijfsongevallen ontstaan door valpartijen. Deze hebben dikwijls te maken met verkeerd materiaalgebruik of onveilige werkmethodes. Allereerst is het belangrijk om een steiger te gebruiken die aan alle veiligheidsvoorwaarden voldoet. Op steigerkopen.nl vind je steigers in alle soorten en maten en deze zijn tevens in het bezit van het speciale veiligheidskeurmerk. Maar hoe zorg je dat je het risico op valpartijen of andere ongemakken zo klein mogelijk maakt? Met de volgende tips maak jij je werkplek een stuk veiliger.

1.         Vraag een ervaringsdeskundige om hulp

Is dit de eerste keer dat je een steiger gaat opbouwen? Vraag dan eerst om hulp van een ervaringsdeskundige. Zo weet je precies waar je op moet letten en wat beter kan. Je kan er ook voor kiezen om eerst de steiger zelf op te bouwen en vervolgens deze te laten controleren door een deskundige. Hoe meer je het doet, hoe sneller en beter het uiteindelijk zal gaan.

2.         Zorg voor een sterke constructie

De meeste ongelukken ontstaan door een onstabiele constructie. Controleer de steiger eerst alvorens je hiermee aan het werk gaat. Zorg dat de vloeren niet zomaar kunnen verschuiven en dat er geen openingen zitten tussen de leuningen van de steiger.

3.         Raadpleeg de richtlijnen

Waarschijnlijk is dit niet je meest favoriete tip, maar het is er wel één die je kan helpen. Zorg dat je eerst de richtlijnen checkt op internet of via de leverancier van de steiger. Je kan beter teveel checken dan te weinig. Soms is het ook verstandig om het montagevoorschrift of de steigertekening nog eens goed te bekijken. Afhankelijk van de complexiteit van de steiger kunnen er nog veel dingen zijn waar je geen rekening mee hebt gehouden. Bij het niet volledig naleven van de richtlijnen kan je rekenen op hoge boetes.

4.         Controleer de steiger eens per 3 maanden

Als een steiger lang op dezelfde plek staat is het belangrijk om deze minimaal eens per 3 maanden te laten controleren door een deskundige. Als er zware weersomstandigheden zijn geweest, zoals ijzel en storm, is het raadzaam om deze controles vaker uit te voeren. Deze deskundige hoort dan ook een label uit te geven. Als de steiger niet door de keuring komt, mag deze ook niet meer gebruikt worden.

Previous ArticleNext Article

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *